Bendarzsevszkij szerint bekeményített az orosz hírszerzés az EU-ban

2024. április 12. 13:37

„Moszkva a legerősebb jelenléttel Berlinben és Bécsben, illetve az EU-n kívüli Svájcban rendelkezhet” – mutatott rá a szakértő.

2024. április 12. 13:37

A nyitókép illusztráció. Fotó: Facebook

Újra számolnunk kell az orosz hírszerzéssel Európában. Ezzel kapcsolatban írt egy hosszabb bejegyzést Bendarzsevszkij Anton. „Oroszország az elmúlt időszakban sikeresen újraindította a hírszerző tevékenységét az európai országokban” – írta Facebook-oldalán Bendarzsevszkij Anton.

„A kétezres évek elejétől az orosz hírszerző jelenlét egyre aktívabbá vált a Nyugaton, de ehhez alapvetően »legális« eszközöket használtak: 50-60 vagy akár 100 fős követségi apparátust tartottak fenn, és a legtöbb »diplomata« valójában hírszerző volt. A helyi hatóságok nem nagyon tudtak mit kezdeni velük, diplomata státuszuk volt és diplomáciai immunitást élveztek. Ez segített a kapcsolatépítésben és a kiépített hírszerző hálózat koordinációjában” – írta az elemző.

Az oroszok céljai

A műveletek széles skálán mozogtak: orosz politikai ellenfelek külföldön történő megölésétől kezdve az adott ország választásaiba való beavatkozásig, vagy Oroszország számára kedvező döntések eléréséig.

Oroszország számára az évek során kiépített (kényelmes) működés előbb 2014-et követően, majd drasztikusan 2022 után változott meg. Az Európai Unió ekkor több mint 600 orosz diplomatát utasított ki a területéről, hírszerző tevékenységgel vádolva őket. Az orosz diplomáciai képviseletek létszámát számos országban drasztikusan korlátozták” – írta Bendarzsevszkij Anton.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az orosz hírszerzés az Európai Unió területén erősebb, mint valaha”

„Mindez igencsak fájó lehetett a Kreml számára, de az elmúlt két év során úgy tűnik visszatértek.

Az elmúlt hónapok kémbotrányai azt mutatják, hogy az orosz hírszerzés az Európai Unió területén erősebb, mint valaha.

Moszkva a szakértők szerint a legerősebb jelenléttel Berlinben és Bécsben, illetve az EU-n kívüli Svájcban rendelkezhet. Az olyan semleges országok, mint Svájc és Ausztria egyébként is hagyományosan a legfontosabb műveleti terepnek számítottak a hidegháború alatt” – írta az elemző.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­­ö­g­­­ö­­s­­ ­l­­­á­­­n­­­y­o­­­k­­­ ­­v­á­­­r­­n­­­a­k­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Hoked_ly
2024. április 12. 19:46
Bundás Anti, egy russzofób barom!
F H-r_
2024. április 12. 18:37
Nem értem a Mandinert, hogy minek futattja ezt Bendarzsevszkij-t itt, miközbem akkora oroszfób, mint állat....mindenegyes szava ezt tükrözi.
Akitlosz
2024. április 12. 18:05
Bendarzsevszkijnél az éti csiga is keményebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!