Hétezer éves sírokat találtak Szarvas mellett

2016-01-05 07:07:18
Hétezer éves, újkőkorból származó sírokat találtak régészek Szarvas mellett, az arborétum közelében. Ebből az időszakból még egy házrészletet és egy leégett épület oldalfalát tárták fel; míg találtak egy 7500 éves házrészletet és hat avar sírt. Több sírban lószerszámokat is eltemettek a halottak mellé.

Hétezer éves sírokat tártak fel a régészek Szarvason, az arborétum szomszédságában - tette közzé keddi számában a Magyar Idők a Beol.hu információját. Gulyás András régész elmondta, hogy a leletek a késő újkőkorból származhatnak. Ebből a korszakból került elő egy házrészlet, valamint egy leégett épület oldalfala, az alatta összeroskadt kerámiákkal. Találtak egy korábbi, 7500 éves házrészletet, valamint egy széles és mély árkot, és még hat avar sírt is.

A szakember arról is beszélt, hogy két avar női sírban aranyból készült pénzutánzatokat, valamint az egyikben egy kis medált tártak fel. Több sírban lószerszámokat is eltemettek a halottak mellé. A leletek a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumba kerültek, és a közeljövőben ki is állíthatják őket.