Vizesárok, tető: folytatódik a diósgyőri vár építése

2016-02-18 13:09:55
Tető kerül a bástyákra és felépül a külső vár a diósgyőri várrekonstrukció második ütemében – írja a Minap. Ezen kívül visszaépül az ötszögletű bástya és a királyné füvészkertje, továbbá a régi konyha. A várat pedig vizesárok veszi majd körül. Mindez félmilliárd forintba kerül.

Folytatódhat a Diósgyőri vár felújítása. A munka második ütemére négy és félmilliárd forint áll a város rendelkezésére. Felépül a külső vár, a várteraszok, a királyné füvészkertje, az ötszögletű bástyatorony, és a vizes árok is Diósgyőr várának fénykorát idézi majd – írja a Minap.hu.

Diósgyőr várát a nemzeti várprogram első ütemében újították fel. A második ütem után a vár az elképzelések szerint olyan lesz, mint amilyen Nagy Lajos király idejében volt. Jelenleg az engedélyezési tervek véglegesítése tart, ez műemléki tervtanács elé kerül. Azután a kivitelezési tervek készülnek el, amit az építkezés követ.

Kiderült, hogy azok a régi várteraszok, amik a külső vár és a belső vár között vannak, amiket hogyha visszaépítünk, mint ahogy eredetileg is voltak, pontosan tudjuk, hogy hol voltak kijáratok a földszinten ezekre a várteraszokra, akkor igazából igazolódnak azok az úgynevezett régi leírások, amik például leírják, hogy a királynőnek hol és milyen kertje volt – nyilatkozta Rostás László főépítész.