Karády Katalin emléktáblát kapott New Yorkban

2020. december 30. 11:27

A színésznő egykori lakóházának udvara mostantól a Katalin Karády Memorial Courtyard nevet viseli.

2020. december 30. 11:27
null

Az emléktáblát, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg, Magyarország New York-i Főkonzulátusa nevében Pásztor István főkonzul és B. Nagy Péter magyar diaszpóráért felelős diplomata avatta fel – írta meg az Index. Hozzátették: az alkotást Baráth Fábián szobrászművész készítette Karády Katalin (1910-1990) születésének száztizedik, halálának harmincadik évfordulója alkalmából.

Karády Katalin, a két világháború közötti magyar kulturális élet meghatározó alakja New York egykori magyar negyedében, a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található házban élt 1990-ben bekövetkezett haláláig – áll a főkonzulátus közleményében. Az Index hangsúlyozta: miután emigrációba kényszerült, a művésznő az amerikai magyarság egyik emblematikus figurájává vált és a diaszpórában élő magyarok elkötelezett támogatója volt.

(Index)

Fotó: MTI

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. január 01. 09:53
Karády Katalin sok-sok "édesapám korabeli" férfi szivébe "lopta be magát", elsősorban a Halálos tavasz c. film női főszerepével, ill. abban az "EZ LETT A VESZTÜNK, MIND A KETTŐNK VESZTE" C. SLÁGERRÉ VÁLT SANZONNAL. AZÉRT NEM HAGYHATÓ FIGYELMEN AZ SEM, HOGY ABBAN A FILMBEN--MEG MÁS FILMEKBEN IS, PL. A "VALAMIT VISZ A VíZ"-BEN----JÁVOR PÁL, "A PALI" VOLT A PARTNERE. Ami énekesnői stilusát jelenti a MÉLY, JELLEGZETESEN DIZŐZÖSEN "BÚGÓ"-HANGÚ INTONÁCIÓ ,A SOKAK SZÁMÁRA IGENCSAK EROTIKUSAN HATÓ, "AGYONCIGARETTÁZOTT" NŐI HANG volt az, amivel "aratott". Még az 1945 utáni ú.n. "koaliciós 3 év" Budapestjének éjszakai életében is....méltán NAGY SZTÁR Ő, KARÁDY KATALAN.Sőt 1956 októberben éppen a FORRADALOM IDEJÉN kezdték újra elővenni és játszani a filmjeit a mozik--az akkori kommunista kultúrpolitika nem túl nagy örömére. AZT SEM SOKAN TUDJÁK, HOGY KARÁDY TKP. NEM IGAZÁN AKART VOLNA EMIGRÁLNI, ANNAK ELLENÉRE SEM, hogy a '40-es évek végefelé "vőlegényjelöltja" Újszászy István korábbi vezérkari ezredes már az USA.ban és Kanadában is élt. VISZONT MINDKETTŐJÜKET--KARÁDY-T IS UJSZÁSZY-T IS--EGYFAJTA "KÉMGYANÚ-VAL" KEZDTÉK PISZKÁLNI A KOMCSIK, IGY AZUTÁN ÉRTELMÉT LÁTTA MAGA A SZINÉSZNŐ IS A LEDOBBANTÁSNAK... Viszont. Ha az ú.n. "rendszerváltás" idején még tudott volna 6-7 évet élni, akkor biztosdan hazajöhet, hiszen nagyon sokan "égő szimpátiával" és segitő, effektive segitő jóndulattal várták Őt! Persze nyilván: nem kizárólag csak azzal....
Akitlosz
2020. december 31. 16:03
Karády Katalin klip, eredeti: https://www.youtube.com/watch?v=QuKtxeWTo84
az ember
2020. december 31. 14:01
szép gesztus a jew yorkiaktól
stonecircle
2020. december 30. 21:28
Hull hó s a fagy kígyója sziszeg- Cseh Tamás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!