Ezeket gyűlölnék a középkori emberek a modern világban

2023. február 27. 16:31

Danièle Cybulskie egy érdekes elképzelést közölt arról, hogy mit nem értene a mai rohanó világunkról egy több évszázaddal ezelőtt élt ember.

2023. február 27. 16:31
null

Egy rövid elképzelés jelent meg a Medievalists.net oldalán arról, hogy egy átlagos középkorban élő ember mit nem szeretne a mai rohanó világunkban.

Bár egy középkori ember, aki a huszonegyedik században nyaralna, kétségkívül örülne az olyan dolgoknak, mint az elektromosság, a modern közlekedés és az vízöblítéses vécé, van egy csomó dolog, amit valószínűleg nem értékelne a mi korunkban.

1, A túlzott megosztás

A cikk szerzője szerint a középkori emberek kétségtelen, hogy örömmel fogadnák a lehetőséget, hogy például azonnal közölhessék a közlekedési baleseteket („A lovamnak most ment ki a patkója.”) és az orvosi vészhelyzeteket, de feltételezi,

időbe telne, amíg hozzászoknának ahhoz, hogy minden gondolatukat (és étkezésüket) megosszák a világgal.

2, A munkarendünk

A középkori emberek keményen dolgoztak a megélhetésért, de a vasárnapok, valamint a sok-sok vallási ünnepnapok miatt a középkori embereknek valójában több hivatalos ünnepnapjuk volt, mint a mai embereknek. Amikor pedig túl sötét lett ahhoz, hogy kint dolgozzanak, a kinti munka abbamaradt. A szerző szerint nehéz lehet megmagyarázni egy középkori látogatónak, hogy miért dolgozunk még mindig ilyen keményen, amikor a technológiánknak több szabadidőt kellene biztosítania számunkra. A középkori emberek azt gondolhatnák, hogy őrültek vagyunk.

Nyitókép: Jean Fouquet: Egy katedrális építése (1465 körül). Fotó: Wikipédia

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
urga
2023. február 28. 21:03
"A középkori emberek azt gondolhatnák, hogy őrültek vagyunk." Van benne valami... Megvesszük a kocsit, hogy elmehessünk egy jól fizető munkahelyre, hogy fenntarthassuk a kocsit, amivel elmehetünk sok pénzt keresni, hogy megvehessünk sok kütyüt, amivel kipihenhetjük a rengeteg melót.
Aerion
2023. február 28. 18:56
Túlzott megosztás, munkarend? Ezeket nem értené? Lehetséges. Tudjátok még mit nem értene? Hát például hogyan lehet egy férfinek pinája, ab ovo egy nőnek fasza. Bár lehet, hogy mégis, mert felismerné bennük a sátán művét, és egyből elkedénk rakni a máglyát, mindenféle inkvizíciós ráhatás nélkül. : D
21 gramm
2023. február 27. 22:48
- rengeteg ember, mindenhol, rohannak, közömbösek vagy rosszkedvűek. - a középkorból idecsöppent ember számára mindenhol ijesztő zajok lennének. - erdők, természetes vízpartok helyett mindenhol betontömeg, kopár kőtömeg, épületek, házak. A csend, a béke, a madárdal hiányától hamar beteg lenne. Összességében a rengeteg stresszfaktortól, amihez mi már többé-kevésbbé hozzászoktunk ill. most szokunk hozzá, nagyon hamar megbetegedne és belepusztulna. Amúgy mi is, csak nálunk már lassabban megy végbe a folyamat. (Mondjuk nem egy középkori párizsi polgár szemszögéből képzeltem el, hanem pl. egy szántóvető falusi magyar vagy szláv emberéből.)
Bitrex®
2023. február 27. 21:59
Nem értenék, hogy mi szükség az IMF-re, a Világbankra, mikor vannak arany és ezüstpénzek, és az bőven elég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!