Ingyen pénz nincs: reformtervet vár Brüsszel Kijevtől, amelynek része a kisebbségek ügye is

2024. február 10. 08:48

Emellett a korrupció elleni küzdelem, a szervezett bűnözés felszámolása is feltétel például, hogy Ukrajna uniós pénzt kapjon.

2024. február 10. 08:48
null

Interjút adott Várhelyi Olivér a Magyar Nemzetnek, amelyben a fő téma Ukrajna finanszírozása volt. Az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa leszögezte:

mikor az Európai Unió támogatást nyújt Ukrajnának, akkor elvár ezért bizonyos reformokat.

Az új támogatás három pilléren alapszik elmondása szerint: az első az újjáépítés, illetve a reformfolyamat. A második a magánszféra mobilizációja, hogy fektessen be Ukrajnába. A harmadik pedig az összegek felhasználásának engedélyezése.

Viszont, mint hozzáteszi, „kifejezetten megköveteli Ukrajnától egy olyan nemzeti reformtervnek az összeállítását, ahol tételesen le van bontva és el van magyarázva, hogy hogyan és miként teljesíti egyrészt az uniós tagjelöltségéből származó feltételeket, illetve, hogy amikor újjáépíti önmagát az ország, akkor hogyan lesz »európai«. Azaz, hogy hogyan alakítja át úgy a társadalmi és gazdasági berendezkedését, hogy az mindenben megfeleljen az uniós követelményeknek”.

Tehát gyakorlatban Ukrajnának most le kell tennie az asztalra egy nemzeti reformtervet. Ebben a nemzeti reformtervben minden területet azonosítania kell, ahol az Európai Unió úgy állapította meg, hogy elmaradásban van. 

Ott szerepel a kisebbségi ügy is, de szerepel például a korrupció elleni küzdelem, a szervezett bűnözés felszámolása és számtalan más terület is, ahol jelentős további feladatok vannak”

– hangsúlyozta Várhelyi Olivér. Ha ezeken a területeken Ukrajna nem fog, vagy nem hajlandó lépéseket tenni, akkor egész egyszerűen elesnek az uniós pénzektől.

Nyitókép: YouTube-képernyőfotó
 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. február 10. 19:01
lazio154-2 2024. február 10. 14:55 "Mi is leadjuk két évente a konvergencia programunkat, aztán nagy ívben teszünk rá. Volt már itt acélháromszög, szilicium- völgy, a jurót is bevezettük már párszor" De már 15 éve nem tiferitek qurja el, tudod?
lazio154-2
2024. február 10. 14:55
Mi is leadjuk két évente a konvergencia programunkat, aztán nagy ívben teszünk rá. Volt már itt acélháromszög, szilicium- völgy, a jurót is bevezettük már párszor, Ausztriát is 80% ban megközelítettük ...! Az ukránok is tudnak ilyet, de ha nem, lemásolják a miénket.
B_kanya
2024. február 10. 14:47
"masikhozzaszolo 2024. február 10. 12:44 Azt nem tudom, hogy Várhelyi Olivér miért nem olyan harapós, mint egy másik, " Nem emlékszel Várhelyi örökbecsű költői kérdésére? "Hány hülye van még?!" https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=0Byraurj0K4
masikhozzaszolo
2024. február 10. 12:44
Azt nem tudom, hogy Várhelyi Olivér miért nem olyan harapós, mint egy másik, mondjuk Kurova biztos. Ő is egy biztos, bővítési biztos. Már rég be kellett volna terelnie a Balkánt az EU-ba. És a csapból is őneki kellene csöpögni. Aztán a szerbekkel meg adnánk a libsiknek. Ja, nem. Ők is csak a saját kordéjukat tolják, azért nem sürgős nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!