Első karakter
Közélet
A kormánypártok törvénymódosító javaslata kiigazítaná a parlamenti frakciók finanszírozásában tapasztalható aránytalanságot, egyben megspórolna 5 milliárd forintot. Mutatjuk a részleteket.
Ma a legtöbb latin-amerikai országot baloldali-újmarxista vezetők irányítják. A térségben visszaszorul az USA, amivel párhuzamosan kismértékben nő Oroszország befolyása, Kínáé pedig óriási léptekkel erősödik.
Dolgozunk a rendszer finomhangolásán, új elemek is megjelenhetnek a már meglévők mellett – mondja az új családügyi államtitkár, aki első interjúját a Mandinernek adta.
Ha nem is extraprofitadónak nevezik, Európa országainak több mint felében megadóztatják a légitársaságokat – a Ryanair mégis hevesen támadja a magyar kormányt. Összefoglalónk.
Külföld
A folytonosságot érzem Erdélyben – mondja a brit trónörökös, akivel Boris Kálnoky készített exluzív riportot Székelyföldről, hagyományokról és a helybéliek szeretetéről.
A brit uralkodóház tagjai nem beszélhetnek a politikáról – de Károly herceg megtalálta a módját, hogyan szóljon fontos értékválasztási kérdésekről.
Volna teendő, és van is lehetőségünk segíteni az EU-n kívüli európai országokat.
Aláírta Joe Biden amerikai elnök a fegyverek birtoklását és viselését korlátozni kívánó törvényt: szűrnék a társadalomra veszélyes fegyvervásárlókat, és elkobzásokra is sor kerülhet. De mire elég mindez a fegyverekben fuldokló, egyes nagyvárosaiban folyamatosan erőszakkal küszködő Amerikában?
Precedens
Az EU jövőjéről szóló diskurzust a föderalizmus gondolata uralja, ami egyfajta szélsőséget képvisel. Időközben az Országgyűlés kézenfekvő reformjavaslattal állt elő. Felmerül a kérdés: hajlandó-e, képes-e olvasni az élhető hagyományokon alapuló magyar koncepciót Európa?
Makronóm
Oroszország ukrajnai inváziója kapcsán ritkán emlegetik az uniós tag Ciprust, holott jelentős orosz beágyazottsága van. Nicosia elérte, hogy a hatodik szankciós csomagból kikerüljön az orosz állampolgárok ingatlanügyeire vonatkozó rész.
Meta
A transzkontinentális vasút, az Apollo-program, sőt az egész modern tudomány megszületését a férfiak nagyság iránti vágya vezérelte. Ehhez képest ma egy olajvezetéket sem tudunk megjavítani. A nyugati civilizáció megmentése a férfiideál újjászületésén múlik – állítja egy bátor irodalmár.
Schwanner Endre évtizedeken át fotózta a legendás Madách Színház előadásait passzióból, szeretetből, kíváncsiságból. Haumann Pétert is. A fotós tavaly, a színész idén aludt el örökre. „Közös” képeik beszélnek helyettük…
Tudomány
Az orosz–ukrán háborúban és más mai konfliktusokban jelentős szerepük van a felderítő vagy csapásmérő drónoknak. Magyar kutatók most a drónok és az embert szállító egyéb repülő szerkezetek békés célú, mentőzést szolgáló használatát vizsgálják.
Jegyzet
Nyugaton már csak erőtlen kisebbségként léteznek azok szellemi örökösei, akik Európát egykor naggyá tették.
Mandiner Sport
A magyar úszók elégedettek a hazai rendezésű vizes világbajnoksággal: a medencés úszóversenyek során tizennyolcan jutottak döntőbe, ebből két aranyérem sikerült, mindkettőt Milák Kristóf szerezte meg. A sportolókkal együtt értékeltük az eredményeket.
Élet
A kultúra lényege, hogy az embereket kell kiszolgálni, és nem a gyorsan változó divatokat – mondja Horváth László. A Fonó Budai Zeneház igazgatójával az általa megálmodott PajtaKult programról, a felszabadító terekről, a fenntartható lassulásról és a magyar világzene itthoni esélyeiről beszélgettünk.
Film készül Radics Béla, az Atlantisz, a Sakk-Matt, a Taurus és a Tűzkerék szólógitárosa életéből. A zseniális blues-rock zenész fiatalon, negyven esztendeje hunyt el. A film egyik, kocsmai helyszínen játszódó epizódjának forgatásán jártunk.
Utolsó Figyelmeztetés
Szemeknek „megynyitásáról”.