Trianon, Visegrád, Európa

2022. június 07. 11:17

Szomszédaink fogadják el Kárpát-medencei létezésünket, a közös Európa egyenrangú polgáraiként.

2022. június 07. 11:17
null
Krómer István
Országút

„Múlt, jelen, jövő. A Beneš-dekrétumok legyenek valóban pusztán történelmi dokumentumok, a gyulafehérvári nyilatkozat élő, alkotmányos joganyag, Temesvár és Újvidék Európa multikulturális fővárosai. Nem lehetetlen. Ungvárról a jövőbe Belgrádon (és Fiumén) át vezet az út.

Amikor a győztes antanthatalmak, élükön Franciaországgal hatalmi számításból nekiláttak ősellenségük, a Habsburg Birodalom feldarabolásának, a Szent István országában élő nem magyar népeknek lehetőségük nyílt a részleges önrendelkezésre. Részlegesre, mert a magyar uralmat végső soron mindegyikük egy másik, Kárpát-medencén kívüli hatalom alárendeltségére cserélte fel,

hiszen a szlovákokat és ruszinokat cseh, a horvátokat és szlovéneket szerb dominanciájú államba kényszerítették, s az erdélyi románságnak is hamarosan meg kellett tapasztalnia a regáti nyelvtestvérek hódító hozzáállását.

Az azonban vitán felül áll, hogy az osztozkodás abszolút vesztese a magyarság lett, amelyet a »válóper« során egyszerűen »elfelejtettek« megkérdezni szándékairól. Fékek és ellensúlyok híján, mint ezt oly jól beleverték a fejünkbe, méltányos, minden érintett fél jogos érdekeit számításba vevő megoldás aligha születhet. Nem is született. Egy földrajz iránt közepesen fogékony kisdiák is képes lett volna a trianoninál észszerűbb, a volt Magyar Királyság jóval több polgárának egzisztenciális érdekeit garantáló, a későbbiekben lényegesen kevesebb konfliktust okozó határokat meghúzni, feltéve persze, hogy a békemű alapjául elvben szolgáló magasztos elveket fikarcnyit is komolyan vették volna. Erről persze szó sem volt. A valódi rendezőelv a vae victis volt.”

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. június 07. 22:56
Ez már a múlt. A történelem nem ért véget. Eddig nem úgy tűnik, hogy a magyar állam bármi módon orvosolni akarná a Trianon okozta problémákat. "Európa" erre (is) alkalmatlan.
annamanna
2022. június 07. 19:10
Felmérések igazolják, hogy a magyarok a világ 18. legokosabb népe, ha csak az IQ-t vesszük. Ha az iskolázottságot és a Nobel-díjasokat is beleszámítjuk, akkor a magyar a világ 16. legokosabb népe. Ez meglepő, de tény. Az összetett felmérés szerint a magyarok annak az 5 nemzetnek az egyike, akik mind a három mutatóban benne vannak az első 25-ben: ott IQ-ban 24. (megosztva a franciákkal), iskolázottságban a 14., Nobel-díjasokat tekintve a 21. (megosztva Kínával). Tehát az 5 olyan ország, akik mindhárom mutatót tekintve benne vannak az első 25-ben: Japán, Svájc, Kína (ők eleve az első 3 helyezett az okossági rangsorban), Belgium és Magyarország. (Eszerint a ranglista szerint az összetett eredményünk: 16. hely). További infók itt: https://index.hu/kulfold/2022/06/04/vilag-legokosabb-nemzetei-felmeres/ és itt https://www.forbes.com/sites/duncanmadden/2019/01/11/ranked-the-25-smartest-countries-in-the-world/?sh=3c16cd99163f Egy másik lista alapján, amin minden ország IQ-eredménye rajta van: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/smartest-countries Magyarország 99.24 ponttal a 17-19. helyen áll, teljesen egy szinten Svájccal és Ausztráliával. Azt nem tudom, hogy ezek a felmérések, pontok mennyire reálisak. Nagy vonalakban, hozzávetőlegesen valamennyire biztosan megbízható egy ilyen mérés. Magyarországot tekintve az a megnyugtató, hogy többféle listán is, többféle mutató alapján is bejutott az élbolyba, ezért nem véletlenül került oda. Azt nem mondom, hogy emiatt elbízhatjuk magunkat, de nem győzök örülni neki, hogy ez most tényleg nem "önfelszopás", nem giccses és alaptalan öndicsőítés, nem hamis melldöngetés, hanem több különböző világlista is stabilan igazolja. Tényleg.
bölcsbagoly
2022. június 07. 16:36
Épeszű, magára valamit is adó emberszabású nem viseli el azt amit ítt kap naponta a hülye beszólásaiért! Következtetés: ezek nem valódi moslékosok (azokat a HVG, 444.hu, Mérce, Index, stb, kommentelői közt találod, vagy a FB-on) hanem a mandi áltrolljai! Kattintást indukálók s ezért is szűnt meg az x-elés lehetősége!
Vakfolt
2022. június 07. 12:41
"A valódi rendezőelv a vae victis volt." Nem. A divide et impera volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!