Sajtóértesülés: a magyar nyelvet védené, az oroszra magasról tesz Ukrajnában az Európai Bizottság

2023. november 09. 10:38

Az Európai Bizottság erősítené a magyar, a román és a bolgár kisebbségek jogait Ukrajnában, azzal viszont egyáltalán nem foglalkozik, hogy mi lesz az orosz nyelvvel.

2023. november 09. 10:38

Az Európai Bizottság nem fog figyelmet fordítani az orosz nyelv helyzetére, amikor Ukrajna uniós csatlakozási készségét értékeli – erről beszéltek a RIA Novosztyinak névtelenséget kérő európai képviselők.

A portál forrásai szerint az EB mindent megtesz annak érdekében, hogy megszilárdítsa a magyar, a román és a bolgár kisebbségek jogait Ukrajnában, ezzel elhárítsa annak a veszélyét, hogy például Magyarország vétózza az ukránoknak szánt pénzügyi támogatás növelését.

A cél, hogy a nemzeti kisebbségek számára biztosítsák az anyanyelvi oktatást, valamint a különböző intézményekkel történő kapcsolattartást a saját nyelvükön – ezt az elmúlt években az ukránok módszeresen lehetetlenítették el.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukránok most azt állítják, kidolgozták a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kérdések megoldására vonatkozó forgatókönyvet, a javaslatot át is adták a magyar kormánynak. Olha Stefanishyna, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelő miniszterelnök-helyettese közölte,

az Európai Bizottság jelentésében megerősítette, hogy a nemzeti kisebbségek jogai megfelelnek az EU-tagállamokra vonatkozó koppenhágai kritériumoknak, ez pedig fontos jelzés minden uniós tagállam számára.

Eközben egyébként Volodimir Zelenszkij kulcsembere azt nyilatkozta, hogy Ukrajna az európai értékeket védi, miközben Magyarország aláássa azokat, ezért Ukrajnának helye van az Európai Unióban, Magyarországnak viszont nincs.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. november 10. 11:52
Ukrán náci terrorista szóban védené még a magyar kormány a pénzt nem oldja fel utána lesz@rja , mint búza ügyben egyszer már aljasul egész Európát a mérgezett búzájával etette volna . Kormány ne hagyja magát megvezetni , ez a féreg bármilyen emberi jogokkal apellál.
Lajoss
2023. november 09. 17:43
Ki nem szarja le az oroszokat?! 🤮
Ehetős Odó
2023. november 09. 17:13
És most tágranyílt szemmel csodálkoznak, hogy Putyin saját hatáskörében rendezi a kérdést?
Reszelő Aladár
2023. november 09. 15:49
Momentán az orosz-ra már az emberi jogok sem vonatkoznak. Vagyis akár meg is lehetne ölni őket is, az sem lenne gyilkosság. Majd pont a nyelvükre figyelnének oda. Amúgy jó tudni, hogy az EU csak miattunk figyel az őshonos kisebbségek sorsára. Bezzeg ha liberális-muszlim-transzok lennének. Már hadba is kellett volna vonulni miattuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!