Ez lehet Európa veszte Emmanuel Macron szerint

2023. augusztus 28. 15:56

„Egyre bonyolultabbá válik a helyzet” a francia elnök szerint.

2023. augusztus 28. 15:56
null

Emmanuel Macron francia elnök Európa és a Nyugat „meggyengülésének kockázatára” figyelmeztetett egy olyan nemzetközi kontextusban, amelyben a hatalmak közötti versengés egyre fokozódik. Ez a helyzet „inkább erősödött” és „egyre bonyolultabbá válik”, emellett 

magában hordozza a Nyugat és különösen Európánk gyengülésének kockázatát”

 – mondta az államfő a francia nagykövetek hétfőn Párizsban rendezett éves értekezletén. „Tisztán kell látnunk, anélkül, hogy túlzottan pesszimistává válnánk” – vélekedett Emmanuel Macron.

Beszédében kiemelt olyan jelenségeket, mint amilyen például „népességünk felhígulása” vagy „gazdaságunk a világkereskedelemben az új globális szereplők megjelenésének” következtében. 

Annak a nemzetközi rendnek a fokozatos megkérdőjelezése zajlik, amelyben a Nyugatnak meghatározó helye volt, és még mindig meghatározó” 

– tette hozzá. „Ez a megkérdőjeleződés a háború visszatérésének eredménye, különösen Európában az ukrajnai orosz offenzíva miatt, valamint az Ázsiától Afrikáig jellemző sérelmi politika erősödése miatt, amely kitalált vagy fantáziált antikolonializmusból és egy politikailag kihasznált Nyugat-ellenességből táplálkozik” – vélte a francia elnök. Megerősítette azon álláspontját, hogy „el kell kerülni a világ felosztását” az ukrajnai háború miatt, egy olyan időszakban, amikor egyes déli államok nem hajlandók elítélni Oroszországot. El kell „kerülnünk, hogy olyan narratíva alakuljon ki, amely azt hirdeti, hogy ez a ti háborútok, az európaiak háborúja, és minket nem érint” – mondta a francia elnök.

(MTI)

Nyitókép: Ludovic Marin / POOL / AFP

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
panyigai péter
2023. december 25. 08:49
De hisz őket tényleg nem érinti.
bagira002
2023. augusztus 31. 11:47
Bizonytalanná tettétek Merkelel Ursulával Junckerrel együtt.
Namond
2023. augusztus 28. 21:47
A szaros brit politikai bürokrácia, még mindig sértődött, hogy a Brit Birodalom vetélytársa, a Cári Birodalmat átmentő SZU utódja szuverén és erősödik.
Namond
2023. augusztus 28. 21:44
Nyugatellenes 2023. augusztus 28. 21:04 Ez az angolszász Jenki-Brit tengely és zsoldosai, csicskái háborúja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!