Eddig tartott a munkapiaci megingás, nőtt a foglalkoztatás májusban

2020. június 30. 13:15

A májusi foglalkoztatási adatok a gazdaság újraindulására utalnak, lehetséges, hogy a munkaerőpiac tavaszi megingása átmenetinek bizonyul. A lassabban magukra találó ágazatokból – idegenforgalom, rendezvényszervezés – felszabadult munkaerőt más ágazatok is felszívhatják – értékelték a legfrissebb adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

2020. június 30. 13:15
null

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott jelentése szerint májusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 399 ezer volt, az előző hónaphoz képest 31 ezerrel több, az egy évvel korábbihoz képest 134 ezerrel kevesebb. A munkanélküliek átlagos létszáma 215 ezer,

a munkanélküliségi ráta 4,7 százalékos volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 28 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest pedig 55 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. Az inaktívak száma jelentősen, 59 ezerrel csökkent, a korábban munkahelyüket elvesztettek nagy része ugyanis – a személyes kapcsolatok korlátozásának feloldását követően – aktívan kezdett munkát keresni, közülük 31 ezren el is kezdtek dolgozni.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint a gazdaság újraindulását jelzi, hogy a várakozásoknak megfelelően májusban már nem esett, sőt némileg emelkedett is a foglalkoztatottság szintje. A munkanélküliségi ráta májusban növekedett ugyan, de 5 százalék alatt van, tehát magasnak semmiképp sem mondható. A munkanélküliségi ráta előző hónaphoz mért növekedését az magyarázza, hogy míg áprilisban az állásukat elvesztők a kijárási korlátozások miatt még jellemzően nem kerestek munkát, így az inaktívak közé kerültek besorolásra, addig

májusban már elkezdtek aktívan állást keresni,

így átsorolódtak a munkanélküliek közé.

Regős Gábor várakozásai szerint a következő hónapokban a foglalkoztatás tovább fog növekedni, azonban a vírus előtti szintjét nem éri el, tekintettel arra, hogy a nemzetközi turizmus újraindulása lassú és a járműgyártás sem tért még vissza a vírushelyzet előtti szintjére.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzőjének véleménye szerint elképzelhető, hogy csak egy gyorslefolyású és átmeneti megingást jelentettek az idei tavaszi fejlemények. A kormány munkahelyvédelmi intézkedései, az adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium mind érdemben hozzájárulnak a munkahelymegőrzéshez, de a közszolgáltatások, a hon- és rendvédelem és a közfoglalkoztatás keretében megnyitott jelentős számú új pozíció is segítséget nyújt a munkaerőpiac stabilizálásában. A munkaerőpiacon a leginkább érintett szektorok az enyhülés ellenére továbbra is a közvetlen kontaktust igénylő szolgáltatások, rendezvények és a turizmus-vendéglátás, itt továbbra is szigorúbb előírások maradnak érvényben egyelőre, így itt átmenetileg mérsékeltebb maradhat a munkaerő kereslet a tavalyi időszakkal összevetve, amit részben az állami programok, részben pedig más, továbbra is növekedő szektorok kereslete ellensúlyozhat.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2020. június 30. 18:26
"És amíg minden nap azzal a semmire sem való adattal kezdődik, hogy "nőtt a fertőzöttek száma", " A mai adat kivételével június 3-tól minden nap csökkent az aktív fertőzöttek száma.
Jason Bourne
2020. június 30. 18:21
Hát, az az Orbáni rezsimet megdöntő több százeres munkanélküli tömeg csak az ellenzék reményeiben élt, úgy látszik megint csak a választásokon kellene valamit felmutatni...
Gyéressy Károly
2020. június 30. 18:20
Nem tudom hol élnek ezek az elemzők. A szolgáltatástól az iparig mindenütt baj van és a java hátravan. És amíg minden nap azzal a semmire sem való adattal kezdődik, hogy "nőtt a fertőzöttek száma", addig csak romlani fog minden.
Nehidd El
2020. június 30. 18:05
Gyásznap ez a szürke kardigánoknak, és a háromnevűeknek (PMZ, BPÁ stb.). Pedig milyen szívesen meggyógyítottak volna minket, már elő is volt készítve a szikéjük a kaszaboláshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik