Rendkívüli!

Híres vezető-gyilkosságok, melyek megfordították a világtörténelem menetét

De jó lenne tudni, hogyan került a nyakunkba Cseh Katalin! – Ugye?

2024. április 29. 05:23

Vajon nem több megfontoltsággal húznák be az ikszet a polgárok, ha tudnák, hogy tettük a következmények függvényében visszakereshető?

2024. április 29. 05:23
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Mandiner

(Nyitókép: MTI / Kovács Tamás)

A demokrácia egyik velejárója, hogy az emberek bizonyos időközönként választásokon dönthetnek arról, hogy kik, illetve milyen irányultságú pártok képviseljék őket a politikai testületekben. Más kérdés, hogy vajon ezen parlamentáris rendszerek állampolgárai inkább érzik-e úgy, hogy a hatalom birtokosai az ő érdekeik szerint ténykednek, mint mondjuk egy középkori jobbágy. 

A közeljövőben két alkalom is lesz, amikor a legkiválóbbakat megbízhatjuk az értünk végzett fáradságos munkával.

Mind Európában, mind a lakóhelyünkön.

Évszázadok során kiérlelt közmegegyezés szerint a választójog akkor jó, ha általános, egyenlő és titkos. Az általánossal eltöröltünk minden különbséget nemre, fajra, vagyoni helyzetre, származásra tekintettel, egyetlen cenzust hagytunk meg: az életkorit. Ezt azt jelenti, hogy

egy 16 éves, tájékozott, érdeklődő srác nem szavazhat, a demens öreganyja, aki nem tud különbséget tenni Momentum, Párbeszéd, 2RK, Mindenki Magyarországa és R2-D2 között

(vagyunk ezzel így páran…), viszont igen.

Az egyenlő választójog is addig szép, amíg a polgármesteri szék vagy a parlamenti mandátum kiosztásakor ugyanannyit ér a hajléktalan munkanélküli, a milliárdokat adózó nagyvállalkozó, az atomfizikus, a történész és az orvos szavazata, de egy ennél kisebb volumenü döntésnél (el kell-e végezni a vakbélműtétet) már szomorúak volnánk, ha (mondjuk) a sebészprofesszor véleménye ugyanolyan súllyal esne a latba, mint az éjszakai portásé.

Cikkem témája azonban ezúttal a titkos választójog itt most fel nem részletezendő nagyszerűségének elismerése mellett az a felvetés,

vajon nem mentesít-e ez mindannyiunkat a felelősség alól.

Nem tudható, nem kérhető számon, kinek köszönhetünk egy-egy politikust és adott politikai irányvonalat. Nem húznák-e be több megfontoltsággal az ikszet akkor a polgárok, ha tudnák, hogy tettük a következmények függvényében visszakereshető? (Megjegyzem, az online felületek kommentelőinek névtelensége teljesen tönkretett minden normális vitát, ezért – bár lehet, hogy néha érdekes volna – én például soha nem olvasom el, amit a cikkeim alá írnak.)

Nyilván büntetőjogi felelősséget nem lehetne a szavazatok mellé rendelni,

mert akkor a részvétel mértéke visszaállna a békebeli, szigorúan cenzusos voksolásokéra (ámbár ki tudja, nem volna-e úgy üdvözítőbb), de csak nagyobb figyelemmel csinálunk mindent, amihez a nevünket adjuk. Hány és hány vélemény, határozat és szerződés alá írjuk oda a nevünket, amelyek pedig sem a mi életünket, sem az ország sorsát nem befolyásolják olyan mértékben, mint egy politikai választás.

Amerikában (ugye ismerjük, a demokrácia hazája!) kifejezett nyilvántartások vannak, amelyek rögzítik a demokrata és republikánus szavazókat.

(Ez egyébként egy előválasztásnál elég praktikus is, nem hekkelhetik meg ellenérdekelt csoportok a jelölőversenyt, hogy aztán végül Iowában a köztársaságiak a Two-tailed Dog Party elnökét indítsák.) Nálunk is lehetne regisztrálni a szimpátiánkat, így világossá válna,

kik juttatták ki Brüsszelbe ezt a két szerencsétlen momentumost

(akik miatt késett a tanárok béremelése), vagy esetleg kik lesznek majd, akik a nem is létező Tisza Pártnak adnak biankó felhatalmazást a nem is tudjuk, mire.

Praktikusan megtehetnénk, hogy aki a családtámogatásokat ígérő pártra szavazott, az – amennyiben kedvencei hatalomra kerülnek – előnyt élvezzen eme támogatásoknál.

Aki az ikszelésnék nem tartotta fontosnak a családi adókedvezményt, a babaváró hitelt vagy a CSOK-ot, az ne is vehesse fel.

De hogy ne tartsanak részrehajlónak, ugyanígy megvalósíthatnánk azt is, hogy aki a háborúpárti, Ukrajnába fegyvert és katonát küldeni igyekvő mozgalmakra adta a voksát, elsőbbséget élvezhessen majd a sorozásnál.

*

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Olyan fájdalmas nemzetsorsrontást művel a létező ellenzék külpolitika címén, hogy arra alig vannak szavak.

 

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verzoltan
2024. április 30. 22:44
Már felmerült ez a 2002-es választások után, jobb oldali szavazóknak Szécsenyi terv, bal oldali szavazóknak Bokros-csomag. :-)
kerek-a-perec
2024. április 30. 01:00
De jó lenne tudni, hogyan került a nyakunkba Cseh Katalin! – Ugye? Kérdezed Ungváry Zsolt. A felelet erre nagyon egyszerű kedves Zsolt! Ez azért történt, mert a hazájukat szerető magyaroknak elegük van az elvtelen O1G - ből, ki pofátlanul szétlopja hazánkat ameddig ti, vak fidesz cselédek, nem tesztek a szekta vezéretek ellen semmit! Ennyi! Bár a jó Isten áldaná meg hazánkat és adna még több ilyen hazaszerető, aranyos Cseh Katalinokat hazánknak!
Geza2
2024. április 30. 00:39
"én például soha nem olvasom el, amit a cikkeim alá írnak" Pedig rád férne egy kicsit kilátni abból a buborékból, amiben élsz. Akik csak arra képesek, hogy egy-egy vödör szart borítsanak mindegyik vitába, azokat szépen olvasatlanul tovább kell görgetni. Két - három hozzászólás után tudni fogod, hogy kik azok.
2024. április 30. 00:03 Szerkesztve
Annyit át tudok venni a gondolatmenetedből, hogy a háborúpárti _politikusokat_ küldeném a frontra. A szavazás viszont jobb, ha titkos. A többi ötletedet nevezzük talán egy végig nem gondolt gondolatkísérletnek. Szerinted miért lenne jó, ha a szikra mozgalom címjegyzéket tudna adni a lenin fiúknak a jobboldali szavazókról? Akkor nem kellene az utcán találomra megvernie embereket az importált antifa terroristáknak, hanem járhatnának címről címre. Vagy fordítva. Ez jelenleg egy reálisabb forgatókönyv, mint az, hogy magyar választók egy sör mellett megbeszéljék, hogy "Basszus te idióta! Erre a hebrencs bakfisra szvaztál!? Hát jól elb@sztam! Bizony elb@sztad! Te fizeted a következő kört!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!