Isztambul a bazárokon túl – járja be velünk a pompás oszmán palotákat!

2023. május 30. 19:00

Évek, talán évtizedek óta jól begyakorolták a turisták, mi a teendő Isztambulban: fapadossal oda, Topkapı szeráj, Hagia Sophia, Kék mecset, Nagy Bazár, kebab, baklava, irány haza. De talán ideje lassan változtatni ezen a rutinon – ebben a városban ugyanis egyszerűen sokkal több van, mint amennyit a legtöbben kihozunk belőle. Bejártuk Isztambul régi, pompás, oszmán kori palotáit.

2023. május 30. 19:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Isztambul több, mint amit tudunk róla. Hiába éli Törökország legnagyobb városa az iPhone-ok és páréves autók díszletében az európai középosztály kényelmes életét, már a repülőtéren világossá válik, hogy kiléptünk az általunk megszokott Európából – a határt védő rendőr belecsíp az előttünk gügyögő albán baba arcába, a határőrlány lepacsizik vele, s az érkezési oldal szándékosan kényelmetlenre méretezett mozgólépcső-határolói mögött megnyílnak az Isztambuli Nagy Repülőtér grandiózus árkádjai, s mögöttük Törökország.

A gyöngye egyórás transzferen katonai gépek húznak el a fejünk fölött.

Gyerekek, tér, erő. Törökországban életillat van.

Ahogy a török kulinária nem csak kebab és baklava, úgy Isztambul sem csak az a kicsi, zsúfolt földnyelv a Hagia Sophiától a Nagy Bazárt és az egyiptomi fűszerpiacot határoló Galata hídig.

Érdemes az alapoktól kezdeni. A kulináriát a létező legegyszerűbb török étellel, a kuru fasulyéval – ami tényleg a világ legegyszerűbb dolga, még a neve sem jelent többet, mint hogy „szárazbab”, mégsem jutott eszébe a törökökön kívül senkinek gazdagon megvajazni a paradicsompürét, felfőzni a hagymán pirított fehérbabbal, és beleszórni egy kevés főtt marhát (tipp: a Hüsrev étterem Beşiktaşban, adják más török specialitásokkal vegyes tálon is). Isztambult pedig az Aranyszarvtól északra, bizony-bizony –

mert ami onnan délre van, az valójában Konstantinápoly. És az még ráér.

Isztambulba igazából a Beyoğlu negyedben jó belekóstolni, egy laza, andalgós sétával az İstiklal sugárúton a Taksim tértől a Galata toronyig.

Az az igazi Isztambul, nem a bizánci-oszmán koprodukcióban épült turistás skanzen az Aranyszarvtól délre: nagyvilági, soknyelvű, többvallású – kis túlzással hármat sem kell lépni egy mecset, egy templom meg egy zsinagóga között –, s az ember két kilométer alatt bejárja Európát. A Taksim tér felé még olaszos kereskedővárosként tetszelgő Beyoğlu a Galata torony környékén már egy kora újkori német belváros gerendás homlokzataival hódít, igaz, errefelé még járnak babakocsik.

Élet a Galata-torony alatt

 

Az İstiklalon még érdemes ellenállni a csábításnak, és nem itt megvenni a vásárfia-baklavát – Isztambul Váci utcáján járunk, ezt érdemes észben tartani. A minden második sarkon kínált török csemegével is érdemes még várni egy kicsit, legalább a 83-as házszámig, ahol megtaláljuk az 1777-ben alapított Hacı Bekir édességboltot, a cukros-keményítős masszába rejtett ínyencségek eredeti hazáját. A gránátalmás török édesség már ad elég energiát ahhoz, hogy fel tudjunk mászni a genovai kereskedők jóvoltából a 14. század derekán felhúzott Galata-toronyba, ami volt már minden is: a genovaiak kezén őrtorony, Nagy Szulejmán alatt keresztény hadifoglyok börtöne, csillagvizsgáló, az oszmán katonai zenekar próbaterme, III. Murád alatt megint börtön, tűztorony, aztán kilátó. Innen számba vehetjük Isztambul históriájának őreit,

a palotákat, melyeken végignyargalva széltében-hosszában bejárhatjuk Törökországot anélkül, hogy kimozdulnánk a városból.

