Magáról is csinált karikatúrát az egykori külügyminiszter

2014. szeptember 01. 13:01

Európai vezető politikusai mellett saját magáról is rajzolt karikatúrát Bánffy Miklós egykori külügyminiszter.

2014. szeptember 01. 13:01

 A Kolozsvári Állami Színház előcsarnokában rendeztek kiállítást Bánffy Miklós politikus-karikatúráiból. A genovai konferencia 21 résztvevőjéről készült rajzok 1923-ban jelentek meg, Ben Myll álnéven, francia címlappal és impresszumszöveggel (Fresques et frasques). A portrék közt megtalálható Lloyd George, Barthou, Csicserin, Beneš,  Bethlen István és mások arcképe is, beleértve egy önarcképet is. 

 
Szegedy-Maszák Mihály azt írta a képekről: „Bánffy huszonegy darabból álló torzképcsarnokának címe, Fresques et Frasques lefordíthatatlan szójáték, mely a falfestmények komolyságát a gúnnyal kapcsolja össze, s így a politika torz vonásaira, sőt romlottságára irányítja a figyelmet. Köztudott, hogy a genovai értekezlet magyar résztvevői, Bethlen és Bánffy, a két erdélyi főnemes, nagyon nehéz feladatra vállalkoztak. Egyfelől Magyarország külpolitikai elszigeteltségét óhajtották megszüntetni, másrészt a kisebbségi jogok tiszteletben tartására próbálták rávenni az európai országokat.”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2014. szeptember 02. 07:36
Bethlen és Bánffy - mindkettő nagyon jó lenne most is!
balbako_
2014. szeptember 02. 05:58
A XX.ik század nem a polihisztorok kora volt Bánffy viszont az volt. Regényíró, színdarab író, irodalom szervező (az Erdélyi Szépmíves Céh egyik alapítója)díszlet és jelmeztervező, grafikus, politikus. És nagyon, de nagyon jó magyar ember!
teljesenertelmetlen
2014. szeptember 01. 20:30
Az Erdélyi trilógia kötelező olvasmány kellene, hogy legyen minden iskolában.
jött a csősz és mindenkit hazazavart
2014. szeptember 01. 19:15
az erdélyi történet nagyon tanulságos olvasmány a dualizmus utolsó éveiről. igazi polihisztor volt, és a kommunisták csúnyán elbántak vele is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!