Ispánok és vármegyék – béna avíttság vagy magától értetődő gyakorlat?

2022. június 23. 12:21

Itthon most újra támadják, de szerte Európában számos történelmi, ezer- vagy akár kétezer éves tisztség és elnevezés él a különböző országokban. Tartson velünk a vajdaságok, zsupánok, prefektusok és királyi megbízottak világába – vagyis Európába!

2022. június 23. 12:21
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: a holland király hintóval a parlament megnyitójára hajtat Hágában (ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP via AFP)

 

Emlékezetes, kedden alaptörvény-módosítást kezdeményezett a nagyobbik kormánypárt, miszerint a történelmi hagyományok tisztelete okán

a megye helyett vármegye, a kormánymegbízott titulusa pedig főispán lenne.

Anakronizmus vagy folytonosság?

A kérdés értelemszerűen az ellenzék bősz bírálatát váltotta ki: a visszanevezés kapcsán a leghevesebb, általában baloldali ellenzők rendszerint a Kádár-korszak feduálisozós-fasisztázós narratívájával jöttek-jönnek, de  némiképp a jobboldali véleményformálókat is megosztotta (elég csak házon belül lapunk munkatársainak különvéleményeire gondolni – Rajcsányi Gellért mellette, Kovács Gergő ellene foglalt állást), s egyébként magán a kormányon belül is az ötlet ellenzőjeként tűnt fel Lázár János építési és beruházási miniszter.

E cikknek nem célja állást foglalni, mindenesetre az időbeli perspektíva mellett (ami remekül megismerhető Nánay Mihály, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa interjújából) mellett szeretne felvillantani egy térbelit. Meglepő lehet, de ha visszaállítják a főispáni tisztség nevét, egyáltalán nem csak Magyarországon lesz jelen holmi – Pozsonyi Ádám ironikus szavaival élve – „feudális úri flanc”, és korántsem csak a demokráciaféltők által kockázatosnak ítélt országokban. Sőt.

 

Királyok, hercegek, grófok

Kezdjük talán azzal a meglepő ténnyel, hogy

az Európai Unióban öt ország trónján ül király vagy királynő.

Ezek Belgium, Dánia, Hollandia, Spanyolország, Svédország. Ide sorolható persze az EU-n kívüli Nagy-Britannia – God save the Queen! – és Norvégia is.

Hercegek, nagyhercegek ülnek Andorra, Monaco, Luxemburg és Liechtenstein trónján, valamint Vatikán államfője maga a római pápa: a kétezer éves intézménynél az erre hajlamos történelemszemlélet szerint anakronisztikusabb jelenség nem is létezhet talán.

Természetesen ezek az országok alkotmányos monarchiák, vagyis a király, illetve a herceg szerepe éppen úgy alapvetően protokolláris, mint egy átlagos köztársasági elnöké (kisebbséget alkot e téren Franciaország, Portugália és Románia, ahol félprezidenciális – félelnöki – köztársaság van, vagyis az elnök és a kormányfő osztozik a hatalmon).

Emellett érdemes megemlíteni, hogy számos országban

az egykori (általában a világháborúk után előzött) királyi család tagjai továbbra is aktívan politizálnak

demokratikus keretek között, elég talán a több országban is politizáló Habsburg Ottó, az öt éve elhunyt Mihály román király, a szerb elnökjelöltként is indult Karadjordjević-dinasztiából való Erzsébet példáját – de ne feledkezzünk meg a kalandos életű albán Leka királyról, aki tényleg megpróbálta visszaszerezni a trónját a kilencvenes években. Bulgária utolsó királya, II. Simeon, polgári nevén Szimeon Boriszov Szakszkoburgotszki pedig konkrétan demokratikus politikusként tért vissza hazájába, melynek miniszterelnöke volt 2001 és 2005 között.

 

Tartományok valának

Mivel az EU (egyelőre) békén hagyta az egyes országokban organikusan létrejött területi egységeket, csupán föléjük rajzolt egy sajátságosan kialakított, egységes fejlesztési régió-rendszert, az erős történelmi hagyományoknak köszönhetően Európa ezen a téren is rendkívül sokszínű maradt. És lépten-nyomon felötlenek a történelmi elnevezések, titulusok.

Például a tartományok. Ezek általában a latin provincia szó helyi fordításaiként jelennek meg. Tartományok (franciául: province, hollandul: provincie) vannak Belgiumban, élükön kormányzókkal (gouverneur mindkét változatban) – ami magyar viszonylatban kontextustól függetlenül a főispánnál is hevesebb reakciókat válthatna ki az ellenzőkből (Egyébként Észtországban és Litvániában is kormányzó – maavanem és apskrities virsininkas – áll a megyék – maakond és apskritys – élén).

Hollandia is tartományokra (provincie) oszlik, ezek élén azonban nem más (kivéve Limburg tartományt, ahol kormányzó, gouverneur van), mint

Ugyancsak republikánusborzoló lehet a lengyeleknél működő, tartománynak megfelelő szintű, középkori eredetű nevű vajdaságok (województwo) neve.

