Oroszország nem győzhet – szögezik le az EU pénzügyminiszterei

2024. április 10. 21:42

Keményen fogalmaznak egy új dokumentumban.

2024. április 10. 21:42
Vlagyimir Putyin

Nyitókép: MTI/EPA /Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

***

Oroszország nem kerekedhet felül Ukrajnában! - kilencoldalas dokumentumban álltak ki az EU pénzügyminiszterei a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a G20-ak összejövetelén Kijev mellett. 

Azt is deklarálták, hogy „az EU eltökélt szándéka, hogy továbbra is megadja Ukrajnának és népének minden szükséges politikai, pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást, ameddig csak kell, és olyan intenzíven, ameddig csak szükséges.”

Továbbá felkérik az EU „szövetségeseit és partnereit”, hogy csatlakozzanak ehhez – írta meg a Politico.

Minderre azután került sor, hogy az ukránoknak több ponton visszavonulást kellett végrehajtaniuk a fronton, Volodimir Zelenszkij elnök pedig arra panaszkodott, hogy Kijevben elfogytak a légvédelmi rakéták a heves orosz támadások miatt.

Bár szócséplésnek tűnik, az áprilisi nyilatkozat megfogalmazása erősebb, mint az EU legutóbbi, a világ 20 legnagyobb gazdasága pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek február végi összejövetelére készített találkozó – emlékeztet a Politico – akkor még maradtak a gazdasági vonalon, két mondatban említve a háborút.

Ugyanakkor itt is volt gazdasági fókusz bőven: a dokumentumban a pénzügyminiszterek arra is felszólítják a „jó” kormányokat, hogy reformálják meg és erősítsék meg a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), hogy

a háború és az egyre „kiszélesedő geopolitikai feszültségek” ne zárják el a covid-járványból épp hogy lábadozó a globális kereskedelmi útvonalakat.

Emlékezetes, számtalan cikk született annak kapcsán, hogy a nyugati szankciók jóval kisebb hatással bírtak az orosz gazdaságra, mint ahogyan azt az azt bevezető országok szerették volna – részint a számos kiskapu miatt, részint pedig azért, mert az úgynevezett Globális Dél országai nem szívesen csatlakoztak a kereskedelmük rovására politikai akciókhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. április 28. 11:43
Putyin tudja már ?
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­g­ö­s­­ ­l­­­á­­n­­y­­o­k­­ ­v­­­á­­­r­­n­­­a­k­­­ ­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
Józsi6
2024. április 11. 12:43
Sőt, a szankciók miatt Oroszország nem tudja finanszírozni a háborút - hallottuk 2 évvel ezelőtt. És aztán ? Ezért nem kéne közgázra járni 5 évig. Avagy: játszom a hülyét mint miniszter, mert most ez trendi
tavirozsa2
2024. április 11. 09:48
Az EU pénzügyminisztereinek inkább az EU pénzügyeivel kellene foglalkozni. Ha győz Oroszország ha nem, az EU polgárai mindenképpen veszíteni fognak!!!! Minket ez kellene, hogy érdekeljen!!!! Ja, Finnország a költségvetés helyzete miatt csökkenti a nyugdíjakat!!!!🙄
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!