Antiszemitizmussal vádolják a palesztin elnököt

2018. május 02. 12:47

„Aki egyszer már tagadta a holokausztot, az örökre holokauszttagadó marad” – mondta Benjámin Netanjahu az általa antiszemitának ítélt Mahmúd Abbász kapcsán.

2018. május 02. 12:47

Antiszemitizmussal és holokauszttagadással vádolta meg szerdán Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Mahmúd Abbász palesztin elnököt, aki a minap azt mondta, hogy a nácik nem a vallásuk, hanem a bankvilágban betöltött szerepük miatt mészárolták le a zsidókat. „Úgy tűnik, hogy aki egyszer már tagadta a holokausztot, az örökre holokauszttagadó marad” – írta a Twitteren az izraeli miniszterelnök. „Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Abu Mazen (Abbász) súlyos antiszemitizmusát, amelynek már régen ki kellett volna vesznie ebből a világból” – tette hozzá.

Mahmúd Abbász bírálatok kereszttüzébe került parlamenti beszéde miatt, amelyben különféle szerzők műveire hivatkozva azt állította, hogy a zsidókkal szembeni ellenségesség oka nem a vallás, hanem a társadalomban elfoglalt helyük, foglalkozásuk volt, amely az uzsorássághoz és bankokhoz kötötte őket.

„Abbászt tetőtől talpig átitatja az antiszemitizmus” –írta Naftali Bennett izraeli oktatási miniszter szerdai közleményében. „A zsidógyűlölet mérgével tölti tele a következő nemzedék fejét” – tette hozzá a nacionalista tárcavezető.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete szerdán a Twitteren azt írta: Abbász „új mélypontra” süllyedt kijelentésével. David Friedman egyúttal a palesztinokat vádolta azért, hogy zátonyra futottak a palesztin-izraeli béketárgyalások. Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök nemzetközi tárgyalásokért felelős különmegbízottja „nagyon aggasztónak és szörnyen elkeserítőnek” nevezte a palesztin elnök véleményét. „Abbász beszéde klasszikus antiszemita szóhasználattal él” – mondta az amerikai székhelyű Simon Wiesenthal Központ zsidó jogvédő szervezetet képviselő Marvin Hier és Abraham Cooper is. Abbász szóvivője, Nabíl Abu Rdajnah nem kívánta kommentálni a bírálatokat.

A 83 éves palesztin elnököt többször vádolták holokauszttagadással doktori disszertációjára hivatkozva, amelyben azzal vádolta meg a cionista mozgalmat, hogy összejátszott a nácikkal. A palesztin politikus szerint Izrael egy történelmi alapokat nélkülöző, európai gyarmati projekt volt. Abbász emellett túlzónak nevezte azokat a széles körben elfogadott becsléseket, amelyek hatmillióra teszik a holokauszt halálos áldozatainak számát. 2014-ben más hangnemet ütött meg, és a modern történelem "legaljasabb bűncselekményének" nevezte a holokausztot.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iratus senex
2018. május 03. 14:38
Ez rohadt vicces! Amikor az egyik sémita azt állítja a másik sémitáról, hogy ő nem az, vagyis anti sémita!
Rugo
2018. május 02. 17:42
"az örökre holokauszttagadó marad” *** talmudi logika nyilván nem véletlenül
Rugo
2018. május 02. 17:38
Van még egy nép a világon, amelyik politikai és anyagi célokra használja elődei szenvedését?
Akitlosz
2018. május 02. 17:30
Hát a palesztin elnököt valószínűleg ugyan nem a holokauszt zavarja, hanem Izrael szomszéd politikája és ténykedése. Mégis ki legyen "antiszemita", ha nem a palesztin elnök?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!