Orbán Viktor az evangélikus egyház vezetőivel egyeztetett

2020. március 10. 16:45

A kormányfő elismeréssel szólt az evangélikus egyház oktatási és szociális tevékenységéről.

2020. március 10. 16:45

A magyarországi evangélikusok közfeladat-ellátását méltatta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadta Kondor Péter evangélikus püspököt és Font Sándort, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelőjét – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-t. A találkozón részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos is.

A kormányfő elismeréssel szólt az evangélikus egyház oktatási és szociális tevékenységéről, és kiemelte: ezeken a területeken a felek hagyományosan jó partnerei egymásnak. A keddi megbeszélésen áttekintették a magyar kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház már kitárgyalt, aláírás előtt álló megállapodását, amely az 1998 végén megkötött megállapodás helyébe lép, tekintettel az azóta lezajlott társadalmi és jogi változásokra – mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor üdvözölte, hogy a megállapodás megnyugtatóan rendezi az állami iskolákban a kis létszámú csoportok hit- és erkölcstanoktatásának finanszírozását, biztosítja az Evangélikus Hittudományi Egyetem működésének anyagi feltételeit, valamint képzési portfóliója bővítésének támogatását. A kormány támogatja az egyház budapesti kórházának létrehozását, félszáz parókia felújítását, 30 gyülekezeti tér megújítását, óvodabővítéseket, valamint az evangélikus örökség megőrzését, közkinccsé tételét is – tájékoztatott a sajtófőnök.

(MTI)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leakis
2020. március 11. 14:59
Az oktatás valamikor egyházi ügy volt. Pl. a reformáció idején azonnal iskolákat hoztak létre, és így volt ez a katolikusok esetén is. Az állam az 1800-as évek végén kezdte átvenni az iskolákat, de sok helyen 1945-ig a gyülekezetek fenntartották az iskoláikat alap- közép-és felsőfokon is. Tehát ha nincs kommunista diktatúra, akkor sokkal több egyházi intézmény lenne. Egyébként többszörös a túljelentkezés, sokkal több is megtelne. A szegénygondozásban, cigánymisszióban, hajléktalan ellátásban, idősgondozásban hagyományosan nagy szerepet vállalnak az egyházak.
llnnhegyi
2020. március 11. 13:45
Tisztelt Orbán Viktor miniszterelnök úr! Nagyon helyesen cselekedett, amikor nem a római katolikus főpapokkal találkozik ilyen vészhelyzet idején. A Pápa már el is menekült, cserbenhagyta híveit. Szóval sor végére velük!
syphax
2020. március 11. 07:14
"A vallás akkora blöff, az olyan hülyeség, hogy abba nyugodtan beleszólhat. Az orvoslás ellenben komoly dolog, ahhoz szakértők kellenek. Nekem (vallásosként) egyrészt rosszul esik a leértékelés, másrészt tudat alatt ezzel Orbán is le van ám értékelve." NO, EZ A 3 MONDAT MINDENT ELMOND IRÓJUK GONDOLKODÁSI SZINVONALÁRÓL.
syphax
2020. március 11. 07:10
Gondolom, megtárgyalták az Evangélikus Egyházon belüli MUNKÁSŐRTAGOZAT létrehozásának financiális körülményeit: 'annak hogyanját és mikéntjét. Valamint Donáth László csillaghegyi nagytiszteletű úr szexuális zaklatási ügyeinek ELSIMITÁSI MÓDOZATAIT....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!