Új Burke-kötet: Kötelesség harcolni a jakobinusok ellen

2020. február 25. 16:33

Hiánypótló Edmund Burke-kötetet jelentetett meg a Századvég, melyben a konzervativizmus egyik alapítójának fontosabb értekezéseit tették közé. A tanulság: a jakobinus gondolat lerombolja a keresztény civilizációt.

2020. február 25. 16:33
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mostanában lépten-nyomon előkerül Edmund Burke, az angolszász konzervativizmus alapító atyjának neve, aki Töprengések a francia forradalomról című, 1790-es munkájával indította el a politikai konzervativizmust (magyarul: Atlantisz, 1990). A Töprengések szerzője megjósolta a jakobinus diktatúrát és leszedte a keresztvizet a francia forradalomról. A modern jobb- és baloldal felosztása is a francia forradalomnak köszönhető, pontosabban előzményeinek, hiszen az akkori francia törvényhozásban jobboldalon ültek a királypártiak, baloldalon a királyellenesek. 

Burke ekkoriban pártja, a whigek vezérszónoka volt, de minden számítás szerint már túl volt élete zenitjén (az 1729-es születésű ír-angol politikus 1797-ben távozik az élők sorából). Whigek ma nem nagyon vannak a brit parlamentben, a whig párt utóda ugyanis a Liberális Demokrata Párt, ám a 19. század nagyobbik felében még a tory/whig törésvonal határozta meg a brit politikát, a whigek a saját maguk által szorgalmazott választójogi reformnak estek áldozatul, s adták át helyüket a Munkáspártnak. 

Na most Edmund Burke tulajdonképpen mindent kritizált a francia forradalomban: hogy lebontják a monarchiát, hogy keresztbe tesznek a vallásnak, hogy felrúgják a hagyományokat, s hogy tönkreteszik a gazdaságot. Még jobban tartott attól, hogy a francia métely végigsöpör Európán. A Töprengések számos koronás fő tetszését elnyerte, XVI. Lajos pedig lefordíttatta és még kivégzése előtt elolvasta. 

Azonban Burke-nek számos más fontos írása is van, amelyek ezidáig nem voltak olvashatóak magyarul. A Századvég most pótolta ezt a hiányosságot azzal, hogy kiadta Burke négy fontos értekezését: Fellebbezés az újaktól a régi whigekhez; Gondolatok a francia helyzetről; Levél William Elliothoz; s Levél egy nemes lordhoz. Ezen írások többsége az európai civilizáció védelmében született, az azt romboló jakobinizmus ellen.

Tulajdonképpen mind a négy levél annak a következménye, hogy Burke gyakorlatilag a whig párton belül árulónak lett kikiáltva azzal, hogy nekiment a francia forradalomnak, amit a whigek az 1688-as angol forradalomhoz hasonlatos, kívánatos fejleménynek tartottak. Ezután Burke együttműködött a tory kormányfővel.

A whigeknek válaszul született meg a Fellebbezés, miben Burke azt bizonyítja, hogy az angol forradalom nem hasonlítható a franciához (ahogy az amerikai szabadságharc sem), s kora whigjeit szembeállítja a régi whigekkel – utóbbiak pártjára állva. Szerinte ugyanis 1688 nem forradalom volt, hanem a forradalom megakadályozása – hívja fel a figyelmet bevezető tanulmányában Molnár Attila Károly. - Ugyanis  az angolok megőrizték az ősi intézményeket, s csak az önkényeskedő monarchát távolították el. 

Míg korábban Burke nem igazán dicsérte az ancien régime-t, s azt írta, hogy a francia alkotmányt meg lehetett volna reformálni forradalom nélkül is, most. A Fellebezésben már arra az álláspontra helyezkedett, hogy a franciáknak volt egy jó alkotmánya. Emellett az esszé Thomas Paine felvilágosult-racionalista emberi jogi doktrínájának is kritikája, konkrétan Paine Az ember jogai című esszéjére adott válasz is – Paine Burke fő vitapartnere volt. Burke szerint nincsenek a társadalmat megelőző emberi jogok, ahogy népszuverenitás sincs. 