Aranyszarv-öböl a Galata-toronyból

 

Minden paloták anyja természetesen az Aranyszarv-öböl túlfelén elterülő Topkapı, azaz Ágyúkapu-palota, a régi bizánci akropoliszra épített komplexum, amely majdnem négy évszázadon át volt az oszmán szultánok székhelye. II. Mehmed még azért építtette 1459-ben, hogy az általa elfoglalt, kifosztott és szétlőtt Konstantinápolyban legyen hol laknia, I. Abdul-Medzsid pedig 1856-ban azért hagyta el, mert már nem volt olyan kényelmes, modern és fényűző, mint a konkurens európai uralkodók palotái.

Ez az egyetlen olyan isztambuli palota, ami európai ésszel teljesen felfoghatatlan: a legkülönbözőbb célokra szolgáló épületek, ajándékátadó helyek, lakrészek, pihenőpavilonok, tornyok és teraszok tiritarka, eklektikus gyűjteménye, semmi nincs meg benne a Hofburg, a Buckingham-palota vagy a versaillesi-i kastély impozáns rendszerezettségéből – szimbolikus kezdőpontja annak az időegyenesnek, melynek mentén az Oszmán Birodalom a közel-keleti törzsi léttől az eurázsiai birodalmi lét felé haladt, röviddel a cél előtt összeomlott, majd a legeurópaibb muszlim monarchia és a legkeletibb európai demokrácia mágikus elegyeként éledt újjá.

A Topkapıba legalább olyan könnyű belelátni a természetileg védett helyre épült nomád sátortábort, mint az oszmán szultánok székhelyét.

A Topkapı-palota medencéje...

...pamlag a palota Bagdad-pihenőházában...

...és kilátás a Boszporuszra

 

Épp ez a csodás átmenetiség teszi látogatásra érdemessé, de lehetőleg reggel és még véletlenül sem pénteken, amikor a környékbeli Kék mecset és Hagia Szophia a nap nagy részében zárva tartanak – hiába oszlik el ugyanis a tömeg a nagy területen,

a Topkapı bizony a Colosseum vagy a Louvre mintájára menthetetlenül elturistásodott.

Nem úgy az egyetlen városon belül a törzsiségtől egyenesen a birodalmiságig vezető időegyenesünk következő pontja, a bájos kis Aynalıkavak, azaz Fordítottfa-kúria az Aranyszarvnak immáron északi oldalán, homlokegyenest szembe Fatih kerület, azaz a régi Konstantinápoly nyüzsgő, szűk utcás, a leginkább talán a genovai városközpontra hajazó – csak messze tisztább és biztonságosabb – üzleti negyedével. Az 1600-as évek elején I. Ahmed – a Bocskai István által kiközvetített zsitvatoroki béke megkötője – által építtetett Aynalıkavak szimbolikusan és valóságában is száz évet ment előre a Topkapıhoz képest. Létezését annak köszönheti, hogy Konstantinápoly elfoglalása után a szultánok rájöttek, hogy az európai birodalmaknak már mind van haditengerészetük, csak nekik nincs – és felhúzták az Aranyszarvtól északra a maguk hajógyárát, köré pedig a Hajógyári-, azaz Tersane-palotát.

Ez még ugyanúgy egy sok kis épületből álló komplexum volt, mint a Topkapı – de az Aynalıkavakon, a Tersane-palota egyetlen fennmaradó épületén már látszik: önmagában messze komplexebb, mint szinte bármi a régi szultáni palotában.

Az Aynalıkavak-kúria kívülről...

