Alig született meg a döntés, Nagy-Britannia már bombázza is az Iszlám Államot Szíriában

2015. december 03. 10:39

Jelentős többséggel döntött a brit alsóház arról, hogy a királyi légierő csapásokat mérjen az Iszlám Állam szíriai állásaira. Alighogy megszületett a határozat, az brit gépek megkezdték az terrorszervezet bombázását. A célpont az Iszlám Állam egyik kelet-szíriai olajmezője volt.

2015. december 03. 10:39

Jelentős többséggel jóváhagyta a brit alsóház a királyi légierő bekapcsolódását az Iszlám Állam szír állásai elleni légitámadásokba – írja az MNO.

A döntés előtti tíz és fél órás vitanapon száznégy törvényhozó mondott beszédet. A parlament végül 397 igen és 223 nem szavazattal a beavatkozás mellett döntött. A David Cameron vezette konzervatív párt közel összes képviselője a beavatkozás mellett állt ki. Az ellenzék azonban már jóval megosztottabb volt. A munkáspárt vezetője Jeremy Corbyn ellenezte a javaslatot, Hilary Benn, Corbyn árnyékkormányának második embere ugyanakkor támogatta a szíriai légicsapások megindítását. Szerinte ugyanis az Iszlám Állam tagjai fasiszták. „A fasisztákról annyit mindenképpen tudunk, hogy le kell őket győzni” – fogalmazott. Kijelentését tapsviharral jutalmazta a parlament. 

Nagy-Britanniát közvetlenül fenyegeti a terrorveszély 

A vitanapot David Cameron kezdte a kormányzati javaslat előterjesztésével. A miniszterelnök kijelentette: Nagy-Britanniát közvetlenül fenyegeti a terrorveszély, ez indokolja a RAF bekapcsolódását az Iszlám Állam szíriai állásai elleni nemzetközi hadműveletekbe. A veszélyt jelzi, hogy tavaly november óta hét nagy-britanniai terrortámadást akadályoztak meg a titkosszolgálatok.

Cameron kizárta a szárazföldi egységek bevetését annak ellenére, hogy Philip Hammond külügyminiszter elismerte, az Iszlám Államot nem lehet pusztán légicsapásokkal felszámolni. Szerinte szükség lesz a szárazföldi alakulatok bevetésére is, de ez csak akkor valósítható meg, ha a szíriai polgárháború véget ér.

Már meg is kezdődtek a támadások

Alig több mint egy órával azután, hogy a parlament megszavazta a beavatkozást, a brit gépek megkezdték a terrorszervezet szíriai állásainak bombázását. A BBC tudósítója elmondta: Négy Tornado típusú harci gép szállt fel éjszaka a ciprusi támaszpontról egyenként három lézerirányítású bombával felszerelve. A célpont az Iszlám Állam egy kelet-szíriai olajmezője volt. A gépek közül az első kettő már három órával a felszáll után vissza is tért a bombák nélkül.

A jövőben várhatóan további brit gépek érkeznek a ciprusi támaszpontra, hogy csatlakoznak a koalíciós légierőhöz. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2015. december 03. 14:36
Trükkök százai, amiről nektek nem kell tudnotok.
zseboszkiraly
2015. december 03. 12:50
Ezen bombázások értéke alig több mint PR fogás. Hogy miért? A bombázásnak csak akkor van katonai értelme, ha van szárazföldi erő, akivel összehangoltan lehet operálni, másként csak a civil lakosságot terrorizálja , a dzsihadsiták meg bebújnak a föld alá. Mivel sem az USA sem a britek nem hajlandók a hivatalos (Aszad) szíriai kormány hadsereggel összehangoltan cselekedni,ennek értéke egy kampány a hazai választóknak. Az orosz bombázásoknak is csak akkor van látszatja, mikor a szíriai hadsereg szinkronban rá tud mozdulni. (Persze a szaúdiak ömlesztik az amarikai tankelhárító fegyyvereket a "mérsékelt" lázadóknak, így a helyzet nem könnyű.
Kanóc
2015. december 03. 12:12
Az ISIS 'bombái' kicsit hatékonyabbak, sajnos.
3M..
2015. december 03. 11:49
Csak láb alatt vagytok. Ha eddig nem volt fontos akkor ne hátráltassátok az oroszokat. Ők megnyugtatóan rendezik a dolgot. Bennetek nem bízunk, túl sok a "járulékos veszteség". Csak dobálóztok vaktában. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!