Lesöpörte az asztalról a Székelyföldre vonatkozó autonómiatervezetet a román parlament alsóháza

2023. december 28. 15:40

Volt olyan képviselő, aki interneten keresztül szavazott.

2023. december 28. 15:40

Elutasította a román képviselőház csütörtöki plenáris ülésén a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó autonómiatervezeteket, melyeket Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán mandátumot szerzett parlamenti képviselők nyújtottak be.

A kétkamarás román parlament alsóháza sürgősségi eljárással tárgyalta a három autonómiatervezetet. A plenáris ülést hibrid formában tartották, a jelen nem lévő parlamenti képviselők online csatlakoztak és szavaztak.

Elsőként a Székelyföld autonómiastatútuma szerepelt napirenden,

melyet a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma és a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete követett.

A parlamenti képviselők a jogszabálytervezetek elutasításáról szavaztak.

Az első két jogszabálytervezet elutasítását a 329 tagú alsóház jelen lévő vagy interneten szavazó képviselői közül 260-an támogatták, 16-an az elutasítás ellen szavaztak, egy honatya tartózkodott.

A nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény elutasítását 255 képviselő támogatta, 15 az elutasítás ellen szavazott és egy képviselő tartózkodott.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI / Henning János

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dupree
2024. január 10. 08:31
A szarláda oláhok soha nem foják engedni az autonómiát, mert pontosan tudják, hogy ők is azért szaporodtak fel mert a magyar uralom alatt az életfeltételeik jobbak voltak mint a Regátban, sőt onnan költöztek át Erdélybe. A számukra ellenség népnek nem fognak jobb körülményeket biztosítani, az Eu és az Usa is vastagon tojnak ránk, sőt egyesek a magyarság teljes eltüntetését tartanák helyesnek, ezért rúgnak belénk amikor csak tudnak. Az EU-USA csak szavakban "szövetségesek", amúgy köpnek ránk. A szláv tengerben nekünk nincs és nem is volt soha barátunk és szövetségesünk, így kell gondolkodni. Utálnak minket, a múltunk miatt és mert különdözünk tőlük. A nagyhatalmaktól se szabad várni semmit, saját magunknak kell kiharcolni mindent.
Ninini
2023. december 30. 19:54
Míg az Unió ben veszi a komolyan az autonómiatörekvéseket, ez veszett fejsze nyele.
Tommaso
2023. december 28. 19:24
andris-923 szerint amikor a törökök itt voltak 150 évet, az elején ki gondolta volna, hogy nem mennek soha haza. Nos, hazamentek, mert a nemzetközi erőviszonyok megváltoztak. Több, mint 100 éve lett a románoké Erdély. A nemzetközi viszonyok azóta annyiban változtak, hogy 1., a románok a szövetségeseink. 2., a hadseregük sokkal erősebb, mint a magyar. Ha andris ismerte volta ezeket A TÉNYEKET, nem firkál csacsiságokat.
Tommaso
2023. december 28. 19:18
Szart sem ér, akinek sem tárgyi tudása, sem érvei nincsenek. Lobodinak nincsenek. R-go > Lobodi egy 💩 alak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!