Koszovó – a szerbek és albánok Erdélye

2023. október 01. 19:03

Ahogy 1920 után Erdélyben a román uralom, úgy a Szerb-Horvát-Szlovén királyságban a szerb, telepítésekkel, erőszakos asszimilációval próbálta magának biztosítani a területet.

2023. október 01. 19:03
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
Transtelex

„Ki élt ott hamarább, mi az erősebb, a történelmi jog, vagy a lakosság összetétele, nagyhatalmi szó dönthet-e a terület státusáról és határairól?

A viták nehezen csillapodnak, és könnyű hozzájuk gyújtóanyagot gyártani. Ahogy a szerbek számára Koszovó múltjuk és nemzetük meghatározó része, amiért sok véráldozatot hoztak, a magyarok számára Erdély, a független fejedelemség volt Mohácstól az 1848-ban kimondott Unióig »a másik magyar haza.« Két békeszerződésben rögzített elveszítése máig is nehezen megemészthető trauma. Erdély magyar népessége és kultúrája integráns eleme a magyar tudatnak. A mindenkori magyar kormányok kiállnak a romániai magyarok jogai mellett és támogatják a nemzettársaik jövőjéhez szükséges lépéseket.

Ahogy 1920 után Erdélyben a román uralom, úgy a Szerb-Horvát-Szlovén királyságban a szerb, telepítésekkel, erőszakos asszimilációval próbálta magának biztosítani a területet. Tito Jugoszláviája kezdetben modernizációval, fejlesztésekkel és az albánoknak adott engedményekkel, korlátozott autonómiával remélte azok lojalitását biztosítani. (Ezzel Románia csak rövid ideig, inkább csak látszat-intézkedésekkel, székely autonómiával próbálkozott.)

A koszovói albánok körében magas népszaporulattól és erősödő nemzeti tudattól megrettenve az 1980-as évektől a szerbek elnyomó intézkedéseket vezettek be, Milošević megszüntette a korábban élvezett autonómiát, bezárták az albánul tanító iskolákat, a hadsereg megszállta a területet. Válaszul az albánok létrehozták saját iskolarendszerüket, 1991 szeptemberében titkos népszavazáson Koszovó függetlensége mellett döntöttek, és október 19-én kikiáltották a független Koszovót.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konyvtaros-0
2023. október 02. 15:26
Szegyen..nem hogy a kulugyhoz nem ert meg a tortenelmi analogiaja is teljes tevedes.mier kell allandoan szemlezni ezt a dillettanst?
Monstro
2023. október 02. 14:36
Igen, hát addig a mondatig volt igaz az okfejtése, hogy Koszovó a szerbek és albánok Erdélye. Azt követően a feje tetejére fordította a logikát. Szerbiát kiszaporodta Rigómezőről a betelepült albán népesség. És mi is így jártunk a románokkal Erdélyben. És ha nem vigyáznak a nyugat-európai államok, egy generáción belül ők is így járnak. éS akkor már késő lesz a belátás.
Ad majorem Dei gloriam
2023. október 02. 08:45
Koszovó szerb volt. A második világháborút követő délvidéki mészárlások után sok szerb költözött onnan a Vajdaságba, akkor albánosodott el igazán. Ez egy olyan probléma, amit a szerbek maguknak csináltak. Ettől függetlenül súlyos hiba volt 2006-ban (vagy 2008-ban? az elsők között elismerni Koszovó függetlenségét.
Európai téridő
2023. október 02. 05:56
Koszovo polje a magyar történelemben "Rigómező" néven ismeretes. És volt két "rigómezei csata", az első 1389-ben, amelyet Oszmán vezér vad hadai "nyertek meg", a másik 1448-ban, 4 évvel a várnai csata után és ebben is igencsak részt vett Hunyadi János. Itt sem ő győzött. Mindkét esetben a "sötét ló" a római "diverzáns" pápai küldött szavarta a kart, mert a pápa a Kelet-Római Császárság (Baszileón Rómanion, aka Rómania) elpusztítása volt. Az oszmán-törökök, akikkel először ő paktált le, meg is tették ezt a "szívességet" és elfoglalták Konstantinápolyt 1453-ban, melynek mai neve Isztambul. Ezek a harci csetepaték egyben "etnikai tisztogatások" is voltak, vélelmezhetően akkor telepítették oda be a szerbek ellenében az albánokat. Engem ez nagyon is emlékeztet arra, amit ugyanabban a 400+ évben a Habsburgok követtek el .Magyarországon a magyarok ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!