Megkezdődtek a karácsonyi ünnepségek a Szentföldön

2022. december 24. 20:36

Nagyon nehéz kihívások közepette élünk – mondta Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka az ukrajnai háborúra és legutóbbi izraeli-palesztin erőszakhullámra utalva.

2022. december 24. 20:36
null

A világ minden részéből érkezett keresztények részvételével megkezdődtek szombaton a karácsonyi ünnepségek a Szentföldön. A Krisztus születése alkalmából tartott hagyományos körmenet a délutáni órákban érkezett meg Betlehembe. A körmenet délben indult Jeruzsálemből Pierbattista Pizzaballa (fotónkon) jeruzsálemi latin pátriárka vezetésével Betlehembe. A pátriárka az út utolsó szakaszát Jézus születésének helyéig – ahol a keresztények képviselői fogadták –, gyalog tette meg.

Nagyon nehéz kihívások közepette élünk” – mondta a latin pátriárka, az ukrajnai háborúra és legutóbbi izraeli-palesztin erőszakhullámra utalva.

Meg lehet a dolgokat változtatni. Világosan kell látnunk, mit kell tennünk és mit kell mondanunk, hogy mindenki között megőrizzük az egység és a megbékélés fontosságát” – tette hozzá.

Idén több tízezer látogatót várnak a szentföldi karácsonyi ünnepekre, jóval többet, mint az elmúlt két évben, amikor a koronavírus-világjárvány miatt korlátozások voltak érvényben. Az izraeli turisztikai minisztérium közölte: 120 ezer zarándokot várnak a világ minden tájáról. A Ciszjordániában fekvő Betlehemben

hatalmas karácsonyfát állítottak fel, tetején csillaggal, a Születés templomával szemben.

Pierbattista Pizzaballa szombaton éjféli misét mutat be Betlehemben. Karácsonyi üzenetükben a pátriárkák és más jeruzsálemi egyházfők bírálták „a keresztények elleni támadások növekedését, a hátrányos megkülönböztetést és a keresztény lakosság fogyását”. A Szentföldön élő keresztények száma tovább csökken: a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinoknak mindössze két százaléka keresztény. Az izraeli statisztikai hivatal szerint mintegy 185 ezer keresztény arab él Izraelben.

(MTI)

Nyitókép: AHMAD GHARABLI / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TOM66
2022. december 25. 18:20
Talán még a műanyag babára is nyom egy csókot pápaelvtárs
mokány
2022. december 25. 10:04
Gott mit uns .
Paskai
2022. december 25. 07:21
Az a kézcsók meg az a maffiózó autó mutatja a valóságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!