Élet vagy halál, Uram, amint parancsolod! (1849)

2015. október 06. 07:50

Porkoláb. Fegyverek. Holnap reggel hétkor hadbíróság elé. Élet vagy halál, Uram, amint parancsolod!

2015. október 06. 07:50
Leiningen-Westerburg Károly
MEK

Október 1. Hétfő. Egy pillanatnak milyen nagy a hatása. Évekre! Egy pillanat – erény, bűn, dicsőség, gyalázat, bánat, gyönyör csak pillanatoktól függenek. A halál is csak egy pillanat, és mégis az örökkévalóság áll mögötte! Liza levele. Annak az asszonynak, aki egy becsületes embert, egy angol gentlemant választ élete társául, sohasem szabad meghallania a férje neve elleni rágalmakat. A férje becsülete az övé is, és ha szájával, melynek rágalmak hallatán vigaszt kellene osztania, csak a hazugságokat terjeszti tovább, bármilyen szépséggel, gazdagsággal, előkelőséggel van is megáldva, a férje mégiscsak a kárhozatot veszi vele karjaiba.

Október 2. Kedd. Ó, mily fájdalmasan sóhajtott a nő, és epedett, hogy ismét a szerelem és gyönyör szemével nézhessen téged, szép világ. De a test betegsége rendesen a lélek rejtett erejének és bölcsességnek megnyilatkozásához vezet, melyekről egészséges napjaiban nem is tud az ember; Isten a maga irgalmában úgy rendezte, a természetnek meglehetősen általános törvényeként, hogy azon arányban, amint a sírhoz közeledünk, lefelé hajló utunk síkabbá és könnyebbé válik reánk nézve, és minden nappal, azon mértékben, amint a por köde eloszlik szemünk elől, veszt valamit kísérteties színéből a halál, és végtére úgy hullunk karjába, mint a fáradt gyermek anyja ölébe. (Gondolatok és hasonlatok helyzetemre való tekintettel.) Este Dessewffy, unokatestvére. Két tiszt. Pester Zeitung. Komárom. Eső után szép este.

Október 3. Szerda. Vécsey. Cédula. Lenkey mindig tébolyodottabb. Ír a várparancsnoknak. Magas személyiség: útlevél, idegen névre szóló; neki négylovas hintó. – Kiss is jó híreket üzen. Dessewffy. Feleségének levele. Komárom valóban amnesztiát nyert. Klapka. Asserman. Félóra Damjanichnál. – Görgey ellen vádak. Megvásárolták undok pénzen; nem bírom és nem akarom hinni, és mégis aggaszt ez a gondolat.

Október 4. Komor hangulat, a Damjanichcsal való tegnapi beszélgetés hatására nem tudok írni. Este cédula Damjanichtól. Mindig Vécsey kapja a legfurcsább híreket. Komáromot nem adták át, Schlik fogságban, poroszok Pozsonyban. Liza levele. Porkoláb. Fegyverek. Holnap reggel hétkor hadbíróság elé. Élet vagy halál, Uram, amint parancsolod!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atatürk
2015. október 06. 14:25
Mindegyik hős volt.. Leiningen a harcban tanult meg magyarul...a legényei " kaparjuk vissza a németet" csatakiáltással mentek utána (zavaros helyzetben néhány percre fogságba esett, az egész zászlóalj szuronyozott) ki után menne valaki ma...A cár kérdezte Paskievicstől, kedves herceg, hogy tudták a lázadók a jobbszárnyát (Vác, pl. Leiningen) majd a balszárnyát Debrecen (ha jól tudom Nagysándor) megkerülni..) ezek a nagyszerű katonák a napoleoni taktikát, stratégiát képesek voltak itt alkalmazni.... A legszebb, telt, céllal is alátámasztott életük volt...
Skorzeny
2015. október 06. 10:47
Éljen Ferenc József? Nem értem magukat, újtradícionalistákat.Szögezzük le: fent nevezett, uralkodónak gyenge közepes, katonának mínusz elégtelen, férjnek és családapának harmatos közepes eredményt ért el. Ez még akkor is gondolkodásra késztethetné, ha királyság-párti is. ;-)
kizökkentidő
2015. október 06. 09:31
"..megbünhödte már e nép a múltat s jövendőt."
matykox
2015. október 06. 08:45
Requiem aeternam dona eis, Domine!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!