Föld napja: a sztárfelfedező szerint semmit nem ér a zöldátállás spórolás nélkül!

2024. április 23. 08:51

A Föld napja alkalmából a jól ismert környezetvédő és felfedező, Bertrand Piccard a CNBC-nek adott interjút. Szerinte sokkal jobban figyelnünk kellene az energiapazarlás csökkentésére, mert a megújuló energiákra való áttérés a hatékonyság javítása nélkül mit sem ér.

2024. április 23. 08:51

A világ energiafogyasztásának körülbelül háromnegyede pazarlódik el, mondta Piccard az „IOT: Powering the Digital Economy” panelen, amelyet a CNBC-n Silvia Amaro moderált. Ezt a becslést „a nem megfelelő viselkedés és a kevésbé hatékony rendszerek vagy infrastruktúrák miatt” keletkező pazarlásra alapozta, amire külön felhívta a figyelmet. 

A neves környezetvédő aktivista, aki a Solar Impulse Foundation környezetvédelmi nonprofit szervezet alapítója és elnöke, nemes egyszerűséggel azt mondta:  

pazarló világban élünk”. 

Ha megpróbáljuk a fosszilis üzemanyagokból származó energiát megújulókkal helyettesíteni anélkül, hogy hatékonyak lennénk és  csökkentenénk a fogyasztást, akkor a klímacélok elérése egész egyszerűen reménytelen – fogalmazott. Piccard kiemelte azt is, hogy néhány ország csak a szél- és napenergiát tekinti alternatív megújuló energiaforrásnak. 

Súlyos következményekkel jár szerinte, hogy például a biogázt, amely az élelmiszerek és egyéb szerves anyagok lebomlásával keletkezik, egyszerűen kizárták az európai szabályozásból. Az emberek gyakran megfeledkeznek a geotermikus energiáról is. 

Fontos a biomasszából származó energia

Egy októberben közzétett jelentés az Európai Bizottság részéről azt mutatta, hogy bár a bioenergia az EU-ban továbbra is a megújuló energia fő forrása volt 2021-ben – körülbelül 60 százalékot tett ki –, a biogáz ennek csupán 10 százalékát képezte. A geotermikus erőforrás a megújuló energiafogyasztásnak mindössze a 2,7 százalékát tette ki, a szélerőművek a 13,2, a napenergia a 7,2 százalékát. 

Miközben tehát arra koncentrálunk, hogy többet termeljünk, nem jól gondolkodunk. Ugyanis ahelyett, hogy kevesebbet fogyasztanánk, inkább sokféle megújuló energiaforrást feledünk el, amelyeket nem vesszünk figyelembe. E problémák miatt Piccard szerint kockázatot jelent, hogy a zöldenergiacélokat nem sikerül elérni, valamint elszalasztjuk az olcsóbb, helyben előállított energia termelésének a lehetőségét. 

„Minden ország energiafüggetlenséget, nagyobb versenyképességet szeretne, miközben elfelejtik, hogy e célok elérésének az egyetlen módja az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások sokkal szélesebb körű alkalmazása” – fejtette ki. 

Kínai napelemek Európában

A kínai napelempanelek túlkínálatának ellentmondásosságáról is beszélt, amely a potenciális túlkínálat miatt aggodalmat kelt az európai piacon. 

„Ellentmondásos a helyzet: a kínaiak tönkretették az európai napelemgyártó ipart, de megmentették a világot azzal, hogy megmutatták, a napenergia sokkal olcsóbb lehet, mint bármi más” – vélte Piccard. Idekapcsolódik, hogy a hónap elején az Európai Bizottság két vizsgálatot is indított a kínai napelempanel-előállítók ellen, amelyek potenciálisan piactorzító támogatásokban részesülhettek. 

Lehetséges amerikai vámok a kínai napelemipar ellen

Eközben az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen múlt héten kijelentette, hogy nem zárja ki a lehetséges vámok bevezetését Kína zöldenergia-exportjaira. 

Piccard azonban azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az ázsiai ország napelempanelei potenciális előnyöket is hordoznak akár Európa, akár az USA számára. Hiszen például az olcsó modulokat fel lehetne használni sokkal jobb árú elektromos energia létrehozására a régióban, amellyel aztán helyben lehetne mondjuk hidrogén előállítani, eltárolva így az energiát. 

Azt gondolom, ahelyett, hogy akadálynak tekintenénk az olcsó ázsiai napelemipart, inkább ki kellene használnunk a helyzetet, hogy lássuk, milyen kedvező eredmények születhetnek.” 

Piccard hozzátette, hogy amikor több mint húsz évvel ezelőtt elindította a Solar Impulse projektet, a napenergia negyvenszer drágább volt, mint ma. Azóta a Solar Impulse 2 lett az első napenergiával működő elektromos repülőgép, amely 2016-ban körberepülte a földet. 

Elnézést, talán nem politikailag korrekt, de köszönetet mondok Kínának a napenergia árának csökkenéséért, ami csodálatos lökést adott a megújuló energiáknak anélkül nem lennénk ott, ahol ma” – jelentette ki. 

(Forrás: CNBC)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­ö­­g­ö­­­s­ ­l­­­á­­­n­­­y­­o­­k­ ­­­v­­á­­r­­n­­a­­­k­ ­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
békalepcse2.0
2024. április 23. 10:47
Ez a barom is a nemlétező fosszilis energiával hülyíti magát és másokat. Jelentem olyan nincs csak a tőzeg és a belőle képződő barnaszén! A kőolaj meg a föld mélyén képződik a légköri szémdioxid leáramlásából, ami ha túl telik a föld mélye, akkor magától feltör a felszínre, pakura tavakat alkotva! Aztán vagy begyullad és elég, vagy kőszénné szárad be, amit eltemet a természetes földmozgás. Ez így megy már pár millió éve. A neve is ebből ered, a kövek közül folyt ki. Tehát ha nem használjuk fel akkor természetes módon recirkulál. Ergo nyugodtan használhatjuk, földnek nem ettől van baja. A mexikói öbölben ami olajkatasztrófa történt azt direkt csinálták, modellezni akarták a természetes kőolajkitöréseket, hogyan reagálja le a természet a tenger alatti kitörést. A fúrómestert olyanra utasították ami garantáltan kitöréshez vezet. Tiltakozott de nagyon kemény retorziókkal femyegették meg ha nem hajtja végre. Volt róla dokumentum film is, eredeti felvételekkel. Az ember bőgött mint állat.
egonsamu
2024. április 23. 10:17
Ipar és gazdaság valamint a meglévö életszinvonal csakis ott lesz fenntartható, ahol nincs ideológiai "zöldítés". Egész országok jólétét véletlenszerü energiaforrásokra alapozni abszolút agyament ötlet és csak azok támogatják, akik a kökorszakba akarják visszavetni a társadalmat...
patópál
2024. április 23. 10:13
Ha megoldottuk a túlnépesedés problémáját, a klímaprobléma is meg fog oldódni. (Azért meg nem fogok nyomorogni, hogy mások ész nélkül szaporodhassanak, nagyon sajnálom.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!