Miniszterhelyettes: minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására

2022. szeptember 21. 09:35

Minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére, ami a Bizottság véleménye szerint is garantálja az európai uniós forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyságát és befolyástól való mentességét – erről beszélt Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség Területfejlesztésért Felelős Minisztere Hivatalának parlamenti államtitkára a Közbeszerzési Expón.

2022. szeptember 21. 09:35
null

A 2022-es év Magyarországot is hatalmas kihívás elé állította. A gazdasági mutatók stabilitása érdekében mindent meg kell tennünk azért, hogy a magyar gazdaságot az energiaválság és a háborús infláció hatásai a lehető legkevésbé érintsék ebben a nehéz világgazdasági helyzetben, és a lehető leggyorsabban, megerősödve kerüljön ki hazánk – hangsúlyozta megnyitó beszédében Latorcai Csaba miniszterhelyettes. A Miniszterelnökség Területfejlesztésért Felelős Minisztere Hivatalának parlamenti államtitkára felidézte, hogy 

2010-ben az uniós források felhasználásának tekintetében utolsó helyen álltunk a tagállamok között. A baloldali kormányok a nekünk járó támogatásoknak csak a töredékét tudták lehívni,

azt is megkérdőjelezhető értékű projektekre költötték el,  ami miatt akár 500 milliárdos veszteség is érhette volna a magyar embereket. Ráadásul az állam gyenge teljesítménye miatt előfinanszírozásra sem volt lehetőség. Az új kormány ezért fejlesztéspolitikai reformokat vezetett be, a pályázatok felpörögtek, a kifizetések felgyorsultak, így már az élmezőnyben jár Magyarország.

Az egyajánlatos közbeszerzések arányát 15 százalék alá csökkentjük 

Latorcai Csaba arra is kitért, hogy az országspecifikus ajánlásokat is figyelembe véve számos intézkedést vezetett be Magyarország a közbeszerzések átláthatóvá tételére.

A helyreállítási tervre vonatkozó megállapodás megkötése érdekében vállaltuk, hogy mind az uniós, mind a hazai forrásból megvalósuló beszerzéseknél az egyajánlatos közbeszerzések arányát tartósan 15 százalék alá csökkentjük 2024 végéig.

A kormány elfogadta azokat a szükséges jogszabály módosításokat, melyek hatékonysága már bizonyított,

és érdemi csökkenést eredményezett, az egyajánlatos közbeszerzések aránya pedig már most is 16 százalékon áll – húzta alá a miniszterhelyettes. 

Latorcai Csaba nem rejtette véka alá, hogy számos támadás és kritika éri a magyar közbeszerzési rendszert, annak dacára, hogy kifejezetten jól állunk uniós összehasonlításban.  

“Folyamatosan tárgyalunk a Bizottsággal, átfogó intézkedéscsomagot tettünk le az asztalra.

Minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hozunk létre az uniós közbeszerzések ellenőrzésére,

ami a Bizottság véleménye szerint is garantálja az uniós forrásból származó közbeszerzések hatékonyságát és befolyástól való mentességét, ami egyébként gyakorlatban a korábbiakban is így működött. Nincs olyan változtatás, ami számunkra problémás lenne, hiszen nincs titkolni valónk az Európai Bizottság előtt. Olyan garanciákat is hajlandóak vagyunk vállalni, amelyek szerintünk egyébként nem indokoltak, de a megállapodás érdekében

készek vagyunk azokat megadni annak ellenére, hogy már most is az Európai Unió egyik legszigorúbb közbeszerzési rendszerét működtetjük” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

A Közbeszerzési Hatóság évek óta következetes

“Prevenció és ellenőrzés: ez a kulcsa annak, hogy egy rendkívül változékony gazdasági helyzetben, valamint az uniós forrásokkal kapcsolatos közéleti vita közepette is segíthessük a közpénzek átlátható elköltését, biztosítsuk a verseny tisztaságát és a jogalkalmazói tevékenység jogszerű gyakorlását. A Közbeszerzési Hatóság ezt a munkát évek óta következetesen végzi, és most ennek szellemében rendeztük meg a Közbeszerzési Expót is. Abban bízunk, hogy ez az interaktív szakmai fórum is érdemi segítséget jelent a piac szereplőinek: teret akartunk adni a releváns kérdéseknek és az azonnali, első kézből érkező válaszoknak, a személyes interakciónak” – jelentette ki Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A Közbeszerzési Hatóság szervezésében megtartott szakmai rendezvényen kiállítóként több mint egy tucat kormányzati és egyéb szakmai szervezet, és számos közbeszerzési szakember vett részt. Az expón megtartott szakmai képzéseken megvitatták az árváltozások kezelésének közbeszerzési kérdéseit, az orosz-ukrán háború közbeszerzésekre kifejtett hatásait, illetve az intenzív verseny biztosításnak lehetőségeit. 

A rendezvényen a kiállítói szekció mellett szakmai kerekasztal-beszélgetésekre is sor került, melyeken a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat vitatták meg az érintett szakemberek.

A jelenlegi, korábbiaknál bizonytalanabb gazdasági környezet számos kihívás elé állítja a hazai közbeszerzési piac szereplőit, melyekre reagálni kell.

Ennek fényében az Expón a szakemberek három kiemelt témát jártak körbe: az előre nem látható, irreális árváltozások kezelésének közbeszerzési kérdéseit, az orosz-ukrán háború közbeszerzésekre kifejtett hatásait, és az intenzív verseny biztosításnak lehetőségeit a közbeszerzési piacon.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2022. szeptember 22. 00:30
De a talicskás ember 3 műszakban fog dolgozni!
MTom
2022. szeptember 22. 00:30
"Minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére" Hat ez nemnagy szo. Akkor mostmar nem teherautoval hordjak Orban apukahoz meg meszaros disznohoz a lopott unios penzt csak talicskaval?
foldizs
2022. szeptember 22. 00:30
Pártkáderek fogják ellenőrizni a pártkádereket?
pemete jakab
2022. szeptember 21. 22:56
"Miniszterhelyettes: minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására" Jelenlegi törvények sem arról szólnak, hogy korruptan kell működtetni a közbeszerzések egy részét. Ergo, az új törvények sem fogják megszüntetni a korrupciót, csak kicsit komplikáltabban fog zajlani a korrupció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!