Filmes utazás a kommunizmusba: itt a Nahschuss az NDK legsötétebb napjairól

2022. november 06. 15:01

A németek nem álltak le a honeckeri múlt feldolgozásának szándékával. A 2000-es évek két nagysikerű filmje, a Good bye Lenin! és A mások élete után itt az újabb filmdráma, amit az NDK-ban 1981-ben utolsóként kivégzett Werner Teske professzor tragédiája ihletett. Az utolsó küldetés (Nahschuss) nemrég került fel az HBO kínálatába.

2022. november 06. 15:01
null

Írta: Kéri Gáspár

 

A németek nem álltak le a honeckeri múlt feldolgozásának szándékával. A 2000-es évek két nagysikerű filmje, a Good bye Lenin! és A mások élete után itt az újabb filmdráma, amit az NDK-ban 1981-ben utolsóként kivégzett Werner Teske professzor tragédiája ihletett. Az utolsó küldetés (Nahschuss) nemrég került fel az HBO kínálatába.

Nem szeretem, amikor rögtön egy félrevezető magyar címadás szétszálazásával kell kezdeni. Aktuálisan mintha egy közhelyektől hemzsegő B-kategóriás akciófilmről lenne szó, ami kiszámítható mederben tartja a férfiasan romantikus történetszálakat. A szakadék az eredeti és a magyar cím között ugyanis legalább akkora, mint az In Bruges és az Erőszakik, vagy hogy egy német példát is említsek, A lé meg a Lola versus Lola rennt címek között tátong.

A Nahschuss, a hátborzongatóan tárgyilagos eredeti címadás egy korabeli hivatalos terminológiára,

a „váratlan közeli lövésre”, vagyis arra tarkólövésre utal,

amit a Német Demokratikus Köztársaság hóhérai 1968-tól, a guillotine kivezetésétől egészen 1981. június 26-áig, Dr Werner Teske kivégzéséig másodpercre pontos dramaturgia szerint alkalmaztak politikai okokból vagy gyilkosságért halálra ítélteken azon a központi lipcsei kivégzőhelyen, melynek létezéséről csak a berlini fal leomlása után szerzett tudomást a német közvélemény. Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy amíg a guillotine a náci időkből hagyományozódott át a keletnémet büntetés-végrehajtásra, addig a tarkólövés módszerét – némi fáziskéséssel – a szovjetektől vette át a rendszer.

A film alapjául szolgáló Teske története ezredmilliméter pontossággal illeszkedik a módszerekbe, ahogyan az NDK Állambiztonsági Minisztériuma, az állampárt pajzsaként és kardjaként működő

Stasi páratlan kreativitással és hidegrázó precizitással deformálta az egyszeri keletnépet honpolgárt,

valamint a társadalom egészét.

A Nahschuss előzetese

 

Az 1942-ben született Werner Teske a berlini Humboldt Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, néhány évvel később pedig doktorátust, majd hazafias megfontolásokból és szakmai előmenetele reményében 1969-ben már a Stasi külföldi hírszerzési részlegén találta magát. Itt az évek során századosi rangig emelkedett a jellemzően nyugatnémet területen disszidensek ellen bevetett ügynök. Annak ellenére történt ez így, hogy már a hetvenes évek közepén megkérdőjelezte a rendszer létjogosultságát, s próbált az esélytelenek naivitásával menekülni az apparátus szorításából. Végzetét ha nem is közvetlenül, de egy Nyugatra dezertált kollégája okozta. A fiaskó ugyanis teljes revíziót követelt Teske részlegén, s magánál a professzornál is olyan szabálytalanságokra bukkantak, ami felettesei szemében azonnali hatállyal indokolta letartóztatását.

A vád kémkedés és dezertálás szándéka, valamint illegális határátlépési kísérlet, mindent összevetve, „tervezett hazaárulás” volt.

Az egynapos tárgyalás végén annak ellenére hoztak halálos ítéletet, hogy védője amellett érvelt:

sem a disszidálás, sem az információk Nyugatra juttatása nem valósult meg.

Teske ugyan fellebbezett, de annak elutasításáról – melyről személyesen Erich Honecker döntött – sosem kapott hírt. Hóhéra úgy lőtte hidegvérrel tarkón a lipcsei kivégzőhelyen, hogy fogalma nem volt arról, hogy utolsó útjára kísérik éppen. Halotti anyakönyvi kivonatába a szívelégtelenséget vezették fel; tárgyalása, halála körülményei és névtelen sírba helyezése csak 1990 után derült ki, sőt, felesége és lánya egészen hátborzongató módon ugyancsak a német újraegyesítés után értesült a halálról. Ők egészen addig abban a hiszemben éltek, hogy szigorú őrizetben tartják valahol az országban.

Wilhelm Teske volt az utolsó, akit kivégeztek Kelet-Németországban, majd 1987-ben eltörölték magát a halálbüntetést is.

1993-ban hatályon kívül helyezték a Teske elleni ítéletet, hiszen az még a keletnémet jog szerint is aránytalan volt.

