Alexander Dugin interjút adott Tucker Carlsonnak: Putyin ellentmond a globális befolyásnak, az új liberalizmusban a kisebbség uralkodik (VIDEÓ)

2024. május 01. 14:54

Mutatjuk, mire jutott Putyin ideológusával az amerikai műsorvezető.

2024. május 01. 14:54

Nyitókép: YouTube

Interjút készített Moszkvában Alexander Duginnal Tucker Carlson amerikai tévés kommentátor, riporter, aki korábban Orbán Viktort, illetve Vlagyimir Putyint is kifaggatta. Az interjút szinkronizálva közölte az Ultrahang.

Alexander Dugin (1962) antikommunista családba született, s ezért a nyolcvanas években disszidens volt. Az orosz rendszerváltás után azonban a Nemzeti Bolsevik Párt társalapítója lett. Később otthagyta az irányzatot. 1997-ben jelent meg A geopolitika alapjai című munkája, amelyben az orosz befolyás és világhatalmi státusz újjáépítése mellett szállt síkra akár hódítások árán is, az Egyesült Államok által vezetett atlanti világgal szemben. Eme neo-eurázsiai ideológiát vallja a 2002-ben alapított Eurázsia Párt is. Számos könyvet írt, köztük A negyedik politikaelméletet (2012), Az eurázsiai missziót (2014), az Egyesült Államok és az új világrendet (2012), a Putyin versus Putyint (2014), az Etnosz és társadalmat (2018), a Politikai platonizmust (2019), illetve A nagy ébredés versus nagy újrakezdést (2021). Az orosz törvényhozás, a Duma több vezetőjének volt tanácsadója. Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolata vitatott, egyesek az elnök ideológusaként emlegetik, mások vitatják a szoros kapcsolatot és befolyást. Dugin támogatja az ukrajnai inváziót. 2022-ben Mokszkva külvárosában egy autórobbantásban elhunyt lánya, Darya Dugina újságíró és politológus, Putyin és az ukrajnai háború támogatója. Dugin írt könyvet Martin Heidegger német filozófusról, és befolyással voltak rá az olyan metafizikai tradicionalisták, mint Julius Evola és René Guénon, de hatással voltak rá az újpogány eszmék, a francia új jobboldal és különféle ezoterikus elképzelések is.

Az interjú elején Tucker Carlson a nyugati országok problémáira kérdez rá. Dugin azzal indítja válaszát

a problémák az individualizmussal, a nominalizmussal és a reformációval kezdődtek. Az individualizmus az emberi természet téves felfogása.

A liberalizmus az egyén felszabadítását célozta a kollektív identitások alól, először a katolikus egyház és a nyugati birodalom, majd a nemzetállam alól. A Szovjetunió bukása után már csak a liberalizmus maradt. Ekkor már csak két kollektív identitástól lehet megszabadulni: a nemi identitás alól, a másik az emberi identitástól való megszabadulás, az emberi lét opcionalitása, ez a transzhumanizmus. Ez egy öt évszázados folyamat, és ez a végállomás. Mindez az angolszászokkal kezdődött – teszi hozzá.

Tucker Carlson válaszul elmondja, hogy ő Amerikában a klasszikus liberalizmus hagyományában nőtt fel, ami szerint szabadon követheti az ember a lelkiismeretét, és ellenzik a zsarnoki kormányokat, mint például a szovjet kommunista kormány. Számukra ez jelentette a liberalizmust, nem az, amit Dugin mondott.

Dugin erre úgyszintén megkülönböztet két liberalizmust, a régit és az újat.

Az újban már nem a többség demokratikus hatalmáról van szó, amiben probléma volt az egyén védelme, hanem a kisebbség hatalmáról, ez a woke. Ez az új liberális demokrácia a kisebbség hatalmát jelenti a többség felett. Ma kötelező baloldali liberálisnak lenni.

A liberalizmus az előírások ellen harcolt, most azonban maga ír elő, és totalitáriussá válik. Ez nem eltérés az eredeti eszménytől, hanem annak kiteljesítése. Majd megjegyzi: a poszthumanista jövő egyszerre politikai manifesztum és vágyálom.

Ezután Carlson rákérdez, mi történhetett azokkal a nyugati baloldali liberálisokkal, akik megengedőek voltak a Szovjetunió irányában, és kedvelték a „részeg Jelcint”.

Dugin válasza szerint Putyin hagyományos vezető, aki ellentmond a globális befolyásnak, és elkezdte kivonni a globális befolyás alól Oroszországot. Putyin nem osztja a progresszív programot, és a hagyományos értékek mellett állt ki, ragaszkodva az orosz civilizáció sajátosságaihoz.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2024. május 01. 21:36
"az orosz befolyás és világhatalmi státusz újjáépítése mellett szállt síkra akár hódítások árán is" - ezt is tegyétek a kirakatba, mosZkovita geccek. A lánya HELYETTE halt meg, mivel az apja az utolsó pillanatban titokzatos okból autót cserélt. De csak a macskának van 9 élete.
billysparks
2024. május 01. 20:51
Dugin ideológiailag úgy ahogy rendben van.Nyugaton már nincsenek hozzá hasonló gondolkodók. Ezekhez a maiakhoz egy Marchai, Atlhusser, Berlinguer is egy világítótorony. ursula, Jourova, végrehajtja Marchai tervét, de utána?.... Hogyan fog a Nyugat-Szovjetunió tovább működni? Nincsenek határok, közös a pénz...és? A nacionalista oroszok most törlik le a térképről az eurokommunisták által támogatott Ukrajnát. Nincs olcsó energia. Hogyan tovább?
nempolitizalok-0
2024. május 01. 19:35 Szerkesztve
Az EU libsijeinek ideológiai és politikai központosítási törekvései egyenesen ijesztőek. A német és a francia uralkodó politikai rétege az 50-es, 60-as évek szovjetúniójának politikai rétege színvonalának felel meg. Teljesen nyiltan beavatkoznak a választásokba, fenyegetik, zsarolják, ráuszítják a médiát a problémás országokra, mondvacsinált indokokkal. Erre jön rá Soros, azaz a CIA. A szólásszabadság teljes visszaszorítása, az egyes országok megválasztott politikusi karának működésének lehetetlenné tétele a nagyfokú központosítás és a helyi bírói kar hatalmának növelése által. Biztos ami biztos, a vétójog eltörlése, hogy ki lehessen iktatni a lázadó országokat. Az egész mögött az amerikai libsik elképesztően primitív és agresszív hatalomfelfogása áll.
figyelő4322
2024. május 01. 19:09
Dugin úr IS 2 fajta liberalizmusról beszél. Az egyik a régi, az ún kasszikus liberalizmus, a másik pedig a NEOLIBERALIZMUS, ami pedig nem más, mint NEOMARXIZMUS. Én magam IS ezt hajtogatom már évek óta. Libernyák körökben ezt tagadják ugyan, de attól még igaz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!