...és belülről

 

I. Abdul-Medzsid, az első idegen nyelven – franciául – beszélő szultán volt az, aki amellett, hogy a franciákkal és a britekkel összefogva legyőzte Oroszországot a krími háborúban, nekifogott Isztambul európai formára pofozásának is. Ez nem véletlen: a szultán a háborút lezáró 1856-os párizsi kongresszuson hivatalosan is elérte az Oszmán Birodalom felvételét a mértékadó európai hatalmak sorába, s egy mértékadó európai hatalom szultánja

mégsem lakhatott a semmiféle mértékadó európai palotára nem hasonlító Topkapıban.

Ezért aztán beindíttatta a gőzhengert, és teliszórta a várost kedvenc építészcsaládja, az örmény Baljan család remekműveivel – így esett, hogy az Atatürk előtti Isztambul legjellegzetesebb épületei bizony szinte egytől egyig örmény kezek munkái a mecsetektől a főbb üzemeken át a palotákig.

Mivel Isztambul akkoriban – és a legendásan közlekedhetetlen európai részt illetően talán a mai napig is – messze átjárhatóbb volt hajóval, mint bárhogy máshogy, s a hajógyár kiépülésével már lehetett is érdemleges flottát fenntartani, a szultánok építészete innentől kezdve a Boszporusz két partszakaszára összpontosult,

a legdíszesebb homlokzatok nem az utcára, hanem a Boszporuszra néznek.

Prioritást azon belül is inkább Isztambul Budája, az európai oldal élvezett, mintsem az ázsiai – a helyi budai sznobok szóhasználatában: „a másik” – oldal.

Az európai Boszporusz-part szívébe, Beşiktaş kerület alá épült meg 1856-ban a Baljan-stílusnyelv első és legjelentősebb mementója, a Topkapı utódja, a Dolmabahçe, azaz Feltöltöttkert-palota, amelyen Garabet Baljan és fia, Nigoğayos közösen dolgoztak. A Dolmabahçén kifejlesztett, aztán sok másik palotán is alkalmazott „neooszmán” recept lényege egyszerű: keleti stílusjegyeket adtak az olasz és francia reneszánsz építészethez, s közben halkan, de erőteljesen tuszkolták az Oszmán Birodalmat előre a törzsiségtől az európaiság felé vezető időegyenesen.

A Dolmabahçe-palota a víz felől...

...és a szultán fürdője

 

Mondjuk ki az egyértelmű dolgokat: a Dolmabahçe gyönyörű. Varázslatos hangulatot teremt, ahogy a közép-európai ember felfedezi a termekben a saját kultúráját török köntösbe öltöztetve, gondolatban elnyúlik a pamlagokon, megvakul a világ legnagyobb cseh kristálycsillárja vagy összességében is legnagyobb francia Baccarat csillárgyűjteménye láttán, vagy elámul a szultán panorámás, egyszerre túldíszített és frissnek ható fürdőszobáján – s akkor a palota saját gyűjteményeiről, illetve a hozzá kapcsolódó, de más szultáni ingatlanokból beszerzett tárgyakat is bemutató Palotagyűjtemények Múzeumáról még nem is beszéltünk.

Ha nem is annyi itt a kincs, mint a Vatikáni Múzeumban, értékben és élvezhetőségben nem sokkal marad el mögötte –

pláne beleszámítva azt, hogy a Dolmabahçéban még van tér lélegezni és ámuldozni, míg a Vatikánban csak menetel az ember a csillapodni nem akaró tömeggel.

De a Dolmabahçe szépsége mellett sokszorosan szimbolikus hely is. Tükröződik benne a végtelen igyekezet az európai vérkeringésbe való bekapcsolódásra: a Palotagyűjtemények Múzeumában kis túlzással több a német felirat, mint a török. Tükröződik benne Európa utolérésének lehetetlensége: miközben Abdul-Medzsid nagy erőkkel európaivá modernizálta Isztambult, birodalma hanyatlott, a fényűző Dolmabahçe pénzrontásból finanszírozott felépítése pedig végtére is államcsődhöz vezetett 1875-ben.