Minthogy a francia forradalomban Burke külpolitikai veszélyt is látott, ezért egyre inkább az intervenció, a beavatkozás híve lett, s tartotta a kapcsolatot a francia ellenforradalmi emigrációval is: „Burke kezdettől fogva támogatta az ellenforradalom gondolatát és az emigránsokat – jó viszonyban volt a francia emigráció angliai fejével, Charles-Alexandre de Calonne-al.” A forradalom elleni háborút, beavatkozást Burke egyrészt brit önvédelmi harcnak, másrészt vallásháborúnak tartotta: az ateizmus elleni vallásháborúnak. (Mindez nem támasztja alá azt a bevett narratívát, ami szerint míg a brit konzervativizmus szép, jó és mérsékelt, addig a kontinentális ellenforradalmi konzervativizmus a diktatúra és a fasizmus veszélyét rejti magában – valójában az azonosságok sokkal jelentősebbek, mint a különbségek, s a személyes kapcsolatok, szinpátiák, hivatkozások sem hiányoznak.)

Burke élete vége előtt két évvel, 1795-ben is azt írta, hogy – Molnár Attila Károly szavaival – „a jakobinizmus elleni harc joga és kötelessége mindenkinek, mert itt a társadalom és a keresztény Európa léte forog kockán”.

Edmund Burke: Fellebbezés az újaktól a régi whigekhez és más írások. Századvég, 2019. (Fordította: Katona László.)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2020. február 26. 10:05
A jakobinusok társadalom és nemzetfelszámoló, keresztény és vallásellenes tömeggyilkosok voltak, egyenes leszármazottjai a XIX. századi kommunisták, a XX. századi bolsevikok, és a XXI századi, mai liberálisok. Egyetlen vérvonal.
annamanna
2020. február 25. 23:34
"Kötelesség harcolni a jakobinusok ellen" Ha harcolsz valami ellen, azt megerősíted. Amíg harcolsz valami ellen, addig nem látsz túl rajta. Addig nem tudsz jobb megoldást, azért sem kezdesz bele egy jobb megoldásba, hanem leragadsz a harcnál. Amíg leragadsz a harcnál, az ellenfeledre koncentrálsz, és olyannyira koncentrálsz rá, hogy elkezdesz átváltozni az ő hasonlatosságára. Milliónyi példa van erre, elég azt említeni, hogy alighogy a komcsi rendszer hatalomra jutott, Kádár úszómedencét csináltatott a kertjében. És festményeket gyűjtött, vadászatokra járt. És nem ő volt az egyetlen, aki átvette a régi rendszer urainak szokásait, hanem mindegyikük. Elfoglalták magukat a számukra gyűlölt rendszer támadásával, de fogalmuk sem volt arról, hogyan lehetne bármit is jobban csinálni, és nem is csináltak semmit sem jobban, ugyebár. Korábban az újkapitalisták, akiket szintén zavarhatott a posztfeudális világ, maguk is idomultak hozzá (Hyppolit, a lakáj). Állami megrendeléseken lógtak. A Falfúró c. film végén is ezt mondja a főszereplő: "Most jönnek a közületi megrendelések, ez minden maszek álma". Lehet támadni a régi rendszert, lehet. Minél jobban támadod a régi rendszert, annál inkább felépíted azt. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Induljon a banzáj, kezdődjék a harc a jakobikusok ellen! Kö-te-le-ző!
Saladine
2020. február 25. 22:57
Ennél azért több a Töprengések. A modern konzervatizmust megalapozó írás, az empirista episztemológia, az utilitarizmus és a tradicionális áramlatok érdekes szintézise. De még ennél is több. A modern demokrácia és az utópista reformizmus legélesebb kritikája, amit valaha is írtak.
mokány
2020. február 25. 22:25
A Jobbikban van Jakabinus diktatúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!