1998-ban az egykori bírót és az ügyészt négy év szabadságvesztésre ítélték az igazságszolgáltatás elferdítéséért, és ezzel jutott – legalábbis jogi értelemben – nyugvópontra a professzor tragikus története.A második nagyjátékfilmjét rendező Franziska Stünkel Werner Teske és 1979-ben az NSZK-ba disszidált, majd néhány évvel később máig tisztázatlan körülmények között halálos autóbalesetet szenvedett keletnémet focista, Lutz Eigendorf történetének elemeiből ötvözött feszültségekkel teli fikciós drámát. Már a film jellegzetes ORWO színekre fényelt világa is megidézi azt a keletnémet atmoszférát, amit én magam is elcsíptem még a nyolcvanas évek derekán. A filmet forgatókönyvíróként is jegyző rendező nagy erénye, hogy nem szerelmesedik bele a magával ragadó látványvilágba és a kifogástalanul rekonstruált korabeli tárgykultúrába, hanem a cselekményt kibontva, jó színészvezetéssel ad szabad teret színészeinek: a jellemformálások és karakterábrázolások a főhőstől az utolsó mellékszereplőig meggyőzőek és hitelesek.

A történet főhőse, Franz Walter (Lars Eidinger) egy egyetemi állás ígéretéért cserébe belép a Stasi külföldi hírszerző részlegéhez, majd kollégájával, Dirk Hartmannal (Devid Striesow) az a dolguk, hogy az NSZK-ba távozott keletnémet disszidenseket jobb belátásra bírják és hazatereljék őket. Ám

a beígért egyetemi pozíció nem akar teljesülni, és a Stasi eszközei is egyre aljasabbak lesznek,

a válogatott módszereket pedig Walter gyomra nem képes befogadni. Közben feleségével (Luise Heyer) való viszonya is egyre inkább megromlik, és ez a személyes szál külön erőssége a mozinak.

A film további erényei között kell felsorolni, hogy nem feketén és fehéren festi le a kort, hanem csontig hatoló pszichológiai mélységekbe jutva kifejezetten árnyaltan ábrázolja karaktereit, akik a túlélés, vagy a rendszer kereteiben relatíve biztosított egzisztenciák között egyensúlyozva igyekeznek felszínen maradni. A film magából a főhősből sem kíván ártatlan áldozatot faragni – áldozathozatalának lényege ugyanakkor abból fakad, hogy feléledő lelkiismerete porszemként kerül a rendszer gépezetébe.

Az utolsó küldetéssel a németek immár nem először csináltak nem csak filmnyelvi szempontból, de erkölcsileg is hiteles játékfilmet. Az újabb emlékezésre és emlékeztetésre pedig minden alapjuk megvolt, hiszen a jelenlegi adatok szerint az NDK-ban 231 kiszabott halálbüntetésből 166-ot hajtottak végre, melyek között egykori nácik vagy nácinak bélyegzett személyek, gyilkosok és politikai elitéltek egyaránt találhatók – utóbbiak száma mintegy félszázra tehető. Ez a film nekik állít emléket.

 

Az utolsó küldetés (Nahschuss)

Német életrajzi dráma, 116 perc, 2021. Elérhető az HBO kínálatában.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. november 12. 13:54
Megnéztem a filmet. Ma volt a Cinemax 2-ön. Érdekes volt, hogy az NDK állambiztonsága a saját emberei közül is csak azokat engedte nyugatra, akiknek volt feleségük, maradt otthon családtag, akivel zsarolhatóak. A filmben ez is az egyik oka volt annak, hogy a főszereplő megkérte a barátnője kezét. A probléma abból fakadt, hogy az állambiztonság nem vizsgálta meg, hogy pszichológiailag alkalmasak-e az ügynökei a feladatra. A párthűség nem elegendő mindenre. A főszereplő egy tudós ember volt, aki nem tudta annyira semmibe venni mások életét, amennyire az az NDK titkosszolgálatánál a sikeres munkához szükséges volt. Amikor azt a feladatot kapta, hogy egy kolléganőjét beszélje rá az abortuszra, aki ügynöki feladatteljesítés közben esett teherbe, azaz a megfigyelt disszidenstől, akkor azt először nem vállalta. Erre tájékoztatta a főnöke, hogy akkor elmaradhat az édesanyja életmentő műtétje. Úgyhogy elintézte azt az abortuszt. Így működött a belügy. Hazaszeretet, párthűség messze nem volt elegendő a sikeres boldoguláshoz. Gátlástalanság is kellett. Volna. A főszereplő tudós emberbe ez pedig nem volt meg a szükséges mértékben.
kamasuka
2022. november 07. 13:44
Az a nemrég kicsit erős ...
Besenyő István újratőtve
2022. november 07. 08:19
"Stasi páratlan kreativitással és hidegrázó precizitással deformálta az egyszeri keletnépet honpolgárt, valamint a társadalom egészét." Előtte volt nekik Gestapo, utána Stasi. És majdnem semmi nem változott azóta.
kaltran
2022. november 06. 22:52
Nekem ilyen hírek hallatán mindig a 2006-os Rádió udvarán történtek jutnak eszembe, mikor az ÁVÓ-kínzókamrává változtatott Rádióudvaron ordították, a begyűjtötteknek, hogy készüljenek fel a halálra. Ha valaki belehalt volna valamibe akkor, egészen biztosan szintén szívelégtelenségről állítottak volna ki papírt. Tovább megyek. Az "árnyékkormánynak" egészen biztosan van egy szupertitkos csoportja, akiket azzal a föladattal bíztak meg, hogy gondolják ki és szervezzék meg, az esetleges kormányra kerülésük utáni begyűjtő csoportok és kivégző osztagok tevékenységét. https://www.origo.hu/itthon/20201109-igy-kinoztak-gyurcsany-rendorei-embereket-dramai-beszamolo-2006-oszerol.html https://www.bumm.sk/archivum/2007/04/26/8618_valogatott-kinzasok-a-magyar-radio-udvaran
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!