Közigazgatási kerületként fordítják, de a Ciprusi Köztársaság eredeti jelentése szerint tartományokra (επαρχίες) van felosztva, csakúgy mint a finnből régiókként fordított, szó szerint „tartományi egyesületet” jelentő maakunnan liittók.

Éppen fordítva áll egyébként a helyzet a két német nyelvű államban. A magyarul sokszor tartományokként fordított osztrák és a német közigazgatási egységek valójában előbbiben „szövetségi ország” (Bundesland), utóbbiban simán „ország” (Land) megnevezéssel futnak.

Grófság, vármegye és vezetői

Tartomány (provincia) az elnevezése az autonóm közösségek szintje alatt elhelyezkedő, megye-szerű területi egységeknek a spanyoloknál és az olaszoknál.

Bár az Egyesült Királyság elhagyta az EU-t, velük nem foglalkozunk, az írek viszont maradtak, így feltétlenül érdemes lehet megjegyezni, hogy bár hajlamosak vagyunk simán megyének fordítani az angol countyt, azért a normann eredetű szó szerint továbbra is azt jelenti, hogy grófság (írül: contae).

És akkor jöjjenek a további történelmi finomságok

(vigyázat, a főispán közeleg)!

Az ókori latin eredetű prefektus intézménye Franciaországban és Romániában is létezik (préfecture és prefectura, élén a tehát a franciáknál préfet, a románoknál prefect). Utóbbiban tényleges hatalommal is bír, és Bukarest rendszeresen tör borsot a magyar többségű vagy jelentős magyar kisebbséggel bíró erdélyi megyék lakóinak orra alá, hogy dafke románokat nevez ki a pozícióra.

Horvátországban és Szlovéniában zsupánság (županija) a megye neve, szintén középkori eredetű elnevezés, kábé a vármegye magyarul, Horvátországban

Érdekesség, hogy bár a szó eredetéről a mai napig viták folynak, tudniillik, hogy szláv, türk-avar vagy más eredetű, az egészen biztos, hogy a magyar államszervezet egyik alapfogalma, az ispán elnevezése is innen ered. Szomszédainkban tehát jobban fennmaradt a Magyar Királyság hagyománya, mint a mai Magyarországon – eddig.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. június 24. 16:46
"Mert most a Horthy-világ áporodott és savanyú világába már korábban visszaszerelmesedett Orbán Viktor és baráti köre, nemkülönben nyálas beszédű kereszténydemokrata kengyelfutói elérkezettnek látták az időt, hogy visszavezessék a főispáni tisztséget a hazai közéletbe. Aminek, lássuk be, már éppen ideje volt: tíz százalék fölötti infláció idején tényleg valós probléma."
DrPepper
2022. június 24. 07:59
Nemrég fordítottam egy tanulmányt az egri fertálymester rendszer visszaállításáról. Igaz, ez csak egy várost érint, de többszáz éves hagyománya van, és a visszaállíts sem most hanem 1996 óta van. Minden esetre nem emlékszem rá, hogy őrjöngés lett volna miatta.
Ne szájalj
2022. június 23. 17:32
Kezai ezt irja errol: A húnok spanyolországi hadjáratáról. A sereg harmadik csapata pedig, melly Miramammona ellen volt rendelve, a késedelem miatt a csatában nem vehetvén részt, Ethele haláláig a katalaunok közt maradt s végre Katalaunia lakosaivá lett. Mert csupán a húnok, az idegen nemzeteken kívül, háromszázharminczezeren és harminczketten voltak. Ezen húnok közzűl többen voltak a seregben kapitányokká téve, kiket a húnok nyelvén spán-oknak hívnak vala s kiknek nevéről nevezték később egész Ispániá-t, holott előbb katalaunoknak hívták őket.
madar299
2022. június 23. 16:39
Munkás ököl vas ököl , oda csap ahova köll ! Proletárok fegyverbe ! Vissza az osztálytársadalomba , munkás , paraszt , az értelmiség meg réteg. Milyen jó is volt anno a 60-as évek , mindenkinek volt mindenből eggy vagy eggy se ! Fiatalok , ekkor a coca cola a nyugat kábítószere volt , a Sokol rádió pedig az internet bejött rajta még a Szabad Európa is ! 6-8 osztállyal , osztályvezető , főmérnök , cég vezető , bankár vagy akár honvédelmi miniszter ( Cinege ) is lehetttél. Egyetemmel meg segédmunkás, a vas és acél országában , ahol az alföldön gyapotot és rizst termeltünk ! / Csak nem termett meg. Aki értett valamihez , az egyből osztályellenséggé vált , a burzsuázia fejét időben le kell vágni, nehogy elhatalmasodjon és még követői is legyenek. A Trabantot 50 évig változatlan formában gyártották ! Az úgy jó ahogy van , még elrontanánk ! / mondta a párt . . . (NDK)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!