Nahát, mit mondott már megint Ferenc, minden magyar progresszívek és balosok „sztárpápája”! Ezt tuti nem fogják odaát rommá idézni

2024. január 10. 13:14

Szögezzük le – az idézetek szó szerintiek, nehogy bárkinek az a benyomása lehessen, hogy esetleg csúnyán összevágott és a kontextusból kiragadott mondatokról lehet szó.

2024. január 10. 13:14
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Mandiner

Keresem, keresem, de csak nem lelem a független-objektív portálokon, hogy a szívüknek kedves(nek tűnő) vatikáni megnyilatkozásokhoz hasonlóan tudatnák a magyar közönséggel, miket is mondott Ferenc pápa hétfőn a Szentszékhez akkreditált nagykövetek előtt tartott beszédében. Idéznék mégpedig triumfálva, ahogyan azt szokás, mondván, Roma locuta, causa finita, ergo

lesz szíves a keresztény Magyarország tartania magát az elhangzottakhoz.

Úgyhogy jobb híján ezúton pótolnám a mulasztást: „Az emberi élet a létezésének minden egyes pillanatában megőrzendő és védendő; mégis sajnálattal látom – különösen a nyugati világban – a halál kultúrájának folyamatos terjedését, amely egyfajta hamis együttérzés nevében kiselejtezi a gyerekeket, az időseket és a betegeket” – szögezte le az egyházfő.

Tényleg sajnálatos a szentatya szavainak szelektív meghallása: hiszen amennyiben kimondjuk, hogy ő a valódi keresztény könyörület képviselője, akkor nem kétséges, hogy e tekintetben pont ugyanannyira irányadó az az egyébként triviális megállapítása, miszerint nem dolgunk, hogy ítélkezzünk a jóakaratú, Isten-kereső homoszexuálisok felett (akik egyébként per definitionem Istent keresik, nem pedig a kiskapukat), mint amennyire iránymutatásként szolgál az a tételmondata, hogy

a betegek életének szándékos, idő előtti kioltása bizony egyáltalán nem humánus cselekedet, hanem a halál kultúrájának hamis együttérzésen alapuló megnyilvánulása.

De ráadásul a gondolatmenet még folytatódott is: „Sajnálatos módon az utóbbi évtizedekben kísérletek történtek olyan új [emberi] jogok bevezetésére, amelyek egyrészt nem állnak maradéktalanul összhangban az eredetileg meghatározott emberi jogokkal, másrészt nem mindig elfogadhatóak.

Ezek a törekvések ideológiai gyarmatosításhoz vezettek,

amelyben központi szerepet játszik a genderideológia; utóbbi rendkívül veszélyes, mivel annak címén, hogy mindenkit egyenlővé tesz, eltörli a különbségeket. Az ideológiai gyarmatosítás sebeket okoz és megosztottsághoz vezet az államok között, ahelyett, hogy előmozdítaná a békét”.

Az idézet szó szerinti, nehogy bárkinek kétségei legyenek, hogy esetleg csúnyán összevágott és a kontextusból kiragadott mondatokról lehet szó;

igen, minden progresszívek és balosok sztárpápája mond ilyeneket, egyébként már évek óta és következetesen, csak ki kellene mosni néha a jobb fület is, hogy bejusson rajta az információ.

Egyebekben Ferenc pápa szót ejtett még arról, hogy a béranyaság a nő és a gyermek méltóságának súlyos megsértését jelenti és ezért azt egyetemes szinten be kellene tiltani (még ha ez – teszem hozzá – komoly érvágás lenne is az uniós csatlakozással hitegetett Ukrajnának, amelynek számítások szerint évi másfél milliárd dolláros bevételt hoz(ott) az iparág); de beszédében a szentatya felhívta a figyelmet a nemzetközi közösségen belüli párbeszéd fontosságára is,

rámutatva annak kockázatára, ha a világ különböző „klubokra” szakad, ahol csak az ideológiailag megfelelőnek ítélt államok ülhetnek asztalhoz.

Az ideológiai polarizáció még a közjóért munkálkodó szerveket is megbéníthatja” – mutatott rá, majd a 2024-es választásokra előretekintve örökérvényűként idézte XII. Piusz pápa(!) szavait: „Az állampolgárok és az államhatalom kölcsönös megállapodásának tartósságából, összhangjából és jó gyümölcseiből ismerjük meg az igazán józan és kiegyensúlyozott népuralmat, s életerejének és fejlődésének titkát”.

De nem spoilerezek többet – hadd maradjon meg a független-objektív újságíróknak az a rész, amelyben a pápa kimondja:

a migrációnak szabályozottnak kell lennie, hogy a migránsok befogadása és integrálása az ennek felelősségét vállaló népek kultúrájának, érzékenységének és biztonságának tiszteletben tartásával történjék;

valamint hogy ragaszkodnunk kell a szülőföldön maradás jogához és az ehhez szükséges feltételek megteremtéséhez.

(Nyitókép: FILIPPO MONTEFORTE/AFP)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tizennyolcfok
2024. január 11. 13:14
az anti-abortusz mániáddal a gazdáidhoz fordulj, ravioli elvtársnő.
dryanwolf
2024. január 11. 02:16
Az emberi élet a létezésének minden egyes pillanatában megőrzendő és védendő... "...én mereven ellenzek mindenfajta abortusztörvény-módosítást." (OV) Nahát... Franciska, ne pengessen már megint könnyelműen - listen to your heart.
Rigor_mortis
2024. január 11. 01:31
Ilyenkor megjön az összes halálbüntetés párti kommentelő, hogy álszenteskedjen az eutanáziával meg az élet szentségével kapcsolatban! Fujjj!
T. Péter
2024. január 10. 17:51
Francesca, ha nem vetted volna még észre, nem arról van szó, hogy a betegek életét mi oltjuk ki. Arról van szó, hogy ők maguk miről dönthetnek. És pápa hin und her, neki joga van úgy gondolni, hogy nem az ember döntése az élete vége, más embereknek meg joguk van azt gondolni, hogy az övék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!