Autonómiatervezet – Csütörtökön tárgyal a román képviselőház

2023. december 27. 17:49

A román kormányfő toxikusnak nevezte ezeket a törvényjavaslatokat.

2023. december 27. 17:49

Sürgősségi eljárással csütörtökön tárgyalja a román képviselőház a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó autonómiatervezeteket. Szerdán a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) több politikusa is ezek elutasítását szorgalmazta.

A házbizottság által jóváhagyott, a képviselőház honlapján szerdán közzétett napirend szerint az ülést kora délután hibrid formában tartják, azaz a nem jelen lévő parlamenti képviselők online csatlakozhatnak.

A román miniszterelnök szerint „toxikusak a törvényjavaslatok”

A napirenden mindhárom autonómiatervezet szerepel, 

melyet december 20-án nyújtott be egyéni képviselői törvényjavaslatként a román képviselőházban Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke. Ezeket a Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvivő elnöke, Kulcsár-Terza József is támogatta, aki Zakariáshoz hasonlóan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján szerzett képviselői mandátumot.

Az egyik dokumentum a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete, a második a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma. Ezeket a jogszabálytervezeteket az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szakmai műhelyeiben dolgozták ki. A harmadik beterjesztett kezdeményezés Székelyföld autonómiastatútuma, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki, és immár negyedik alkalommal kerül a román törvényhozás elé.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök egy hete közösségi oldalán az autonómiatervezetek gyors elutasítását kérte a házelnöktől, így már a két ünnep között naprendre tűzték őket. A kormányfő bejegyzésében „toxikus kezdeményezésnek” minősítette a törvényjavaslatokat.

Hasonlóan fogalmazott szerdán közösségi oldalán Ciprian Serban, a PSD alsóházi frakcióvezetője is, „mérgezőnek és megosztónak” nevezve a tervezeteket. Hangsúlyozta: párttársaival szilárd meggyőződésük, hogy 

a Székelyföld autonómiájára vagy etnikai kritériumokon alapuló kulturális autonómiára irányuló törvényjavaslatoknak „nincs helyük egy demokratikus államban”

.

Marius Budai PSD-s parlamenti képviselő Facebook-bejegyzésében szintén az etnikai kritériumokon alapuló szegregáció ellen foglalt állást, kifejtve, hogy valamilyen módon mindegyik tervezet ezt szorgalmazza.

Alfred Simonis, a képviselőház ügyvivő elnöke kifogásolta, hogy a többi román párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői a házbizottság szerdai ülésén nem támogatták, hogy a törvénytervezeteket sürgősségi eljárással tárgyalják. A PSD politikusa reményét fejezte ki, hogy egyik frakció sem fogja kampánycélra használni a csütörtöki ülést, és nem fog botrányt csapni.

Negyedik alkalommal kerül a törvényhozás elé

A Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó, SZNT által kidolgozott autonómiastatútum negyedik alkalommal kerül a román törvényhozás elé, miután 2004-ben, 2018-ban és 2020-ban is a román többség elvetette. 

A legutóbbi előterjesztés alkalmával belpolitikai botrányt váltott ki Romániában, hogy a székelyföldi autonómiastatútum a kétkamarás román parlament képviselőházából „hallgatólagosan elfogadott” tervezetként jutott tovább az érdemi döntés meghozatalában illetékes szenátus elé: ez a megvitatására megszabott határidő lejárta miatt következett be.

(MTI)

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI / Henning János

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. december 27. 21:15
Szuverenitás > autonómia.
Hajnóczi Kristóf
2023. december 27. 20:54
Ezeket az autonómia-szabályozásokat Narnia uniós csatlakozása előtt kellett volna nekünk kizsarolnunk belőlük.
auditorium
2023. december 27. 20:03
Kulturális autonómiát élvez az összes európai kisebbség. A magyar kulturális autonómia követelése már 196O-7O-es években AKTUÁLIS volt, de Magyarországnak olyan vezetői voltak pl. Kádár, aki ünnepélyesen kijelentette Marosvásárhelyen, hogy semmiféle igényt nem Mo velük szemben , Meggyesi pedigi koccintott velük Trianonra. Átvették a szomszédoktól az intergrálásra képtelen nomádokat v.magyar falvakba küldték őket. Akkor nagyon jók voltunk náluk, mert mindenben engedtünk és gazsuláltunk nekik.. Román barátaink mit szolnának, ha a több ezer Nyugaton élő ortodox román nem kapna a római katolikusoktól templomokat misézni és családi ünnepeket tartani, ikonokkal disziteni. Manapság egyre több az ortodox templom a római katolikus helyett. Ha el kellene felejteniük anyanyelvüket, szokásaikat, megszoritásokat rendelnének el az ott keresett pénzük átutalása körül, diszkriminiálva lennének felsőfokú oktatásban ? Ezek ALAPVETŐ EMBERI JOGOK egy EU-tagállamban.
békalepcse2.0
2023. december 27. 19:47
Nem kell autonómia, kerjük vissza erdélyt, mert soha nem tarották be a szerződésben vállalt kisebbségi jogokat, tehát simán ervénytelen a szerződés. Aztán majd ne sírjon a szájuk széle ha pont ugyan ezeket a jogokat fogjuk velük szemben alkalmazni és pont. Mindezt legalább száz évig!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!