Embermentők neveit viselhetik a rakpartok

2010. január 30. 10:14

Carl Lutz, id. Antall József és Angelo Rotta neve is szerepel a tervekben.

2010. január 30. 10:14
Még 2005-ben vetette fel a Carl Lutz Alapítvány, hogy a rakpartok második világháborús hősök nevét viseljék, akik a nyilas terror üldözötteit mentették. Az előterjesztés szerint a cél, hogy „emléket állítsanak a vészkorszak hőseinek”. A rakpartok átnevezéséről a csütörtöki Fővárosi Közgyűlésen szavaztak volna, de a döntést elhalasztották a választások miatt, mert a választási eljárásról szóló törvény szerint nem lehet közterületeket átnevezni a választások második fordulójának lezárásáig. Erre azért van szükség, mert a lakcímek változása zavart okozhatna, így az április végi közgyűlésen dönthetnek majd az ügyben.
 
A budai alsó rakpartok a következő neveket viselik majd: Slachta Margit rakpart, Angelo Rotta rakpart, Sztehlo Gábor rakpart, Friedrich Born rakpart, Raoul Wallenberg rakpart, a pestiek pedig a Carl Lutz rakpart, az idősebb Antall József rakpart, a Jane Haning rakpart, a Salkaházi Sára rakpart neveket.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smalladam
2010. január 31. 15:47
ja és még valami. szó sincs pc-ről, csak aki a zsidó ávósokkal jön, az vagy nem ismeri a történelmet, vagy direkt zsidózik.
csőretölcs
2010. január 30. 22:58
v. nb.HORTHY MIKLÓS, 200 ezer zsidó megmentője, HMM??!
cserenkov
2010. január 30. 20:32
Boldog Salkaházi Sára Rulez! Ezt a filmet nem értem miért nem adják le soha: http://www.port.hu/jo_estet_wallenberg_ur!_god_afton,_herr_wallenberg!/pls/fi/films.film_page?i_film_id=67821&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_topic_id=1 Sajnos a többi szenzációs emberről nem sokat hallottam, talán csak Angelo Rotta-ról egy keveset. Ezeket az embereket nem is ismerjük, pedig érdemes lenne. Nagy itt az összevisszaság, a relativizálás. Miért nem lehet alapvető erkölcsi szempontok alapján nézni a dolgokat. Nem vagyok értelmiségi, de nem értem. Történtek bűnök a nyilas rendszer alatt és történtek a sztálinista rendszer alatt. Hogyan tudja valaki egy genocídumhoz azt hozzáfűzni, hogy"Oké, de más is szenvedett"- hacsak nem az egyiket elvtelenül felnagyítják a másik rovására, és azt mondják, hogy az csak hiba volt. Legyen az munkaszolgálat, koncentrációs tábor vagy Gulag. Elmondhatatlanul örülök, hogy lepontoztak. ezt bóknak veszem és dögöljetek meg!
cserenkov
2010. január 30. 14:03
A legszomorúbb az - olvasva az origo hozzászólásait - az a közöny, amiben ezek az emberek részesülnek. Alig tudunk róla valamit, és amikor itt a lehetőség, akkor valami okos olyanokat ír, "hogy ezeket a neveket meg sem lehet jegyezni" vagy nagyon okos írja: "Most nem ez lenne a legfontosabb dolog". Kész nihil ez az ország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!