Most vidéken jön a nagy ingatlan áremelkedés?

2019. június 30. 23:00

Rövidtávon most a vidéki területek gyorsabban felértékelődhetnek, így magasabb hozam érhető el esetükben. Interjú.

2019. június 30. 23:00
null
Guy Dymschiz

„A lakó-ingatlanpiac tekintetében mekkora emelkedést várnak még, illetőleg mely budapesti kerületekben vagy országos szinten mely régiókban valósulhat meg a legnagyobb mértékű felértékelődés?

Az ingatlanpiac tekintetében optimisták vagyunk a következő pár évre nézve, várhatóan folytatódhat az áremelkedés.

Makrogazdasági oldalról az ingatlanárak emelkedését támogatja a robosztus gazdasági növekedés, a dinamikus béremelkedés, de segíthetnek a júliustól elérhető újabb kormányzati családtámogató intézkedések is,

melyek jelentős része az ingatlanpiacon landolhat.

Kínálati oldalról úgy látjuk, hogy az újlakás kínálat szűkülni fog, ha nem lesznek változások a lakásáfa-törvényben. 27 százalékos áfa mellett nagyon kevés beruházó indít új projektet, így a kínálat várható csökkenése szintén árfelhajtó hatású lehet.

Befektetési oldalról ugyanakkor árnyalja a képet a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz). Óriási volt az érdeklődés e lakossági állampapír irányába,

már az első héten 500 milliárd forint értékben fogyott belőle.

Ez nem is csoda, hiszen eddig egy rendkívül hozamszegény környezetben kellett élnie mindenkinek, amikor az ingatlan volt az egyetlen viszonylag biztonságos és jó hozamot kínáló befektetési lehetőség. A MÁP Plusz megjelenésével azonban már több lehetősége van a megtakarítóknak a befektetések diverzifikálásra, azaz így már több lábon tudnak állni. A befektetési kereslet esetleges mérséklődése valamelyest fékezheti az ingatlanok drágulását, de semmiképp sem állítja meg azt.

Regionális bontásban az áremelkedés jellemzően legelőször a főváros belső kerületeiből indul, amely az idő múlásával fokozatosan átterjed a külső kerületekre, illetve ezt követően a vidéki területekre. Van tehát egy fáziskésés Budapest és vidék között. Jelenleg a belvárosból kiszoruló kereslet miatt

Budapest külső kerületeiben és még inkább vidéken zajlik erőteljesebb áremelkedés.

Debrecent lehetne kiemelni, ahol a BMW gyár miatt látványosabban megugrott a kereslet a lakóingatlanok iránt.

A budapesti prémium kategóriás ingatlanok befektetői szempontból azonban jellemzően biztonságosabbak és hosszabb távon kedvezőbb kilátásokkal rendelkeznek, annak ellenére, hogy rövidtávon most a vidéki területek gyorsabban felértékelődhetnek, így magasabb hozam érhető el esetükben, de ez pár év múlva változhat. (...)

Mennyire erősödhet a verseny az ingatlanközvetítői piacon, ezenfelül a technológiai újítások mekkora mértékben tudják átformálni az iparágat?

Az erős verseny ellenére az utóbbi években sikeresen megtartottuk a piaci részesedésünket. Az innovációs megoldások tekintetében az látszik, hogy az új technológiák nem leváltani, hanem sokkal inkább kiszolgálni fogják az ingatlanközvetítőket, akiknek a munkája így még hatékonyabbá válik. Az Egyesült Államokban is van több olyan platform, ami ráépül az ingatlanközvetítésre.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy normál ember életében az ingatlan vásárlás a legnagyobb tranzakció és meglehetősen ritka, ezért a szereplők igénylik a személyes közreműködést és a segítséget.

Ennek fényében nem gondoljuk, hogy a következő 5-10 évben nagy változások lennének az ingatlanközvetítői szektorban.

A hitelközvetítés esetében az online megoldások elsősorban személyi kölcsön területen tudják helyettesíteni a személyes közreműködést. Ezzel szemben egy jelzáloghitelezés nagyon összetett és bonyolult, sok a szabályozás és az adminisztráció, ezért a folyamat végig viteléhez elengedhetetlen a személyes tanácsadás.

Jelenleg a jelzáloghitel folyamatoknak nagyságrendileg 50 százaléka hitelközvetítőkön keresztül zajlik, és ez a részesedés ráadásul inkább növekszik.  A régióban ez az arány 60-70 százalékot is elérheti.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagyontitkos
2019. július 23. 21:33
Sajnos a homlokzat egy dolog, mert kritikán aluli hőszigetelésű és energetikai besorolású házakról beszélünk, 21. századi élethez mérten értelmetlen elrendezéssel (lsd. 3 szoba amikbe csak egymáson keresztül tudsz átmenni)... Kompromisszumos megoldásnak tartanám, hogy a belvárost megmentsük akkor az egységes városkép miatt, de azon kívül elgondolkodnék, kell-e ennyi omladozó épületet megtartani csak azért, mert régi.
istvánkeve
2019. július 17. 12:35
A panellakó nyugdíjasnak nincs jobb befektetés egy kis zöldségeskertnél kombinálva házacskával és madárfüttyel.
Akitlosz
2019. július 02. 02:17
Ki ez a muksó? A Mandiner rászokhatna végre, hogy a cikkeiben bemutatja a szerzőt/interjúalanyt. Így csak egy senki véleménye ez a cikk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik