Társadalmi mobilitás

Ez volt 2017 legszomorúbb ábrája

2018. január 2. 13:21
Ha szegénynek születsz, az is maradsz – ezt üzeni az átlagos amerikai polgárnak Richard Baldwin, a CEPR (Centre for Economic Policy Research) kutatóintézet elnökének ábrája. A társadalmi mobilitás folyamatosan romlik, így az amerikai álmot egyre kevésbé Amerikában érdemes keresni.

Az ábra függőleges tengelye mutatja annak a valószínűségét, hogy egy amerikai állampolgár összességében magasabb jövedelemmel rendelkezik majd, mint szüleinek generációja. Ha ez a valószínűség magas, mint az 1940-es években született generáció esetében, az azt jelenti, hogy a fiatal generáció léphet egyet előre és életpályája alatt magasabb jövedelme lesz majd, mint szüleinek. 

A vízszintes tengely jövedelmek szerint állítja sorba az embereket: a bal oldali kezdőpontban találhatók azok, akik a legszegényebbek közé születtek, míg jobbra haladva azok, akik egyre gazdagabb családokban látták meg a napvilágot. Minden évben látható, hogy a legszegényebbeknek nagy esélyük van a nagyobb jövedelemre, a leggazdagabbaknak viszont a többiekhez képest nagyon kis esélyük van arra, hogy még magasabb jövedelmet szerezzenek. Ez nem meglepő, hiszen utóbbiak eleve a társadalom csúcsára születnek (ez okozza a pontsorok „lejtését”).

Érdekesebb azonban, hogy a pontsorok lefelé tolódnak, tehát a növekvő jövedelem valószínűsége általánosan csökken.

Míg a negyvenes években születettek alsó nyolcvan százalékának nagy, kilencven százaléknál is magasabb esélye volt arra, hogy nagyobb jövedelme lesz, mint szüleinek, addig az 1980-ban születettek esetén a nagyobb jövedelem esélye átlagosan ötven százalékra csökkent.

Ez persze csak átlag, a középosztály kilátásai ennél is rosszabbak.

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szomorkodik a rosseb, az amerikai gazdaság méltatlanul erős hátszelet élvezett a 80-as, 90-es években. Azóta hatalmasat nőtt Kína, rendezte a sorait Európa, sőt már komoly gazdasági tényező lett India is. Az amerikai gazdaság egyeduralmának lassan vége, kiegyenlítettebbek lettek a tőkeviszonyok. Már éppen ideje volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés