Katartikus lenne az ügynöklista nyilvánosságra hozása

2012. március 17. 09:11

Pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát. Interjú.

2012. március 17. 09:11
Lázár János
Lázár János
Magyar Hírlap

Nem gondolja, hogy a frakción belüli elhúzódó vita a Fidesz hitelességét csorbíthatja? 

Amikor ez az ügy felmerült a Fidesz-frakcióban, több képviselő is egyértelműen megfogalmazta a hitelességi kérdést. Van egy olyan generáció a párton belül – én is ebbe tartozom –, amely még nem szerepelhetett a rendszerváltás idején a politikában, így azt gondoljuk, hogy a legjobb megoldás, ha minden dokumentumot nyilvánosságra hozunk, igaz, mérlegelve a 2012-es nemzetbiztonsági körülményeket. Lehetnek olyan katonapolitikai érdekeink – hírszerzési és katonai hírszerzési papírok –, amelyek titkosságára tekintettel kell lennünk. Abban azonban biztos vagyok, hogy a kommunista államrendőrség, a belső elhárítás adatait teljes körűen nyilvánosságra kellene hozni.

De akkor miért utasították el az LMP javaslatát? Ők is ezt kezdeményezték.

Az LMP politikai haszonszerzésből terjesztette be az indítványát. Szerintünk azonban ez egy bonyolult szálakkal terhelt társadalmi ügy. Elutasítjuk, hogy az LMP mindent, így a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő és a katonai dokumentumokat is közzétegye. Azt meg egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát. 

Most Schiffer Andrásra céloz?

Úgy gondolom, hogy a Kádár-rendszerben csak az lehetett Skandináviában vagy az ENSZ-ben nagykövet, aki együttműködött Kádár Jánossal. Schiffer Pál, András nagyapja is rendszerműködtető volt.

Újra a húsz évvel ezelőtti, »az apák bűneiért a fiúk nem felelősök« témakörnél járunk.

Igen, de ezek az apák és nagyapák 1990 után is zavartalanul élhettek, és a gyerekeik, illetve unokáik számára az út egyenesen volt kikövezve. Azok a nagypapák, akik halálra ítélték Wittner Máriát, vagy akik elüldözték az országból Horváth János képviselőtársunkat. Akkor melyik oldal az, amelyik megszenvedte a Kádár-rendszert, ki érdekelt a múlt teljes feltárásában, ha nem mi? A Fidesz az egyetlen olyan párt, amely a rendszerváltás után le akart számolni a múlttal.

De a Fideszben és a holdudvarában is többféle életút létezik. Mi lesz abban az esetben, ha kiderül, hogy az önök oldalán is vannak érintettek?

Párthovatartozás nélkül viselni kell a következményeket. Lesznek olyanok is, akiknek a saját gyermekeik szemébe kell nézniük és bevallaniuk mindent. Ezt mindenkinek magának kell feldolgoznia, ezért jó a nyilvánosság biztosítása, mert semmit nem lehet majd félremagyarázni. Amíg nem lépünk, ez a terület a magyar demokrácia gennyes sebe marad, és a beteg állapota napról napra csak rosszabbodni fog.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugi
2012. március 18. 21:45
Tisztázd. Kezd a seggén.
huttinger
2012. március 18. 21:43
De jó lenne már tisztázni, hogy ki az a Krakus....
Soma
2012. március 18. 21:19
Amúgy én csak egyetlen nevet keresnék az ügynöklistát. Egy buta munkásőrét, akit bedobtak a szakmai emberek közé. "Tartósan " tagja volt minden lényegesebb delegációnak.
dexter
2012. március 18. 00:34
"Azt meg egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát." És roppant kínos, hogy még ő is megelőzött benneteket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!