Kiszállt a brüsszeli rendőrség, hogy ellehetetlenítsék a konferenciát, ahol Orbán fog beszélni (VIDEÓ)

2024. április 16. 13:35

Karhatalommal akadályozzák Brüsszelben a békepárti, migrációellenes konferencia megtartását.

2024. április 16. 13:35

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Rendőrök szálltak ki a Brüsszelben tartott békepárti és migrációellenes Nemzeti Konzervativizmus Konferenciára (NatCon), melynek sztárszónokai Orbán Viktor magyar miniszterelnök, illetve Nigel Farage Brexit-párti brit politikus lettek volna.

Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök behatoltak a helyszínre, azonban azonnal el is hagyták azt. Az erről készült videót a cikk alján nézheti meg.

A rendezvény második órája tartott, mikor Farage 11 órára tervezett előadását megelőzően az uniós intézmények székházaitól nem messze, Saint-Josse-ten-Noode negyedben fekvő Claridge rendezvényközpontnál feltűnt a belga rendőrség. A karhatalom közölte a szervezőkkel, hogy

a hatóságok a rendbontás lehetősége miatt az esemény berekesztése mellett döntöttek” – számol be a POLITICO. A valóság ezzel szemben az, hogy nem rekesztették be az eseményt, minden a program szerint halad.

Hajdú Tímea/Mandiner

A lapnak megszólaló Frank Füredi, a brüsszeli MCC ügyvezető igazgatója szerint a jelenet olyan volt, mintha „egy bádogdiktatúrában” történt volna: „Technikai ürügyet felhasználva próbálnak politikai álláspontot megfogalmazni. Közölték a tulajdonossal, hogy ha nem rekeszti be, kikapcsolják az áramot” – így Füredi.

A 2022-ben mindenféle rendbontás nélkül lebonyolított brüsszeli NatCon hányattatásai 2024-ben nem most kezdődtek: a Claridge már a rendezvény harmadik helyszíne, melyet az utolsó pillanatban sikerült a szervezőknek leszervezniük, miután Brüsszel különböző kerületi polgármesterei egyre-másra igyekeztek elüldözni városrészükből a konferenciát.

Philippe Close brüsszeli szocialista főpolgármester először az Európai Bizottság és az Európai Tanács épületeinek tőszomszédságában elhelyezkedő Concert Noble rendezvénytermet győzte meg arról, hogy ne engedje be a NatCont.

Aztán az ötcsillagos brüsszeli Sofitel mondta vissza a konferenciát Etterbeek városrész liberális polgármestere, Vincent De Wolf nyomására.

A rendőri intézkedésre már csak azért is számítani lehetett, mert Saint-Josse-ten-Noode negyed szintén szocialista polgármestere, Emil Kir a POLITICO-val előre közölte: „haladéktalanul intézkedéseket foganatosít” a rendezvény betiltása érdekében.

Anthony Gilland, a brüsszeli MCC kabinetfőnöke közölte, hogy a polgármester döntését bíróságon fogják megtámadni.

A konferenciát egyébként megállítani – a 444 vagy épp a POLITICO tudósításaiban állítottakkal szemben – nem sikerült, a helyszínen tartózkodó kollégánk jelenti: Farage előadása lezajlott, e pillanatban Suella Braverman volt brit belügyminiszter beszél, a rendőrség pedig odakint fenyegetőzik.

A rendőrök akciójáról készült felvétel alább tekinthető meg:

 

 

Összesen 508 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­A­­ ­­d­ö­g­­ö­s­­ ­­­l­á­­n­­­y­­o­k­­ ­­­v­á­­­r­n­­­a­­­k­ ­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Laci DACH
2024. április 18. 10:10
Ja..ez van Viktor.. mit szólna a fidesz, ha mondjuk megjelenne pár ezer EUs külföldi a Parlament elött Orbán ellen tüntetni? ÈS amugy- mit akar Orbán a szövetségesei ellen tüntetni-menjen Moszkvába .. majd Putyin örülne a tünetésnek..? Legfeljebb nem lesz EUs pénz..ennyit elért Orbán..
blanconegro
2024. április 17. 03:08
Tommaso Mi az a jogállam te rohadt buzi?
Kotucso
2024. április 16. 20:15
A berlini falnál is lőttek le még embert 1989 február hatodikán, pedig tudták, , hogy vége, ugyanúgy mint a libsik most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!