Brit lapok: Orosz gépek lelövésére szerelték fel a brit légierő gépeit

2015. október 12. 14:37

Brit napilapok értesülései szerint a brit királyi légierő gépeit orosz harci repülők lelövésére alkalmas fegyverekkel szerelték fel. Moszkva magyarázatot követel. A brit külügy szerint az értesülések pontatlanok, ugyanakkor a kormány nehezményezte, hogy az oroszok bevetéseinek számos civil áldozata van.

2015. október 12. 14:37

Az orosz kormány magyarázatot kért Nagy-Britanniától azokra a sajtóértesülésekre, melyek szerint a brit légierő Irakban tevékenykedő gépeit orosz gépek lelövésére alkalmas fegyverekkel szerelték fel - jelentette be hétfőn a brit külügyminisztérium.

Több brit napilap is arról számolt be, hogy a királyi légierő Tornado típusú gépei, melyek az Iszlám Állam iraki állásai elleni harcokban vesznek részt, orosz gépek lelövésére alkalmas fegyverekkel vannak felszerelve. Ezek bevetésére abban az esetben lenne szükség, ha az orosz gépek támadó szándékkal közelednének feléjük. 

A brit külügyminisztérium hétfői bejelentése szerint Moszkvában bekérették a brit nagykövetség katonai attaséját, akitől magyarázatot kértek ezen értesülésekre. 

Brit külügy: „Pontatlanok” az értesülések

Az londoni külügyi szóvivő közölte az orosz kormánnyal, hogy az erről szóló hírek „pontatlanok”, a védelmi minisztérium szerint pedig „semmiféle valóságalapja nincs”. Az attasé ugyanakkor megerősítette a brit kormány aggodalmát amiatt, hogy a Szíriában hadműveleteket végrehajtó orosz harci repülőgépek a brit adatok alapján vezérlés nélküli fegyverzettel támadják a mérsékelt szíriai ellenzéki csoportokat is, ráadásul bevetéseiknek számos civil halálos áldozata van.

Alekszandr Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete  „értelmezhetetlennek” nevezte a felvetést, hogy brit és orosz harci repülőgépek konfliktushelyzetbe kerülhetnek, mivel, az orosz légierő egyedül Szíriában hajt végre bevetéseket, a RAF pedig csak az Iszlám Állam iraki állásait támadja, a szíriai légi műveletekbe nem kapcsolódott be. A nagykövet szerint kérdéses, hogy mi a célja az ilyen „provokatív médiakiszivárogtatásoknak”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!