Elemzés: A munkahelyteremtésnek köszönhető a szegénység nagymértékű csökkenése Magyarországon

2020. június 30. 13:13

Eredményes volt a szegénységi küszöb alatt élők felemelése érdekében kidolgozott stratégiák végrehajtása 2010 és 2018 között, közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken, frissen lezárt ellenőrzése alapján.

2020. június 30. 13:13
null

Az ÁSZ kapcsolódó elemzése arra is rámutat, hogy a szegénység mérséklése terén 2010 óta elért eredmények elsősorban a foglalkoztatás bővítésének köszönhetőek, ezért a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak mérséklése érdekében prioritást kell adni a munkahelyek megőrzésének, illetve a munkahelyteremtés ösztönzésének.

A számvevőszék összefoglalója szerint Magyarországon 2010-ben a lakosság egyharmada, megközelítőleg 3 millió ember élt a szegénységi küszöb alatt.

A szervezet ellenőrzése megállapította, hogy a magyar kormány – az Európa 2020 Stratégia szegénység csökkentésére vonatkozó célkitűzéseihez kapcsolódóan – 2011-ben megalkotta a nemzeti szintű stratégiát és az annak megvalósítását szolgáló intézkedési tervet.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint a szegénységi küszöb alatt élők felemelése érdekében kidolgozott stratégiák megvalósítása eredményes volt, mivel a stratégiai dokumentumokban 2020-ra rögzített célértékek a kitűzött dátum előtt teljesültek.

Magyarországon 2008 és 2017 között 908 ezerrel csökkent a szegénységben élők száma,

ami jelentősen meghaladta a 2020-ra vonatkozó nemzeti vállalásban szereplő 450 ezret. A teljes népesség 18,9 százalékát, 1 millió 813 ezer embert érintett a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata 2018-ban, ami a 2008. évi értékhez képest – az Európa 2020 Stratégia célkitűzéseivel összhangban vállalt 5 százalékpont helyett – 9,4 százalékpontos csökkenést jelentett.

A most lezárult ellenőrzéshez kapcsolódva az ÁSZ elemzői megvizsgálták a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi következményeit, várható hatásait. A teljes terjedelmében jövő hétfőn elérhető elemzés bemutatja, hogy a szegénységben élők számának és arányának 2010 és 2018 között bekövetkezett számottevő csökkenése elsősorban annak volt köszönhető, hogy a foglalkoztatás jelentősen bővült, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliség csökkent. A munkahelyeknek a járvány miatti megszűnése ezért komoly kockázatot jelent a szegénység mérséklése terén elért eredmények megőrzését illetően is.

Az ÁSZ elemzői szerint ezért indokolt, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések során a munkahelyek megtartásának és új munkahelyek létrehozásának ösztönzése előtérbe kerüljön. A relatív szegénységben élők, illetve a szegénység kockázatának kitett háztartások aránya növekedésének elkerülése érdekében szükséges a gyermekes családok kiemelt támogatásának folytatása és célszerű a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetése – mutatnak rá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2020. szeptember 11. 23:08
"A szegénység csak papíron csökken," Rabbi, a beidézett cikkben ezt is írják: "A módszertan mellett azért amiatt is csökkent a mutató, mert egyre többeknek van legális munkája, és nő a reálbér, de azt természetesen nem lehet tudni, hogy mennyi ennek a hatása." Hazudj okosabban.
nemecsekerno_007
2020. szeptember 11. 23:07
Kizárt!!! Itt csak Kórózs Lajos tudja csökkenteni a szegénységet! Mér hazudik a lakájmédia?!?! :))))
olajfa1
2020. szeptember 11. 23:07
Tudjuk! mert 2002-2010 között pappiron még csökkent is a szegénység... mondom! pappíron"! mert az minden hazugságot elvisel... még a reggel, éjjel meg estit is...
Emmanuel Goldstein
2020. szeptember 11. 23:07
A szegénység csak papíron csökken, mert a KSH más módszertant használ. https://hvg.hu/gazdasag/20181128_Valaszolt_a_KSH_ezert_tunik_ugy_hogy_nagyot_csokkent_a_szegenyek_szama
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik