New York: hídra vetített animációs filmmel emlékeznek 1956-ra

2016-10-22 07:11:10

Írta: Szilvay Gergely
Pár perces videóinstallációval hívja fel a New York-iak figyelmét a Balassi Intézet és a New York-i főkonzulátus az '56-os forradalom 60. évfordulójára. A Glowing Bulbs animációját negyed óránként ismételve vetítik a Manhattan hídra.

Unity: ez a címe a Glowing Bulbs Visual Arts Collective által animált, pár perces filmnek, ami 1956-ra hivatott felhívni New York lakóinak figyelmét. A filmet október 21-23. között minden este hét és tíz között negyed óránként vetítik ki a Manhattan híd brooklyni lábánál, a felkapott Dumbo művésznegyedben a hídra. A vetítés a Glowing Bulbs, a Balassi Intézet és a New York-i főkonzulátus közös projektje. 

A Mandiner a péntek esti vetítést tekintette meg.

New Yorkban számos, 1956-os esemény van a hétvégén. Október 22-én, szombaton délután nyílik az az 1956-os forradalmárokról és akkor emigrálókról szóló portrékiállítás, a Mérföldkövek a New York-i Magyar Házban, amelynek a Mandiner a médiapartnere, és amelynek kapcsán interjúsorozatot közlünk New York környékén élő ötvenhatosokkal. Ezt követi a konzulátuson a hivatalos ünnepség.

Vasárnap avatják azt az ötvenhatos emlékművet, amely a manhattani Kossuth-szobor mellett fog állni, és amelynek a megvalósítása tíz évbe, valamint félmillió dollárba került. Az emlékmű létrejöttét az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság harcolta ki. Vasárnap délután végül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes USA-turnéjának utolsó állomásaként az ötvenhatos évforduló alkalmából direkt erre a turnéra készült koreográfiát, a Spirit of Hungary-t mutatják be a városban.