Oroszország Kína utánfutója lesz

2023. augusztus 08. 14:47

A végén, amikor ez a háború befagy, egy olyan Ukrajna marad, ami elvesztette lakossága harmadát, gazdaságilag egy generációnyi fejlődést, és valószínűleg területe egy jelentős részét.

2023. augusztus 08. 14:47
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„A vágyvezérelt gondolkodásról...

Nézem az egyik nagy portálon a lelkendező cikket, hogy az ukránok átleltek a Dnyeperen, és az oroszok «aggódnak». Ez a sokadik ukrán átkelés a Dnyeperen, és ha a többivel ellentétben sikeres is lesz, aligha tud ebből nagy fenntartható művelet kiindulni.

Miért?

Mert motorcsónakokon nem lehet elég utánpótlást szállítani, a pontonhidak meg rendkívül sebezhetőek. 

Ha három vasbeton/acél átkelőt meg tudott az ukrán tüzérség úgy rongálni, hogy kivonuljanak az oroszok Herszonból, akkor ki képzeli azt, hogy 1-2 pontonhidat az orosz tüzérség és légierő nem tud szétszedni. Ráadásul a pontonhidak áteresztőképessége a töredéke egy vasúti hídénak, de még egy olyan 2/2 sávos hídénak is, mint az Antonovszky volt.

Egy nagy ukrán átkelés a Dnyeperen akkor lenne okos lépés, ha az orosz vonalakat áttörték Zaporizsjében, mert erőket vonna el az orosz hadseregtől és véglegesíthetné az orosz vereséget. De ilyen áttörést nem látni.

Még pár gondolat a vágyvezérelt gondolkodásról. Valaki komoly forrásként emlegette Tom Coopert - nos, nem az, sem az ISW.

Cooper és az ISW drukker, vannak néha jó dolgaik, de komolytalannak tartom mind a kettőt, mert a vakságig elfogultak ukrán irányba. Ha már valami, a Válaszonline-on a lengyel anyagok egész jók.

Magam részéről az elejétől azt mondom, ez egy súlyos orosz stratégiai vereség - még akkor is, ha katonailag győznek, mert globálisan/gazdaságilag többet vesztenek. Oroszország 2022 februárjában hatalma csúcsán volt - 1991 óta nem álltak ilyen jól, Belarusz az övék lett, Kazahsztánban nyertek, az amerikaiak hatalmasat buktak Afganisztánban, az energiaárakon meg kaszáltak. Ma mi van, 20 év múlva mi lesz? Kína utánfutója, az lesz.

De ez nem jelenti azt, hogy az ukránok nyernek - főleg nem katonailag. 

A végén, amikor ez a háború befagy, egy olyan Ukrajna marad, ami elvesztette lakossága harmadát, gazdaságilag egy generációnyi fejlődést - és valószínűleg területe egy jelentős részét. Egy megnyomorított ország.

Itt egy «győzelem» lett volna, még 22 márciusában lezárni. Talán volt rá lehetőség, aligha tudjuk meg pontosan, mi történt.

Egyszóval, se az Orosz Hírek drukkerei, sem a kék-sárgába öltözöttek nem kapják meg, amit akarnak, bár aki nagyon ostoba, elmagyarázhatja majd magának, hogy a «kedvence» győzőtt. Ez egy «veszít» «veszít» háború, van ilyen is.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. augusztus 10. 18:31
ez a Demkó olyan, mint a Török Gábor. Vízzel hígított lapos semmi!
catalina11
2023. augusztus 10. 18:29
Szabad észre venni! - Az USA és vele az EU már azóta hergel Putyin ellen, mióta az nem volta hajlandó átadni az országot a zsidó oligarcháknak, Hodorkovszkijnak és társainak. - Ukrajna, a zsidó Zelenszkíj vezetésével hajlandónak látszik erre. - A zsidó Soros Alexander: "Soha nem fogjuk elhagyni Ukrajnát, hiszen 30 éve OTT vagyunk" - A FŐ CÉL, a motor (Európa) leválasztása az üzemanyagtartályról (Oroszország) Ezzel Európa még jobban ki lesz szolgáltatva Soros Amerikájának. - "...Jeff Blankfort úgy utal Washingtonra, mint „a cionisták legfontosabb megszállt területére” Igaza van. A cionista zsidók erősebbek, mint valaha. " - Ehhez asszisztál az USA, EU, a NATO, Soros, Macron, Scholz, és a hazai árnyékmagyarok! - "Soros György: ha a keletieket bevesszük a NATO-ba, és ellátjuk őket a nyugati fegyverarzenállal, technikai készségekkel és minden egyébbel, akkor majd az ő fiaik fognak hullazsákban hazatérni, és ez nagy mértékben növelni fogja növelni a NATO katonai potenciálját."
catalina11
2023. augusztus 10. 18:27
Magam részéről az elejétől azt mondom, ez egy súlyos orosz stratégiai vereség - még akkor is, ha katonailag győznek, mert globálisan/gazdaságilag többet vesztenek." hát ebben valami... csak egy darabka jó minőségű termőföldet, meg egy iparvidéket szereztek...
Göby
2023. augusztus 09. 13:17
"-Oroszország Kína utánfutója lesz" ... Demkó újabb értesületlensége ... végülis Oroszország önellátó, Kína meg függ minden alapvető lételemtől, mint az olaj, gáz ... stb ... Nem baj Attus, majd lesz valami hasznos is a megszólalásaid között ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!