De tükröződik benne a szultáni és a köztársasági Törökország folytonossága is: a modern Törökország atyja és első elnöke, Mustafa Kemal Atatürk, aki hosszú ideig bojkottálta a szultánpárti Isztambult, végül itt, az Oszmán Birodalom európaizálódási kísérletének szimbolikus helyén bocsátott meg a szultánok városának, s itt, a Dolmabahçe háremében élte le életének utolsó éveit. Halálának percét a palota összes órája őrzi.

Ezt mutatja a Küçüksu a szárazföld felé...

...és ezt a Boszporusznak

 

Egy évvel a nagy szultáni palota után elkészült, szintén a két Baljan együttműködésében, egy kis „zseb-Dolmabahçe” is: a Küçüksu, azaz Kicsivíz-kúria az ázsiai oldalon, az akkor még erdős Beykoz kerületben szolgált vadászházként, pihenőházként, később az állami vendégek szálláshelyéül. Itt különösen éles a kontraszt a víz felé mutató díszes főhomlokzat és az épület utcára néző, egyszerűbb arca között, belül pedig kis túlzással ismét megcsodálhatjuk a Dolmabahçe pompáját, sőt: az olasz márványkandallók és a parketták talán még ötletesebbek is.

Ugyanitt, Beykozban – de már örmény kéznyomoktól mentesen – áll az Oszmán Birodalom egy újabb európai nagyhatalmi gesztusának mementója: a gyarmattartásé. Már fent, Beykoz ma is erdős, friss, a budapesti XII. kerület széléhez hasonló részén áll a Beykozi Üveg- és Kristálymúzeum, melyben a török (és a francia) üvegművészet remekein ámuldozhat a kedves látogató.

De a múzeum épülete is kastély volt valaha – mégpedig az Oszmán Birodalom legnagyobb gyarmata, az 1867-ban megszervezett Egyiptomi Alkirályság alkirályának kamarásáé, Abraham pasáé,

aki a Topkapıhoz hasonló szerkezetű, kúriákból, madárházakból, medencékből, színházból és istállókból álló komplexumot építtetett

beykozi birtokára. A birtokot azonban szerencsejáték-függő oszmán nagyurak nyerték el egymástól egyre-másra, míg aztán csak a múzeumnak ma otthont adó istállók maradtak fenn belőle, meg egy száztizenhét különböző fafajnak és egzotikus növényeknek otthont adó, hatalmas kert.

Ahmet Özdeniz üvegesmester üveggyöngyöt formáz a Beykozi Üveg- és Kristálymúzeumban

 

Az ázsiai oldalon még két palota őrzi az oszmán-török történelem két fontos mérföldkövének emlékét. Az egyik az Adile Sultan-palota, szintén a Baljan udvari építészcsalád sarja, Sarkis Baljan munkája, melyet I. Abdul-Medzsid húgának, Adile Sultannak építtetett – s amelyben az Oszmán Birodalom utolsó évtizedében, 1916-ban megnyílt az ország első női középiskolája. A másik pedig a Boszporusz-híd alá bújtatott Beylerbeyi-palota, azaz az „Urak Urának palotája”, a szultánok 1861-ben megépült nyári otthona, s a rangos külföldi vendégek szálláshelye. Ez is neooszmán épület, de ezt már a Nyugat dominálja: minden szobában alul egy török Hereke szőnyeg, felül egy francia Baccarat csillár.

Olyan vendégek szállhattak meg itt, mint a mi Ferenc József apánk, II. Vilmos német császár és porosz király, az első világháború kirobbantója –

de ez a palota az Oszmán Birodalom halálának és az új Törökország megszületésének szimbóluma is:

az 1909-ben megpuccsolt utolsó valóban szultánként uralkodó szultánt, II. Abdul-Hamidot ide zárták be haláláig, míg utódja, V. Mehmed alatt szorgos kezek szétszerelték a birodalmat, s lassan kivált Bulgária, Bosznia, Kréta.

A Beylerbeyi-palota és kertje a Boszporusz-híd alatt...

