A Biszku-riport margójára

2010. augusztus 17. 13:13

Biszku úgy tesz, mintha még mindig meg lenne győződve arról, hogy az »ellenforradalmárok« vissza akarták állítani a Horthy-rendszert.

2010. augusztus 17. 13:13
„Biszku Béla a Duna TV-ben, a Közbeszédben, augusztus 4-én - egy cseppet sem váratlanul - ugyanott folytatta, ahol a Bűn és büntetlenségben (Skrabski Fruzsina és Novák Tamás filmje) abbahagyta. És ismét óriási szerencséje volt: a riporter, Apáti-Tóth Kata felkészültsége semmiben nem múlta felül az említett szerzőpárosét, akiket emiatt már többen, joggal elmarasztaltak. Ezúttal is az történt, amit György Péter megírt e lap hasábjain a »roppant súlyos felelősséget a vállán hordó egykori belügyminiszterről« készült dokumentumfilmről: »Biszku olyan pontosan és felkészülten hazudik, mint amilyen pontatlanul és felkészületlenül kérdez igazat« a riporter. Ezúttal »sem volt felemelő látvány, hogy a személyes felelősség elől Biszku úgy tér ki, ahogy akar.« (A tanú - A Biszku-film szomorú története, ÉS, 2010/25., jún. 25.) Apáti-Tóthot azonban nemcsak inkompetenciája akadályozta, de egyéb riporteri erényeknek is híján állt, így a kínálkozó ziccerek is kihasználatlanul maradtak. A riport (és a film) legfőbb kérdése, hogy Biszku Béla mint KB-, PB-tag és belügyminiszter, mennyire volt felelős az 1956-os forradalom megtorlásáért. A valóban kiváló szellemi frissességnek örvendő ex-belügyér-funkcionárius természetesen most is következetesen tagadhatta a retorzióban játszott szerepét, minduntalan azt hangsúlyozta, hogy az egykori »ellenforradalmárok« felett »szuverén, magyar bíróság« ítélkezett. (...)

Bár a riporter (és a Novák-Skrabski szerzőpáros) erről semmit nem tud, Biszku Béláról ez a tájékozatlanság nem feltételezhető, noha mindent megtesz, hogy ezt elhitesse. Ám a film betiltását célzó beadványa bizonyítja, hogy a mai burzsoá világban sincs elveszve (»Az alkotók az elkészült filmet, amely olyan, a film számára készült felvételeket is tartalmaz, amelyeken nem mint közszereplő jelenek meg - nekem nem mutatták be, annak nyilvánosságra hozatalához nem adtam a hozzájárulásomat«), s ez erősen valószínűsíti, hogy legalább a rá vonatkozó jelenkori szakirodalmat ismeri.

De - csakúgy, mint tapasztalatom szerint az egykori elvtársai - megpróbálja elhitetni, hogy még mindig a kádári Fehér Könyvek e korszak legautentikusabb forrásai. Így kerül minduntalan azonossági jel a Köztársaság téri lincselés és a forradalom egésze közé. »Meg volt hirdetve a Szent Bertalan éjszakája« - szajkózza ezt a kádárista koholmányt. Úgy tesz, mintha még mindig meg lenne győződve arról, hogy az »ellenforradalmárok« vissza akarták állítani a Horthy-rendszert. És nyilván most már ő is tudja, hogy az Egyesült Államok a legkevésbé sem akarta megváltoztatni a jaltai világrendet, ahogy az utóbbi húsz évben ezt már annyiszor leírták.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagytestver
2010. augusztus 25. 16:35
Beci bacsi kotelet adott a maskent gondolkodoknak. Addjunk mi is neki, majd tanulnak abbol a Becihez hasonlok.
kozar
2010. augusztus 23. 20:24
Furcsa lenne azt hinni, hogy a Kádár-rendszer legrettenetesebb, legelnyomóbb szakaszában egy vérgőzös belügyminiszter nem volt bűnös, különösen hogy értékrendje a mai napig mit sem változott. Akár megbüntetik Biszkut, akár nem, akár ezért, akár máskért, mindenképpen tudnunk kell, hogy bűnös, súlyos bűnös.
Bánki Donut
2010. augusztus 18. 11:50
"Salgótarján esetében egy kicsi térről beszélünk, amit minden oldalról házak vettek körül." Igen, ezért gondoltam, hogy elképzelhető a nagy áldozatszám, megnéztem a helyszínt a térképen.
ZéBond
2010. augusztus 17. 22:07
Szép példa! -Így lehet megölni a csepp maradék hitünket. -Sittesek voltak....-Táncsics is az volt. -Nincs elég dokumentum....-mert azt úgy osztogatták a kitelepítéseknél. Dugonics nem ránthatta le a törököt...-ott sem volt. Eörsi nem is eörsi...-?Budaházi? ---Elszánt csákó vagy,((komoly feddésbe részesültél)),hogy 14.10-től este 19.20-ig okítasz bennünket; -Hogyan is keell!! értenünk az általunk is megélt ;51-61-es éveket. ---Ne kutass tovább! Történésznek gyenge, Magyarnak alkalmatlan vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!