Kettészakadt irodalom

2012. március 11. 16:34

Ha már valakit hiányolok az irodalmi kánonból, az sokkal inkább Fekete István vagy Kodolányi János, akinek Szép Zsuzska című kisregénye remekmű.

2012. március 11. 16:34
Juhász Dósa János
Új Szó

„Ha már valakit hiányolok az irodalmi kánonból, az sokkal inkább Fekete István vagy Kodolányi János, akinek Szép Zsuzska című kisregénye remekmű.

De nem azért, mert szerzője a jobb- vagy baloldalhoz tartozott. S attól, hogy a szélsőjobbnak átadott Új Színház elővette a szerzőt, nem biztos, hogy javít a szerző imidzsén, sőt. Miközben Kertész Ákos Kanadában kért menedékjogot, mert véleményt mert mondani a magyarországi állapotokról. Szerencsés ember voltam, mind a gimnáziumban, mind a budapesti egyetemi éveim alatt olyan tanárok mutatták meg a magyar irodalmat, akiknek elsősorban az értékek számítottak, s nem az illető politikai és egyéb vélt vagy valós hovatartozása. Czine Mihályt borozgatás közben órákig elhallgattam Kós Károlyról, Reményik Sándorról, Veres Péterről, de akár József Attiláról vagy Hunyady Sándorról is.

Nekem is megvannak a kedvenceim, s azok nem mindannyian szerepelnek az irodalomkönyvekben, de azért tudom, ha a mindenkori magyar valóságról szeretnék képet kapni, akkor Ady, József Attila, Radnóti, a maiak közül Nádas Péter, Kertész Imre, Bodor Ádám, Csoóri Sándor, Spiró György (és mások) műveit fogom elővenni, nem Herczeg Ferencet vagy Wass Albertet. Az ugyanis, hogy járt-e Cecile a Török utcában vagy sem, felettébb izgalmas kérdésnek tűnik Herczeg Ferenc számára, de nem biztos, hogy az itt-ott könnyed és szellemes társalgási színdarab bármit is elmondana a magyar valóságról. S ha már efféle dolgokra vagyok kíváncsi, akkor sokkal inkább Molnár Ferenc, aki szintén nem kapott Nobel-díjat. Ha valaki, akkor ő, Weöres vagy a szintén jelölt Füst sokkal inkább megérdemelte volna. De nem ettől lettek jó írók, s nem is attól, hogy melyik oldal vette őket védőszárnyai alá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristályfia
2012. március 28. 09:55
Soha nem fog győzni az igazság, ha pártoskodás marad az uralkodó a közbeszédben. Ide idézném HERCZEG FERENC vonatkozó beszédét. Nem ítélném el azokat se, aki nem értenek egyet ezzel a hozzáállással. (Aranybulla 6. cikkely) Csak Márai Imáját mormolom rájuk. http://www.youtube.com/watch?v=keLU09PwtoM
Szonja
2012. március 12. 11:34
Ha a komcsik szerették Kodolányit, akkor miért nem adtak neki munkát ,megbízást? Miért volt kegyvesztett nagyon sokáig? Tehetségtelen senkik kaptak támogatást, ő nem. A feleségével eggyütt nyomorogtak, éheztek, és nem volt normális lakásuk sem.Könyöradományokból éltek. Senki sem segített nekik. Egyetlen komcsi se merje a nevét a szájára venni. Lehet, hogy remekműveket írt, de életében pénzt nem látott belőle. Egy fityinget sem.
kjkj945
2012. március 11. 20:01
Irod?Alom
Vinak
2012. március 11. 19:05
Annak kapcsán, amit Herczegről ír nekem Márai naplója jut eszembe 1948/49-ből. Márai a következőkkel kommentálja, amikor a komcsik Herczegen élcelődte: "Egy újsütetű irodalmi hatalmasság – kiadó – szemforgató részvéttel beszél Herczeg Ferencről, akinek nyolcvanöt éves korában anyagi gondjai vannak, „Ha valaki olyan nagyot zuhant, mint ő…”- mondja. Ezek a szerencsétlenek azt hiszik, hogy Herczeg Ferenc „zuhant”, mert ők nem tekintik többé írónak, embernek és szerepnek Magyarországon. Nem tudják elképzelni, hogy akadhat ember, aki egyáltalán nem érzi „zuhanás”-nak, ha nem ült fel az ő vonatjukra…Nem akar útitárs lenni egy úton, amely a semmibe vezet…még mindig a „lezuhant” Herczeg Ferenc a valóság, s ők csak imbolygó árnyalakok, akik eltűnnek az első nyugati szél fuvallatára."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!