A magyar kommunisták ravaszabbak voltak

2012. március 26. 13:32

Nem mondanám azt, hogy kormányzati ellenállás van, ez inkább tétovaság, bizonytalanság, ami jelzi a probléma súlyát. Interjú.

2012. március 26. 13:32
Prőhle Gergely
hvg.hu

„Az újonnan megválasztott Joachim Gauck német államfő evangélikus lelkészként volt az állami titkosszolgálati múlt megismerhetőségében kulcsfigura. A Heti Válaszban írt múlt heti cikkében azt írta Gauck megválasztása kapcsán: „rossz arra gondolni, hogy ez a kérdés nálunk ennyire el lett kenve”. Önnek személy szerint miért rossz erre gondolni és mit jelent az, hogy az ügynökkérdést nálunk elkenték?

Az én személy szerinti egyházi tapasztalatom és meggyőződésem az, hogy az evangélikus egyház helyesen tette, hogy egy zsinati döntéssel elszánta magát arra, hogy a tényfeltárást elvégzi az egyházon belül. Pedig az evangélikus egyház esete semmivel sem kevésbé ellentmondásos, mint az összmagyar tényállás. A nálunk felmerülő problémák ugyanúgy megvannak vagy meglehetnének az állami méretekben zajló lusztráció esetében is. Az egyházi tapasztalatok tudatában azt mondom, hogy érdemes ebbe belevágni akkor is, ha tudjuk, hogy az aktákat sokszor meghamisították, sokat megsemmisítettek. Köztudott, hogy a magyar kommunisták nem pusztán felvilágosultabbak, hanem ravaszabbak, előrelátóbbak is voltak régióbeli elvtársaiknál, mert időben rájöttek, hogy a rendszer fenntarthatatlan, érdemes tehát a politikai hatalmat gazdasági hatalommá konvertálni és van elég idő arra, hogy a számukra nagyon kellemetlen papírokat megsemmisítsék vagy átírják. Ez valóban nehezíti a tisztánlátást.

Az említett összmagyar tényállás tünete lehet a Fidesz ellenállása a felterjesztett LMP-s, ügynökmúlt feltárására vonatkozó javaslattal szemben?

Nem mondanám azt, hogy kormányzati ellenállás van, ez inkább tétovaság, bizonytalanság, ami jelzi a probléma súlyát. Van, aki azt mondja, hogy semmi ne legyen, mert ez már csak egy értelmiségi önmarcangolás, van, aki azt mondja, hogy valami legyen, de ne így, valaki teljes egészében támogatja a felderítést. Nagyon sokan szavaztak kormánypárti oldalról az LMP javaslata mellett. Ennek a megoldásnak (a Nemzeti Emlékezet Bizottság felállítása), ami születőben van, én nem látom a részleteit, de ebből mégiscsak az tűnik ki, hogy van egyfajta elszánás és a miniszterelnök is erről beszél.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paramparam
2012. március 27. 02:08
"Köztudott, hogy a magyar kommunisták nem pusztán felvilágosultabbak, hanem ravaszabbak, előrelátóbbak is voltak régióbeli elvtársaiknál, mert időben rájöttek, hogy a rendszer fenntarthatatlan, érdemes tehát a politikai hatalmat gazdasági hatalommá konvertálni és van elég idő arra, hogy a számukra nagyon kellemetlen papírokat megsemmisítsék vagy átírják. Ez valóban nehezíti a tisztánlátást." Körbe nézve a mai magyar valóságban, hibátlan az érvelés szerintem. Nagyon várom, hogy megtörténjen a teljes feltárás, mert nem hiszem, hogy nemzetbiztonsági kockázata lenne. Inkább az további titkolózásban rejlenek a veszélyek.Látható, hogy akták még mindig kerülnek elő, pl. Böröcz, és Bába besúgó aktái.
Hogyisvan
2012. március 26. 16:25
Ez a pasas is csak mellébeszél! Elsősroban a jól fizető állását és kapcsolatrendszerét félti. Én nem hinném, hogy az evangélikusoknál is már minden rendben van. Minden egyház nagyon ügyesen tud mellébeszélni. Igen is szükséges, hogy minden információ nyilvánosságra kerüljön. Necsak az ügynökök névsora, hanem pl. a pártamaprátus alkalmazottainak neve, a függetlenített párttitkárok és politikai munkások adatai is.
Sneé Péter
2012. március 26. 15:43
Prézsmitáltunk eleget, immár tenni is kellene valamit.
drkovax
2012. március 26. 15:40
Azért, hogy az evangélikusoknál mennyire történt meg a múlt feltárása, helyesebben annak milyen következményei lettek (avagy nem lettek), jól mutatja, hogy Donáth László továbbra is lelkész ... Az ilyen múlt föltárásnak sok értelme nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!