Senki sem ússza: az ukránok bárki után odanyúlnak, ha kényszersorozásról van szó

2023. december 20. 19:19

Az új elektronikus nyilvántartás miatt mindenkit nyomon tud majd követni az ukrán hadsereg.

2023. december 20. 19:19

A katonai szolgálatra kötelezettek nemrégiben elindított elektronikus nyilvántartása hamarosan lehetővé teszi annak nyomon követését, hogy egy személy hol dolgozik és fizet adót, ez pedig megkönnyíti a behívók kézbesítését – mondta el Volodimir Fityo, az ukrán szárazföldi erők tájékoztatási részlegének vezetője szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában.

A tisztségviselő kifejtette, hogy már működik a katonai szolgálatra kötelezettek Oberih elnevezésű elektronikus nyilvántartása, amely azonban még nincs szinkronban más állami nyilvántartásokkal. Kiemelte, hogy amint a vonatkozó törvényjavaslatot elfogadja a parlament, ez a lista összekapcsolódik más állami nyilvántartásokkal.

Ezt is ajánljuk a témában

„Így látni fogjuk például, hogy egy állampolgárt Kijevben regisztráltak, de most Lvivben dolgozik, mert a fizetése utáni személyi jövedelemadóját az adóhivatal ottani kirendeltségének fizeti be” – magyarázta. A hadsereg a kérdéses személynek munkát adó vállalat tulajdonosához fordulhat majd azzal, hogy az alkalmazott hadköteles, ezért mozgósítás miatt meg kell jelennie a területileg illetékes toborzóközpontban.

Ezután a vállalkozás vezetője tartozik majd felelősséggel azért, hogy az alkalmazottja megjelenjen a toborzóirodán

– tette hozzá a szárazföldi erők parancsnokságának képviselője. Fityo kiemelte: ennek az új rendszernek köszönhetően megszűnik az az eddigi gyakorlat, hogy sportklubokban, éttermekben vagy éppen egy útellenőrző ponton adják át a hadköteleseknek a felszólítást a toborzóirodában történő megjelenésre, mivel a lakhelyén nem tudták neki a behívót kézbesíteni.

„Nagyon nagy humánerőforrás kell jelenleg az értesítések eljuttatásához a katonai szolgálatra kötelezettekhez. Az orosz propaganda is sokat ártott ebben a témában, ami miatt a férfiak egy bizonyos kategóriája fél megjelenni a toborzóközpontban.

Az orosz propaganda ugyanis azt a hiedelmet keltette, hogy onnan rögvest a frontra viszik az embereket harcolni”

– magyarázta a tisztségviselő.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: OZGE ELIF KIZIL / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2024. január 10. 23:26
Amikor én bevonultam, nem volt háború. Mégis összerezzen az ember a behívó láttán...
Tarpibp
2024. január 03. 23:06
Érdekes eddig minden papíron történt tintával, most hirtelen az ukrán adminisztráció megtáltosodott. Nem esetleg ezek a moslék amcsik szállítottak egy rendszert, hogy legyen elegendő ágyútöltelék és fogyjon az ukrán?
Akitlosz
2024. január 03. 16:49
"Az új elektronikus nyilvántartás miatt mindenkit nyomon tud majd követni az ukrán hadsereg." De csak akkor, ha még él.
Gyurcsany-embere
2023. december 25. 00:13
Áruld már el firkász takony, hogy mi az a "kényszersorozás"? Ilyen magyar szó nem létezik! Sorozás van, amely egyben kifejezi a kényszer meglétét is, tudod baconszalonna sincs, de ne sírd el magad ha ezt is most tudtad meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!