Puzsér: A nemzeti büszkeséghez rendeljük hozzá a történelmet

2016-11-02 10:56:07
Nem a történelemhez rendeljük hozzá a nemzeti büszkeséget, hanem a nemzeti büszkeséghez a történelmet – mondta Puzsér Róbert október 28-án a Pesti Srácok Emlékparkban folytatott, '56-al kapcsolatos vitáján.

„Az '56-os forradalom megítélése nem került objektív vizsgálat alá a történészek részéről az elmúlt 25 év alatt egyetlen pillanatra sem” – mondta Puzsér Róbert egy október 28-án megrendezett, '56-al kapcsolatos vitán.

Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese Havas Szófia igazsága címmel vezetett vitát a Pesti Srácok Emlékparkban Puzsér Róbert kritikus, a Magyar Nemzet újságírója és Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője között. 

Puzsér: A nemzeti büszkeséghez rendeljük hozzá a történelmet 

Puzsér Róbert szerint manapság Magyarországon Nem a történelemhez rendeljük hozzá a nemzeti büszkeséget, hanem a nemzeti büszkeséghez a történelmet. Így van ez '56 kapcsán is, aminek megítéléséről rendre politikusok hoznak döntéseket. 1989-ben például az új rendszer legitimálása szempontjából az jött jól, ha 1956-ot forradalomnak minősítik és nem népfelkelésnek. 

Huth Gergely szerint, ha Havas Szófia '56-al kapcsolatos véleménye a szólásszabadság kategóriájába tartozik (ami egy ultraliberális álláspont), akkor a holokauszttagadást se büntessük Magyarországon. PestiSrácok.hu főszerkesztője úgy gondolja: a magyar forradalomnak egyetlen értelmezése van, méghozzá az, hogy szabadságszerető, a rendszert megváltoztatni akaró, becsületes emberek, halálmegvető bátorsággal fordultak szembe a szovjet elnyomókkal.