Muszlimokat fogad be imádkozni egy berlini evangélikus templom

2020. május 24. 12:32

Mivel nem férnek be saját mecsetjükbe, egy szomszédos evangélikus templom lelkésze fogadta be őket, hogy Allahhoz imádkozhassanak a keresztény templom falai között.

2020. május 24. 12:32

A Reuters arról számol be: Berlin multikulturális Neukölln negyedében muszlimok százai szoktak péntekenként imádkozni a Dar Assalam mecsetben – most viszont csak ötvenen lehetnek bent a karantén-korlátozások miatt.

A közeli Márta templom evangélikus lelkésze segítséget nyújtott a mecseten kívül ragadt Allah-követőknek: az evangélikus templom falai között szerveznek Ramadán idején muszlim imádkozásokat arabul és németül. „Ez a járvány közösségé kovácsolt minket. A válság összehozza az embereket” – jelentette ki Mohamed Taha Sabry imám.

Egy muszlim hívő, Samer Hamdoun azt nyilatkozta a Reutersnek: „Furcsa érzés volt ott lenni a hangszerek és a képek miatt. De amikor elfeledkezel a kis részletekről, végül is ez is az Isten háza”.

A németországi Iszlám Tanács, amely 400 mecsetet fog össze, áprilisban azt közölte, hogy sok mecset csődbe fog menni, mert a korlátozások Ramadán idejére esnek, ami a jelentős adományozások időszaka is egyben.

Monika Matthias, a Márta templom evangélikus lelkésze elmondta: megindította őt a muszlimok imára hívása. „Részt vettem az imádkozásban. Beszédet mondtam németül. És imádkozás közben csak azt tudtam ondani: igen, igen, igen; mert ugyanazok az aggodalmaink, és tanulni akarunk egymástól. És gyönyörű így gondolni egymásra.”

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Molnar Janos
2020. május 27. 15:56
Monika következő felemelő ötlete bizonyára a templom végleges átadása lesz. Ha már a német evangélikusoknak a jelek szerint nincs rá szükségük. De még mindig jobb, mintha bár, bolt, piac, kocsma, divatház stb lesz belőle, ahogy annyi nyugati keresztény templommal történik.
Karbantartó9
2020. május 25. 13:44
Ez a templom megszentségtelenítése!!! Fordított helyzetben leshetnéd, hogy ők kiket engdnek a mecsetekbe keresztekkel, katolikus szenténekekkel.
lendvaiildiko
2020. május 25. 10:22
A protestáns egyházak legnagyobb kisiklásaakkor következett be, amikor női lelkészeket szenteltek. Az Írás világosan nyilatkozik, hogy az asszonyok hallgassanak a gyülekezetben. Ennek ellénére a feminizmus tért hódított a gyülekezetekben. Ennek következménye a számtalan válás, gyülekezetetek tökéletes szétverése. Mint itt is látható, a lelkész Monika és még beszédben is köszönti a muszlimokat a templomban. Minden tiszteletem a hívő mohamedánoké, ők naponta ötször is segítségül hívják Allahot. Kíváncsi lennék, hogy a német evangélikus gyülekzetben hányan járnak istentiszteletre, hányszor olvassák az Igét, hányszor imádkoznak. Más kérdés az, hogy vagy 5 év és félhold ragyog a lutheránus templom tornyán..... Arról nem ír a cikk, hogy Monika lelkésznő leszbikus-e?
tango47
2020. május 25. 10:10
Kíváncsi vagyok a Szent Péter Bazilikát mikor adja nekik bérbe Ferenc pápa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!