Oroszország nem fogja engedni Ukrajna NATO-csatlakozását – Világrend

2024. április 10. 17:10

Mennyire okoz riadalmat az orosz fenyegetés a NATO berkeiben, és készen áll-e a szervezet a kollektív védelemre? Miben felelős a NATO az ukrajnai háború kialakulásáért? Biztonságpolitikai szakértőket kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. április 10. 17:10
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

75 évvel ezelőtt alakult meg a NATO – voltak kellemetlen szakaszai a történetének, és most is tart egy ilyen.

Harmadik világháborúval riogatnak sokan, a retorika egyre élesebb orosz és nyugati részről is, de higgadt szakértők megjegyzik: sem Oroszország, sem a NATO nem akar egymással háborúba keveredni. A NATO elrettentő ereje jelentős, és védelmi képességei is nagyobbak, mint az orosz hadseregé, ez azonban még nem garancia arra, hogy Moszkva nem teszteli le valamikor a védelmi szövetség kollektív védelmi hajlandóságát.

A NATO-orosz katonai konfliktus lehetőségéről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Mit látnak az oroszok a NATO-nál: egy erős, ütőképes képességet, vagy egy sebezhető, szétforgácsolt szövetséget?


 

– Hol hibázott a NATO az Oroszország-politikájában?


 

– Lehet-e valaha EU-, illetve NATO-tag Ukrajna?


 

– Milyen helyzetekben vonódna be a kollektív védelem elve miatt egy háborúba az észak-atlanti szervezet?

A műsor vendégei: Siklósi Péter biztonságpolitikai szakértő, volt védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár, Magyarország Állandó NATO Képviseletének korábbi munkatársa, az EuroAtlantic munkatársa  és  Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Milton Friedman Egyetem oktatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

A Videán itt érhető el:

--

 

 


 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­g­­­ö­s­ ­­l­­á­­n­y­o­k­­­ ­­­v­­­á­­r­n­­a­k­­ ­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Megtalálta
2024. április 10. 20:51
Két év eltelte kellett ahhoz, hogy a hazai elemzők is eljussanak eddig a következtetésig? Na mindegy, jobb később, mint soha.
Tommaso
2024. április 10. 19:19
Genusnextgen, 19:08 "Ki nem szarja le mit akarnak az oroszok? Orrukra jell koppintani,.." Jó lenne, de ez nem olyan egyszerű. Most derült ki, hogy Európa elkényelmesedett, fegyverkezésre, fegyverfejlesztésekre alig költöttek, mig az orosz a nemzeti jövedelme 1/3-át forditotta erre. Ezért hiába tart Spanyolország szintjén a nagyhatalom Oroszország gazdasági összteljesitménye. egy, hagyományos fegyverekkel vivott háborút az angolokkal megerősitett EU-s országok csapatai ELVESZTENÉK. Az USA nélkül esélytelenek.
Tommaso
2024. április 10. 19:12
A hidegháború idején a nagyhatalmak féltve őrizték befolyási övezeteiket, és soxor a véres erőszaktól sem riadtak vissza. DE... A nagyhatalmak viselkedése között ma már hatalmas különbségek vannak. Az USA például csak olyanokkal szövetkezik, akik ezt önként akarják. Mig a gaz ruszkik lerohanják a kiszemelt országot, és vagy magukhoz csatolják, vagy bábkormányt ültetnek hatalomba, ami azt teszi, amire MOSZKVA utasitja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!