Budavár: nincs jele, hogy V. Naszályi a lemondását fontolgatná, de nagyon nehéz dolga lesz az új, jobboldali többséggel

2022. szeptember 18. 13:39

A Fidesz a két jobbikosból függetlenné vált képviselő támogatásával felszámolná a pazarló gazdálkodást.

2022. szeptember 18. 13:39
null
Almási B. Csaba

Az I. kerületi időközi önkormányzati választás eredményének elsősorban Budavárban van jelentősége, de országos kihatással is bír, hiszen a főváros egyik fontos kerületében változtak meg alapvetően az erőviszonyok, a fideszes győzelemmel ugyanis megszűnt az ellenzéki többség. A kormánypártnak ugyan ezzel is csak hat mandátuma van a 15 fős képviselő-testületben, de a koalíció két volt jobbikos tagja – ők 2020 elején azért léptek ki a pártból és csatlakoztak a Polgári Válaszhoz, mert nem értettek egyet azzal, hogy Jakab Péter elnök a DK-val lépett szövetségre – több kérdésben már korábban sem támogatta V. Naszályi Márta polgármestert és ellenzéki csapatát. Ez a szembenállás a jövőben várhatóan erősödni fog, így a két független városatya közreműködésével 8-7 arányban a jobboldali képviselők lesznek többségben. A Fidesznek tehát esélye nyílhat arra, hogy a közeljövőben átvegye Budavár irányítását.

Bevezetik a fűtéstámogatási rendszert

Böröcz László is megerősítette a Mandinernek, hogy alapvető változtatásokra van szükség az önkormányzatban, s ebben számítanak a két független képviselő, Varga Dániel és Zsitnyák János támogatására. A budavári Fidesz elnöke – aki egyben miniszteri biztos is – szerint az új erőviszonyoknak megfelelően kell átalakítani a bizottságok összetételét, az erre vonatkozó előterjesztésüket a következő ülésre már be is nyújtják. Emellett számos érdemi, a városrész életét befolyásoló javaslatot is tesznek majd, olyanokat, amelyek eredményeként az önkormányzat visszanyeri a szolgáltató jellegét, és újra az ott lakók érdekei szerint születnek meg a döntések, mert ez most nem így van – állítja. Például biztosan bevezetik a fűtéstámogatási rendszert, amelynek köszönhetően a rászoruló családosok, idősek, egyedülállók – a részleteket most dolgozzák ki – háztartásonként 10-15 ezer forint fűtéstámogatást is kaphatnak, amire hatalmas szükség van a jelenlegi energiaválság idején. Ez 100-120 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, amire találni fogunk pénzt a büdzsében – jelenti ki Böröcz.

Fotó: Böröcz László, az V. kerület fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a Magyar Parasport Napján a belvárosi Olimpia Parkban 2022. február 22-én. Ezen a napon az Olimpiai Parkban a Paralimpiai Bajnokok Falánál koszorúzással és mécsesgyújtással kezdődött meg a Magyar Parasport Napjának rendezvénysorozata.MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Böröcz László, az V. kerület fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a Magyar Parasport Napján a belvárosi Olimpia Parkban 2022. február 22-én. Ezen a napon az Olimpiai Parkban a Paralimpiai Bajnokok Falánál koszorúzással és mécsesgyújtással kezdődött meg a Magyar Parasport Napjának rendezvénysorozata.MTI/Koszticsák Szilárd

Persze ahhoz, hogy megalapozott döntéseket tudjanak hozni, elsőként meg kell vizsgálni a költségvetés jelenlegi helyzetét, bár az már most látszik, hogy az önkormányzat meglehetősen rossz pénzügyi kondícióban van a városvezetés felelőtlensége miatt – mondta a Fidesz-elnök. Tavaly egymilliárd forinttal költöttek többet működési kiadásokra, mint az utolsó fideszes irányítású évben, 2019-ben. Ez azért is elfogadhatatlan – fogalmaz a miniszteri biztos –, mert V. Naszályiék végig arról panaszkodtak, hogy a kormány az elmúlt egy-két évben nagyon sok bevételt vont el az önkormányzatoktól. Ha ez igaz lenne, akkor

a kiadásokat nem növelni, hanem csökkenteni kellett volna. 

Böröcz szerint rengeteg pénz folyt és folyik ki fölöslegesen az önkormányzat kasszájából, ebből finanszírozzák többek között az ellenzéki pártok embereit, akiket a polgármesteri hivatalban, más önkormányzati cégekben alkalmaznak magas fizetésért, megbízási díjért. Például Büttl Ferenc párbeszédes politikus az ECOPROF 2006 Bt. keresztül számlázott közel félmillió forintot értékben. A szerződés szerint tanácsot adott az egyik önkormányzati cég alapításához, majd később ennek a cégnek lett a felügyelőbizottsági elnöke, évi 3 millió forintért. 2021-ben közel 200 millió forintot költöttek „Polgármesteri kommunikációs kiadásokra”, úgy mint videókészítés és weboldalfejlesztés.

