Világhírű zenészprofesszor méltatja a magyar kultúrát

2019. december 01. 14:39

Florence Sitruk szerint Bartók vagy Kurtág művészete örökérvényű.

2019. december 01. 14:39

Florence Sitruk német-francia hárfással a, bloomingtoni egyetem és a krakkói zeneakadémia professzorával készített interjút Nizalowski Dorottya. Életrajzában sok magyar vonatkozást találhatunk, a művésznő jelenleg is éppen a hárfaverseny zsűrijeként Szegeden tartózkodik.

A filozófus diplomával is rendelkező Sitruk beszél az őt ért magyar hatásokról, magyar tanárairól, Sebők Györgyről, Végh Sándorról és Kurtágról is. „Nehéz szavakba önteni, mit adott nekem belelátni abba, Bartók vagy Weiner Leó mit jelenthetett a tanáraimnak. Nekem is személyes kapcsolatom alakult ki velük, aminek nem is voltam a tudatában akkor” – mondja.

Az európai és amerikai egyetemeken is oktató hárfás a két kontinens közti különbségekről is beszél. „Itt az emberek mosolyognak egymásra. Kíváncsiak. Bizony, a szemedbe néznek. Meg akarnak valamit tudni, még egy rövid utcai találkozásnál is. Attól tartok, ez hiányzik Amerikában. Majd’ mindenki csak a telefonját nyomkodja” – állítja a professzorasszony, aki szerint például Krakkó szépségét azért tudja igazán értékelni, mert kiment az Egyesült Államokba, majd visszatért onnan „Amerikától fertőzötten”.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mingtilift
2019. december 02. 13:58
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
toef36
2019. december 02. 11:50
Bartók igen! Kurtágot legfeljebb 1000 ember hallgatja... ha hallgatja...
alpayre
2019. december 02. 03:39
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
amaurote
2019. december 01. 17:01
ez kurtág olyan mint valami mathcore metal :) mondjuk a bartók is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!