Kína ENSZ-követe szerint polgárháború fenyegeti Mianmart

2021. május 04. 16:18

Kína ellenzi a burmai rezsimet sújtó szankciók bevezetését, miközben a mianmari tüntetők forradalmi tavaszt hirdetnek az országban.

2021. május 04. 16:18
null

Kína ENSZ-nagykövete hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy Mianmarban akár polgárháború is kialakulhat, ha nem sikerül diplomáciai úton rendezni a február óta zajló konfliktust a hadsereg és a katonai hatalom ellen tiltakozók között – írja az AP.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken határozottan támogatta a délkelet-ázsiai nemzetek szervezetének az erőszak azonnali leállítására irányuló felhívásait. A tanács ismét követelte a demokrácia helyreállítását és az összes fogvatartott szabadon bocsátását, beleértve  Aung Szan Szu Kjít is, és elítélte a békés tüntetők elleni erőszak alkalmazását valamint több száz civil halálát.

Kína támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, de nem akar szanciókat

Zhang, Mianmart „baráti szomszédként” jellemezte és határozottan támogatta az ASEAN néven ismert Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége és az ENSZ mianmari különmegbízottja, Christine Schraner Burgener diplomáciai erőfeszítéseit, valamint reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások eredményeket hoznak ugyanakkor

„Valójában kedvezőbb környezetet kell megteremtenünk ahhoz, hogy az ország normalizálódjon, és az alkotmányos és jogi keretek között az érintett politikai pártok közötti párbeszéd révén politikai megoldást találjunk” – mondta, osztva a többi ország aggályait azt ileltően, hogy a fellángoló etnikai konfliktusok és a demokratikus erők katonai elnyomása polgárháborúhoz vezethet. 

„Hasonló aggályaink vannak nekünk is, de hisszük, hogy diplomáciai erőfeszítésekkel elkerülhetjük a feszültség további fokozódását” – mondta Kína ENSZT nagykövete.

„A feszültség további fokozódásával nagyobb lesz a konfrontáció, nagyobb konfrontációval több az erőszak, több erőszakkal több az áldozat, és akkor a rossz irányba haladhatunk tovább. Ez akár polgárháborút is jelenthet.”– fogalmazott.

Mindeközben tovább folynak a zavargások Burmában

Ezrek tüntettek vasárnap több mianmari városban a katonai junta ellen, Rangunban a többségében fiatal tiltakozók „forradalmi tavaszt” sürgettek. A megmozdulások elleni rendőri fellépésben legalább öt ember életét vesztette. Két embert a kelet-mianmari San államban lőttek agyon, egyet az északi Kacsin államban, ketten a szomszédos Szagaingban haltak meg.

Legalább húsz ember megsebesült, többen súlyosan.

A véres megtorlás ellenére, amelyben eddig több mint hétszázan haltak meg a Nobel-békedíjas Aung Szan Szjú Kjí vezette, törvényesen megválasztott polgári kormányzat elleni februári államcsíny óta, mindennaposak a tüntetések,

kiterjedt polgári engedetlenségi kampány kezdődött, dolgozók ezrei sztrájkolnak és bénítanak meg teljes ágazatokat,

az illegalitásba kényszerült ellenzék pedig árnyékkormányt alakított. A délkelet-ázsiai ország legnagyobb városában, Rangunban is lecsaptak vasárnap a rendvédelmi erők a tüntetőkre. A Politikai Foglyokat Segítő Egyesület (AAPP) civil szervezet adatai szerint legalább 759 embert öltek meg és több mint 4500 embert vettek őrizetbe a február 1-i puccs óta. A junta adatai szerint 258 tüntető, 17 rendőr és hét katona halt meg.

(MTI/AFP/dpa/Reuters/Kyodo/ANSA/AP)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2021. május 04. 17:04
Lehetőség 1 kis demokráciaexportra.
civis72
2021. május 04. 16:36
Nobel-békedíj Obama óta hivatalosan is egy vicc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!