Sokan reménykednek V. Naszályi Márta lemondásában

Ezeket a kamu állásokat, értelmetlen szerződéseket sürgősen meg kell szüntetni – állítja a budavári elnök. Emellett a jelenlegi városvezetés belekezdett több előkészítetlen beruházásba, majd azokat félbehagyta. Ilyen például a Városházával szemben, a Kapisztrán térre tervezett jégpálya – a hely egyébként abszolút alkalmatlan erre –, amelynek az alapjait meg is építették, de soha nem használták, majd hetekkel később lebontották, de ezért 12 millió forintot fizettek ki.

Hasonló a 62 állásos buszpályaudvar ötlete, amelyet két budapesti kerület, az első és a tizenkettedik határán, a Mészáros utcában akartak kialakítani, de a környéken lakók tiltakozásának hatására a polgármester visszakozott. Az elkészült, de meg nem valósult műszaki tervek viszont így is több mint tíz millió forint kiadást jelentettek az önkormányzat számára – állítja a parlamenti képviselő. Pazarlás a lakásügynökség hagymázas ötlete is, eddig hatvanmillió forintot költöttek a projektre, de mindössze pár magán tulajdonú lakás sikerült kiadni albérletbe – jelenti ki Böröcz és állítja, hogy a jobboldali képviselők mindent meg fognak tenni, hogy véget vessenek az ilyen és ezekhez hasonló irracionális, megalapozatlan döntéseknek. Szerinte az is az ellenzéki városvezetés hatalmas bűne, hogy az elmúlt három évben egyetlen komolyabb önkormányzati fejlesztés sem történt

– persze épül, szépül a Vár, de ez mind a kormánynak köszönhető –,

nem sikerült hosszú távú, stratégiai fontosságú projekteket előkészíteni – fogalmazott.

Sokan abban reménykednek, hogy a kialakult helyzet miatt lemond V. Naszályi Márta, erre egyébként Fürjes Balázs fel is szólította. A miniszterhelyettes a Facebook-oldalán azt írta, „A következmény egyértelmű: a megbukott baloldali polgármesternek fel kell ajánlania lemondását a budavári választópolgároknak, bizalmi szavazást kell kérnie az I. kerületi választóktól! Ha Karácsony Gergelyék valóban demokraták, akkor lehetővé kell tenniük, hogy a budavári polgárok maguk döntsék el: a bukott polgármesterrel vagy mással szeretnék folytatni a közös munkát!” Böröcz László egyelőre semmi jelét nem látja annak, hogy a polgármester ezen gondolkodna. Persze szóba kerülhetne a képviselő-testület feloszlatása is, ezzel megszűnne V. Naszályi és az összes többi képviselő mandátuma, de a Fidesz ilyet sem tervez.

Fejlesztésekre van szüksége az I. kerületnek

„Most nem újabb időközi választásra van szükségük a budaváriaknak, hanem arra, hogy az önkormányzat végre az ő érdekükben dolgozzon, s a Fidesz-képviselők ezt is fogják tenni a képviselő-testületben” – mondja Böröcz László.

A Spirit FM-nek nyilatkozó Varga Dániel sem szeretné feloszlatni a képviselő-testületet. A független képviselő szerint az előre hozott választások megakasztanák a fejlesztéseket, amelyekre nagy szüksége van az I. kerületnek. Ugyanakkor leszögezte,  mostantól jobboldalinak tekinthető a városvezetés, hiszen a múltbeli tapasztalatokból kiindulva kétségei vannak a tekintetben, hogy a polgármesterrel folytatódhat a korábbi együttműködés.

Többen bejelentkeztek egy magánklinika címére

Pár napja a 24.hu arról számolt be, hogy sokan jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére az időközi választást megelőző napokban. A Momentum a helyi választási bizottsághoz fordult, mert szerintük jogsértés történt. A portál szerint Baczkó Norbert Fidelitas-alelnök és néhány ismerőse „költöztek be” az egészségközpont ingatlanaiba, és így akár szavazhattak is. A Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke arra nem adott érdemi magyarázatot, hogy találtak rá ismerőseivel „új otthonukra” a rendelő címén, és nem árulta el azt sem, részt vett-e az időközi választáson. A Momentum elnöke csalásról beszél. A fiktív lakcímek bejelentését tavaly ősz óta már nem szankcionálja a büntető törvénykönyv.

Böröcz László az Indexnek azt nyilatkozta, nem követi és korábban sem követte, ki hol létesít állandó lakcímet, semmilyen ráhatása sincs erre. Szerinte a választáson kiemelkedően magas részvétel mellett 7,5 százalékponttal győzött a Fidesz jelöltje, a végeredmény a választókörzet lakosainak véleményét hűen tükrözi.

Nyitókép: szabadtéri táncház, V. Naszályi Márta Facebook-oldala

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2022. szeptember 18. 20:51
Ez a büdös húsgombóc ! Elég, ki kell köpni!
Kivűlálló
2022. szeptember 18. 20:21
Micsoda egy vigyori, liberális, faszszopó egy "Jerke" ez...!
Zsolt75
2022. szeptember 18. 20:10
Ilyen hombár fejjel szelfit csinálni... Csak megkérnék valakit, hogy fotózzon le.
Vörös Piranha
2022. szeptember 18. 19:22
Ez a tehénképű a naszályi?? Úristen!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!