...és a palota maga

 

A Baljan építészcsalád legújabb neooszmán palotájában, a Çırağan-, azaz Fény-palotában már a huszadik század modern Törökországát találjuk, több szempontból is: a nyugati stílusjegyeket keletiekkel és észak-afrikaiakkal vegyítő, 1871-re elkészült épületben

már parlament székelt a hanyatló Oszmán Birodalom 1908-1920 közötti második alkotmányos időszakában,

aztán a helyi közösségekből újraépülő kora köztársasági Törökországban egyfajta közösségi tér volt: az 1930-as években a palota kertjében focizott Törökország legrégebbi sportklubja, a Beşiktaş JK.

Mára pedig ötcsillagos Kempinski hotelként működik saját baklavakonyhával, mely a baklavaséf elmondása szerint a cukros-vajas-pisztáciás sütemény őshazája, Gaziantep része. Lépcsőházában a világ legnagyobb Baccarat csillárját már nem csak a szultán és családja csodálhatja meg, hanem korunk szultánjai – mindazok, akiknek belefér napi kétszázezer forintért éjszakázni.

A Çırağan-palota Isztambulban...

...és baklavakonyhája, amely a séfek szerint Gaziantepben van

 

S hogy a 21. század Törökországát mi reprezentálja a törzsitől az európaiig terjedő idővonal innenső végén? Talán a boszporuszi turistahajó-terminál köré épült Galataport – amely, akárcsak a Topkapı, megint egy-egy funkciót betöltő, szétszórt üvegcsodák együtteseként szolgálja ki a világ első földalatti hajótermináljának utasait, meg mindenki mást is, aki szereti.

Van itt kitűnő étterem – halételekhez külön ajánlott például a Liman –, a dubaji pálma The Pointe negyedéhez kísértetiesen hasonlító bevásárlóközpont, és Renzo Piano olasz építész keze alatt május elején itt nyitott meg Törökország első kortárs művészeti múzeuma, az Isztambul Modern a múzeumnegyednek tervezett Tophane téren.

 

A Boszporusz vize reggel csillogott, este pedig már aranylik – mi pedig beutaztunk egy városon belül gyönge hatszáz évnyi civilizációs változást.

Ez Isztambul, nem néhány szép nagy mecset és a bazár.

Az is fontos. De ne hagyják magukat megtéveszteni, legyenek itt is nyitott szemű turisták!

És most, hogy megvoltak az igazán fontos dolgok, már szabad a kebab.

 

Képek: Kohán Mátyás; nyitóképen: a Dolmabahçe-palota (fotó: Wikipedia)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2023. május 31. 09:48
A Fenséges Szultán palotái, micsoda pazar gazdagság! Tündököl a Fényességes Porta. Az Efendi szótlanul vigyorog. Azért mi keresztyének azért ne felejtsük el, hogy ez egykoron Konstantinápoly volt és a Hagia Szophia (ma, Erdogan fermánja következtében, újra iszlám mecset) az ortodoxia szíve volt.
sersem4
2023. május 30. 21:57
Alig két hónapja voltam ott. Csodálatos város, de egyben meg egy rakás fos. Olyan, mintha Berlinben már csak cigányok élnének.
Hydra Esus
2023. május 30. 21:56
Nagyon érdekes és Konstantinápolyt számomra új oldaláról bemutató szép írás. Csak egy apró :) észrevételem meg egy javaslatom lenne: Ferenc József apánk... ne légy modortalan suttyó agyhalott fasz, Matyi. A nagyobb lélegzetvételű javaslatom pedig: a szép, pompás török palotáidat dugd fel oda, ahová gondolom. És az nem az én seggem, Matyi.
darling
2023. május 30. 21:19
https://turkinfo.hu/gasztro/15-edes-hely-isztambulban/ Kedvenc helyem az Istiklalon az INCI Pastanesi. A világ legfinomabb profterolja itt van! Istambul fantasztikus város, érdemes megnézni a Boszporusz másik partján a törökök lakta, nem kozmopolita városrészt is (Üsküdar) , a Boszporusz -parti régi török villákat és a kis szigeteket, nyáron.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!