Négy évet éltem a Szentföldön

2021. május 12. 09:22

Emlékszem a légvédelmi sziréna hangjára, a robbanásokra.

2021. május 12. 09:22
Azbej Tristan
Facebook

„Növekvő aggodalommal figyelem a híreket a Szentföldről, ahol újra kezd eluralkodni az erőszak. Négy évet éltem itt a családommal, dolgoztam itt magyar diplomataként és emlékszem arra, ahogy a megbékélés törékeny kísérletei idővel mindig vérontásba torkoltak. Emlékszem az izraeli és a palesztin ismerősök, barátok félelmeire, fájdalmaira, reményeire. Emlékszem a légvédelmi sziréna hangjára, a robbanásokra, a megvillanó pengéktől való rettegésre, arra, ahogy a légoltalmi pincében pizsamában kuksoltak az éjszaka álmukból felriasztott gyerekek. Emlékszem a palesztin veszteségeket bemutató tragikus képekre is.

Ez a bejegyzés nem igazságosztás és nem állásfoglalás: annak világosnak kell lennie, hogy Magyarország mindig a békés egymás mellett élést, a konfliktusok erőszakmentes rendezését és a stabilitást támogatja. Aggódom a Szentföld népeiért, zsidó emberekért, muzulmán és keresztény arab emberekért, különösen az ott élő barátokért, volt munkatársakért, mert túlnyomó többségükben jószándékú és békeszerető embereket ismertem meg minden oldalon, minden közösségben.

Itt van ez a fal is, ami Jeruzsálem és Betlehem között (!) épült és ahol egyszer Ferenc pápa látogatása után jártam. Már a fal elnevezése is konfliktusos, mert az egyik fél börtönfalként tekint rá, a másik pedig olyan falként, amelyik megóvja a gyilkos merényletektől. Kilátástalannak tűnik a hely és helyzet. Ugyanakkor milliárdok hite szerint csak néhány kilométerre innen történt, hogy Isten szövetséget kötött (a három vallás által is tisztelt) Ábrahámmal, majd később, ugyanitt a keresztény hit szerint legyőzte a végső kilátástalanságot, a halált.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. május 13. 11:59
Tragédia, jó, h. nem nekünk kell, nem is lehetne megoldani. Nehéz annak a népnek, amelyik többé-kevésbé mindenhol idegen, mert túl sok szempontból nagyon más, mint az őshonosok, és mire visszakapja nagyjából 1000 évvel ezelőtti szállás területét, addigra azt már másik nép, ha nem is európai civilizációs fokon, szinten élve, már nagyjából belakta. Attól, h. Izraelnek VAN atombombája, remek, hatékony hadserege, sikeres Moszadja, még NEM fogják jobban szeretni. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Ilyen helyzetben viszont NEM nagyon lehet szelídnek lenni. Ráadásul a nyugati világ szimpátiája mintha változóban lenne. Teljes mértékben együttérzek minden szenvedővel, de a palesztinoknak meg kéne érteni, h. valami csak tanulásból, munkából lesz, a fegyverek NEM fogják az iparban, mezőgazdaságban, tudományos világban kiválóan teljesítő Izraelt, mögötte az Államokkal, rábírni, h. vallási államukban egyenjogúsítsa őket. Izrael igazi problémája szerintem egyébként az ortodoxia. Sokan vannak és még többen lesznek. Fejlődés meg csak munkából és tanulásból lesz, még közöttük is.
Szerencsi Veronika
2021. május 12. 23:40
Arra nem emlékszel, hogy palesztin területen csináltak egy államot - zsidóknak - miért is? Ideje lenne visszavenni amit azóta minden szívbaj nélkül még hozzá raboltak. Mai napig nem csinálták meg a palesztin államiságot Miért is? Mert a zsidóknak ilyen a természete. Kell nekik az állandó konfliktus, mint aholo mese. Kizárólag zsidó pofátlan, kegyetlen háború egy másik nép ellen. Még akkor is ha egy vérből valók ott valamennyien. Az emberiség rákfenéi.
Akitlosz
2021. május 12. 20:59
Kár, hogy csak annyit. Jobb lenne ennek az országnak, ha ma is ott élne. Ehelyett ideimportálta távoli idegenek problémáit és kihasználja Magyarországot.
kaltran
2021. május 12. 20:54
Nem kell szép szavakkal hímezni hámozni. A Hamaszt a földdel egyenlővé kell gyalulni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!